Kovesi: 2016 - an dificil, caracterizat prin provocări legislative și atacuri fără precedent la adresa DNA și a procurorilor

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, joi, că 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin provocări legislative și atacuri fără precedent la adresa activității și a procurorilor DNA.

"Activitatea DNA în 2016 a fost influențată major de prevederile declarate neconstituționale. Am fost nevoiți să facem eforturi mari pentru reorganizarea activității și realocarea resurselor umane. Durata de soluționare a cauzelor penale a crescut considerabil. Aceasta, în condițiile în care un procuror din DNA are în medie peste 100 de dosare de soluționat în același timp. Acestea este motivul pentru care uneori soluționăm cauze vechi", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

Ea a spus că 2016 a fost anul în care atacurile la adresa sistemului judiciar, dar și la adresa DNA, au fost fără precedent.

"Întregul sistem de justiție s-a confruntat cu atacuri incredibile, pornind de la dezinformări calomnioase până la angajarea unor firme specializate în acțiuni de intimidare. Dar noi suntem magistrați și am răspuns în limitele statutului de magistrat, cu instrumentele instituționale pe care le avem la îndemână. Am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii care și-a îndeplinit rolul constituțional de garant al independenței justiției și a reacționat ferm la toate atacuri și dezinformări", a susținut Kovesi.

Ea a subliniat că respectă libertatea de opinie, dar că nu trebuie neglijat fenomenul informațiilor false care schimbă percepția unor realități și poate afecta grav credibilitatea și încrederea, inclusiv în sistemul de Justiție.

"Noi suntem procurori. Noi doar aplicăm legea. Bună, rea, legea o face societatea prin organele sale reprezentative. Noi doar ne dorim să fim consultați în mod real cu privire la modificările legislative care ne privesc activitatea. Nu credem să sunt necesare modificări ale legislației care pot influența eficiența investigațiilor anticorupție. Nu credem că sunt necesare dezincriminări ale unor infracțiuni care cauzează pagube de sute de milioane de euro anual. Nu credem că sunt necesare modificări ce aduc atingere independenței și statutului magistraților", a precizat procurorul-șef Anticorupție.

Șefa DNA a menționat că trebuie să aibă reacție atunci când sunt modificări legislative ce vizează legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală.

"Mai ales atunci, când astfel de modificări sunt făcute, peste noapte, fără consultare și fără studiu de impact. Dar, în aceste zile, am simțit cu toții că facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil și matur, când a existat o voce unitară a justiției care a respins astfel de modificări. Consiliul Superior al Magistraturii, procurorul general, instanțele și parchetele au reacționat unitar pentru că stabilitatea legislativă și instituțională este vitală pentru a fi eficienți", a subliniat Kovesi.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion