Kovesi despre proiectul de modificare a Codurilor penale: Practic, are loc o dezincriminare mascată a abuzului în serviciu

Kovesi despre proiectul de modificare a Codurilor penale: Practic, are loc o dezincriminare mascată a abuzului în serviciu

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codurilor penale ar produce o dezincriminare parțială, mascată a abuzului în serviciu.

"Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun. (...) Din perspectiva noastră, practic, într-o ordonanță de urgență are loc o dezincriminare parțială, mascată a infracțiunii de abuz în serviciu. Practic, toți cei care și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea legii și au produs prejudicii vor fi apărați de pedeapsă", a precizat Kovesi, la intrarea în sediul CSM, întrebată dacă se justifică urgența proiectelor de grațiere și modificare a Codurilor penale.

În ceea ce privește ordonanța privind grațierea unor pedepse, ea a arătat că abuzul în serviciu și infracțiunile asimilate infracțiunilor de corupție vor fi grațiate dacă acest proiect va intra în vigoare.

Laura Codruța Kovesi a precizat că toate prejudiciile constatate nu vor mai fi acoperite, iar statul va fi nevoit să cheltuie alți bani pentru a le recupera.

"Toate prejudiciile care au fost constatate nu vor mai putea fi acoperite. Sigur că în lege este prevăzut dreptul părții vătămate care își păstrează dreptul, dar statul a cheltuit bani cu investigarea acestor infracțiuni, a cheltuit bani cu judecarea acestor infracțiuni, iar acum ștergem cu buretele tot pentru ca ulterior statul să cheltuie alți bani pentru a-și recupera prejudiciile. Doar în dosarele DNA, în ultimii trei ani, suma valorilor indisponibilizate de DNA a fost de peste 1,5 miliarde de euro. Vă dați seama că toate aceste dispoziții, dacă vor intra în vigoare, vor avea efect și asupra recuperării acestor prejudicii", a menționat Kovesi.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

4 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

5 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…