Kovesi: Este dreptul inculpatului să facă denunţuri; nu luăm de bun orice denunţ

Kovesi: Este dreptul inculpatului să facă denunţuri; nu luăm de bun orice denunţ

Orice inculpat are dreptul să facă denunţuri, însă este obligaţia procurorilor de a verifica veridicitatea celor denunţate, a afirmat, miercuri, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi.

"Sunt situaţii în care inculpaţii vin şi fac denunţuri, la DNA sau la alte structuri de parchet. Este dreptul lor să facă denunţ, nu putem să interzicem unor persoane să facă denunţuri. Accesul la justiţie este liber. Obligaţia procurorului este de a verifica acel denunţ, nu luăm de bun orice denunţ care este făcut. Fiecare denunţ trebuie verificat, pentru că în spatele denunţului, de foarte multe ori, sunt alte interese. La fel cum este dreptul inculpatului de a se apăra public sau de a face afirmaţii, este răspunderea lui", a declarat Kovesi într-o conferinţă de presă.

Ea a adăugat că nu orice denunţ are drept consecinţă întocmirea unui rechizitoriu, ci doar cele care sunt confirmate de probe.

"Pot doar să vă spun că orice denunţ făcut de inculpat este verificat. El poate fi confirmat prin probele care se administrează sau, aşa cum se întâmplă în multe situaţii, poate fi infirmat de probele care se administrează în cauză. Nu înseamnă că dacă un inculpat face un denunţ, automat procurorii vor face o trimitere în judecată", a precizat şefa DNA. AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut