Kovesi: Prejudiciul în dosarul Microsoft este foarte ușor de recuperat

Kovesi: Prejudiciul în dosarul Microsoft este foarte ușor de recuperat

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că în dosarul Microsoft sunt foarte multe măsuri asigurătorii, prejudiciul fiind 'foarte ușor de recuperat'.

"Nu pot să comentez decizia definitivă, însă ce este important este că prin decizia care s-a dat s-a dispus confiscarea sumei de 17 milioane de euro de la inculpații condamnați. Este important să vă reamintesc că în acest dosar, încă din cursul urmăririi penale, au fost dispuse măsuri asigurătorii, au fost indisponibilizate în curs 25 de terenuri, imobile și clădiri, în jur de cinci apartamente și mai multe bunuri care pot fi executate. Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine Ministerului Finanțelor prin structura specializată. Sper că se va executa, este un prejudiciu foarte mare asupra căruia instanța s-a pronunțat. Există foarte multe măsuri asigurătorii în acest dosar, deci el ar trebui să fie destul de ușor de exercitat din punctul nostru de vedere", a declarat Kovesi, la CSM, întrebată cu privire la decizia Instanței supreme în dosarul Microsoft.

În legătură cu celălalt dosar Microsoft, care se află încă în cercetare la DNA și în care sunt implicați mai mulți foști miniștri, Kovesi a explicat că acesta este în lucru.

"Dosarul este în lucru, s-au făcut peste 60 de percheziții domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziții informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare și alte unități IT. Au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituțiile care au deținut astfel de documente și care interesează cauza. În acest moment, suntem în evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Este important să vă spun că urmează pentru stabilirea certă a prejudiciului, una dintre acuzațiile principale vizează infracțiunea de abuz în serviciu, și pentru a dovedi această infracțiune și pentru a finaliza rechizitoriul sau o altă soluție care se poate da în cursul procesului penal este necesar să stabilim prejudiciul cert. Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achizițiilor publice și se impune și efectuarea unor expertize IT. Deci, se lucrează ritmic în acest dosar", a spus șefa DNA.

Cu privire la eventuala mutare a acestui dosar pentru a fi instrumentat de un alt procuror anticorupție, procurorul-șef al DNA a precizat că acest aspect reprezintă "o chestiune internă".

"Datorită faptului că în DNA avem și colegi care au venit în urma interviurilor, dar mai ales datorită faptului că anumiți procurori aveau în instrumentare 150 de dosare sau peste 100 de dosare, potrivit regulamentului intern, obișnuim să formăm echipe de procurori care să lucreze în dosare sau redistribuim dosare și unor procurori nou-veniți în DNA, dar aceasta este o chestiune internă. Vă pot asigura că se lucrează ritmic în acest dosar, este un dosar complex (...), în condițiile în care procurorii care instrumentează acest dosar au peste 140 de dosare în lucru", a arătat Kovesi.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…