Kremlinul anunță că trei oameni de știință se confruntă cu „acuzații foarte grave”

Kremlinul anunță că trei oameni de știință se confruntă cu „acuzații foarte grave”

Kremlinul a declarat miercuri că trei oameni de ştiinţă cercetaţi pentru trădare de stat se confruntă cu „acuzaţii foarte grave" şi că nu poate face comentarii asupra cazului, transmite Reuters.

Peskov susține că acest caz este de competența serviciilor de securitate. FOTO Profimedia (Arhivă)

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că este la curent cu o scrisoare deschisă din partea oamenilor de ştiinţă siberieni în apărarea celor trei bărbaţi, dar cazul este de competenţa serviciilor de securitate, scrie Agerpres.

În scrisoarea deschisă publicată luni, colegii celor trei - Anatoli Maslov, Aleksandr Şipliuk şi Valeri Zveghinţev - le-au susţinut nevinovăţia şi au considerat că urmărirea penală a acestora ameninţă să aducă grave prejudicii ştiinţei ruseşti.

Îi cunoaştem pe fiecare dintre ei ca fiind un patriot şi o persoană decentă care nu este capabilă să facă ceea ce autorităţile de anchetă îi suspectează", au spus ei.

Scrisoarea afirmă că bărbaţii sunt urmăriţi penal pentru activitatea ştiinţifică normală, inclusiv realizarea de prezentări la conferinţe internaţionale, publicarea de articole în reviste importante şi participarea la proiecte internaţionale.

În text se precizează că materialele prezentate de aceştia au fost verificate în mod repetat pentru a se asigura că nu includ „informaţii restricţionate".

Cazurile au arătat că „orice articol sau raport poate conduce la acuzaţii de înaltă trădare", se arată în scrisoarea deschisă.

În această situaţie, nu ne temem doar pentru soarta colegilor noştri. Pur şi simplu nu înţelegem cum să continuăm să ne facem treaba", conchid semnatarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”