"Lacătele Iubirii", inaugurate la Alba Iulia de 8 martie . FOTO

"Lacătele Iubirii", inaugurate la Alba Iulia de 8 martie . FOTO

Administraţia locală din Alba Iulia a montat, pe podurile de lemn care despart Porţile a III-a şi a IV-a ale Cetăţii Alba Carolina cabluri pe care turiştii, dar şi localnicii pot prinde ”lacăte ale iubirii”, această tradiţie fiind inaugurată chiar de Ziua Femeii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Lacătele Iubirii", inaugurate la Alba Iulia de 8 martie . FOTO

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că autorităţile locale au ales să aducă tradiţia ”Lacătelor iubirii” şi în Cetatea Alba Carolina, ”pentru a prelua ce e frumos din tradiţiile unor locuri asemănătoare cu ale noastre”.

Marţi dimineaţa, pe ”podul iubirii” din Alba Iulia erau prinse două lacăte, pe unul dintre ele fiind scris numele îndrăgostiţilor şi mesajul ”Trăieşte frumos. Fii tu însuţi!”.

Tradiţia spune că după ce un cuplu de îndrăgostiţi şi-a legat un lacăt de balustradele unui pod, cheiţa se aruncă în râu, apă curgătoare care lipseşte însă în Cetatea Alba Carolina.

Unul dintre cele mai celebre poduri ale iubirii a fost amenajat în Paris – ”Pont des Arts” – peste râul Sena, însă primăria din Capitala Franţei a început, din iunie 2015, eliminarea "lacătelor iubirii" deoarece structura podului a fost grav ameninţată de greutatea acestora. Un alt celebru pod al îndrăgostiţilor, care a fost amenajat în 2013, este la Timişoara peste râul Bega.

Istoria „Lacătelor iubirii” datează de cel puţin 100 de ani şi s-a născut dintr-o poveste sârbă din timpul Primului Război Mondial despre un pod din oraşul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul dragostei".

Un alt eveniment care se desfăşoară la Alba Iulia, derulat cu ocazia Zilei Femeii, este #Uitaocartepe8martie.

Practic, localnicii sunt ”invitaţi”, prin intermediul reţelelor de socializare, să uite cartea preferată într-un loc public, pentru a-i da ocazia unei alte persoane să o citească.

Astfel, un bărbat a ”uitat” cartea ”Dragul meu turnător”, scrisă de Gabriel Liiceanu, pe una dintre statuile din bronz din Cetatea Alba Carolina.


Cetatea Alba Carolina este o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...