Lacul-fantomă din România, mare cât un oraş, care apare pe hărţi, dar în realitate nu există

Cu o suprafaţă de 3.000 de hectare, adică o zonă mai mare decât municipiul Târgu Jiu, lacul-fantomă din judeţul Gorj este bine delimitat pe orice hartă. În realitate, lacul nu e acolo şi nici n-a fost vreodată, informează The One. Cum este posibil?

Lacul-fantomă din România, mare cât un oraş, care apare pe hărţi, dar în realitate nu există (Imagine Remus Badea / Mediafax Foto)

Lacul Ceauru, un proiect de lac artificial în România, a fost cerut în 1965 de autorităţile comuniste. Lacul de acumulare ar fi urmat să primească apă din patru râuri. În rapoarte, proiectul se arată finalizat, însă numai prima fază de construcţie a fost începută. Pentru proiect au fost alocaţi trei miliarde de lei, care ar fi trebuit să acopere aproximativ 200 de kilometri pătraţi şi o capacitate de 150 de milioane de metri cubi.

Lacul ar fi trebuit să fie localizat la sud-vest de Târgu Jiu, în judeţul Gorj. Numai prima etapă a fost finalizată, adică construcţia unui şanţ şi a unui deversor prin care ar fi trebuit să treacă apa de la cele patru râuri. Faza a doua ar fi presupus construcţia unui baraj, cu un sistem care să ţină apa.

Lacul era construit având în minte două funcţionalităţi: să absoarbă apa în caz de inundaţie pentru a proteja minele din zonă şi să alimenteze cu apă satele din jur, precum şi centrala termică de la Rovinari, care era încă în construcţie.

Ironia este că lacul, declarat construit, apare încă pe hărţile României ca proiect finalizat, când de fapt nu există nimic în acel loc. Acest lucru se întâmplă încă din 1968, când pe foaie a fost finalizat, şi a început să apară pe hărţi. 

VEZI GALERIA FOTO AICI

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară