Lazăr, despre protocoalele dintre PÎCCJ și SRI: Ele vizează chestiuni serioase precum combaterea terorismului

Lazăr, despre protocoalele dintre PÎCCJ și SRI: Ele vizează chestiuni serioase precum combaterea terorismului

Protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și serviciile de informații vizează chestiuni precum combaterea terorismului și a migrației transfrontaliere și presupun o anumită confidențialitate, a declarat joi procurorul general Augustin Lazăr.

"Siguranța națională presupune ca autoritățile statului român să funcționeze. Ele nu pot funcționa decât pe bază de protocol. Protocoalele astea nu pot fi puse la vedere publică, fiindcă ele arată condițiile în care o autoritate trebuie să contacteze o altă autoritate. Ele vizează chestiuni serioase, cum ar fi combaterea terorismului și a migrației transfrontaliere, alte asemenea fapte, care nu pot fi combătute la vedere, presupun o anumită confidențialitate, un anume secret. Există relații cu autorități similare cu alte state, noi nu putem să punem la vedere pe gard modul în care cooperăm cu instituțiile respective din România și din alte state", a precizat Augustin Lazăr, la sediul CSM.

Potrivit acestuia, în conținutul respectivelor protocoale sunt lucruri "absolut raționale".

"Vă pot asigura că ceea ce scrie în aceste protocoale, le-am văzut și eu, sunt lucruri absolut raționale privind modul în care, spre exemplu, operatorii de inteligență vin și dau informații autorităților judiciare fiindcă astea se fac într-o manieră organizată. Vin la sediul organelor judiciare, stabilesc cine vine, cu cine ia legătura, adică nu poate oricine să se adreseze oricui. Sunt arătate canalele prin care sunt prezentate aceste informații și apoi modul în care se asigură suport tehnic autorităților judiciare pentru a putea fi rezolvate problemele respective. Ce credeți că ar putea să conțină aceste protocoale în plus? Este absolut strigător la cer modul în care se prezintă organele judiciare ca făcând diverse activități ilegale. Cine ar risca să facă o faptă compromițătoare răspunde pentru ea. Protocoalele tocmai de aceea sunt făcute, pentru ca să nu facă fiecare ceea ce crede, ci să procedeze conform protocolului", a arătat procurorul general.

Augustin Lazăr a ținut să precizeze că protocoalele au fost încheiate cu Ministerul Public și nu cu DIICOT sau DNA, tocmai pentru a evita suspiciunile.

"Protocoalele sunt între instituții. Instituția este Ministerul Public, inclusiv DNA și DIICOT. Acest protocol privește toate structurile Ministerului Public cu celelalte servicii de informații. Ele sunt încheiate de Ministerul Public, nu între DIICOT sau DNA, tocmai pentru a evita suspiciunile că ar exista anumite partipriuri care depășesc cadrul legal", a spus Augustin Lazăr.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

2 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...

5 Uite un articol care merită citit!