Lazăr: Procesul legislativ privind legile Justiției, deturnat; nu putem plasa IJ la Executiv ca să verifice instituțiile judiciare

Lazăr: Procesul legislativ privind legile Justiției, deturnat; nu putem plasa IJ la Executiv ca să verifice instituțiile judiciare

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, joi, că Ministerul Justiției a început un proces legislativ de modificare a legilor din domeniu care a fost stopat și deturnat și consideră că Inspecția Judiciară nu poate fi plasată în zona Executivului pentru a verifica instituțiile judiciare.

Întrebat, după ședința CSM, la ce s-a referit Ministerul Public când a folosit, în comunicatul transmis joi, sintagma 'deturnarea parcursului declarat al modificărilor', procurorul general a explicat: "Ne-am referit la faptul că inițiatorul, Ministerul Justiției, a început un proces legislativ care a funcționat o perioadă de timp, el a fost stopat și, după părerea noastră, deturnat în condițiile în care nu sunt respectate aceste standarde de eficiență și de transparență în dezbaterea legilor. Iată, acest document se află acum la Comisia specială din Parlament, iar solicitarea noastră este de a se retrimite de la Parlament la MJ pentru a avea loc o dezbatere între specialiști, pentru a fi analizate toate aspectele care doresc a fi modificate în cadrul legislației privind Justiția și să fie avute în vedere de asemenea punctele de vedere ale instituțiilor din Justiție care sunt îndreptățite, să fie avute în vedere punctele de vedere ale magistraților care au exprimat idei foarte pertinente în legătură cu modul în care ar trebui să funcționeze Justiția".

El a subliniat că a fost emis un punct de vedere al Înaltei Curți și că va fi și un comunicat al CSM.

"Orice modificare a legilor Justiției trebuie să se întemeieze pe aceste standarde de transparență și de dialog interinstituțional, fiindcă numai astfel putem obține niște legi în care să avem încredere și să avem o justiție independentă, în care cu toții să avem încredere", a spus șeful Ministerului Public.

Legat de reglementarea Inspecției Judiciare, Lazăr a susținut că aceasta ține de domeniul autorității judecătorești și că există un CSM care este garantul independenței justiției.

"Dacă noi nu avem încredere în garantul independenței justiției, atunci nu știu ce să mai înțeleg. Noi trebuie să ne hotărâm foarte clar — în arhitectura statului român există autoritatea judecătorească distinctă față de autoritatea executivă și noi nu putem spune că am putea să plasăm IJ la Executiv pentru a verifica instituțiile judiciare. Este clar ca IJ trebuie să rămână în acest domeniu al autorității judecătorești, are acum o anumită independență, însă trebuie văzute atribuțiile acestei IJ raportate la CSM, care este garantul independenței Justiției", a menționat procurorul general.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”