Letonia: Arhiepiscopul Letoniei solicită crearea unui cadru legal pentru cuplurile de acelaşi sex

Letonia: Arhiepiscopul Letoniei solicită crearea unui cadru legal pentru cuplurile de acelaşi sex

Arhiepiscopul leton Zbignevs Stankevics a solicitat marţi crearea unui cadru legal pentru cuplurile de acelaşi sex, dar şi pentru alte persoane care doresc să trăiască împreună în afara cadrului căsătoriei tradiţionale, informează AFP.

"Ar trebui să înlăturăm toate ideologiile şi să creăm un cadru legal real care să-i protejeze pe toţi membrii societăţii", a afirmat arhiepiscopul leton în timpul unei audieri în parlamentul de la Riga.

Declaraţiile arhiepiscopului survin după o decizie istorică a Curţii Constituţionale din luna noiembrie, conform căreia termenul "familie" nu echivalează cu termenul "căsătorie".

Potrivit Curţii Constituţionale a Letoniei, termenul de familie poate include o gamă mai largă de relaţii decât o simplă căsătorie heterosexuală între două persoane de sex opus.

"Există o polarizare a opiniilor: Pe de o parte, se strâng semnături pentru a autoriza căsătoriile homosexuale. Pe de altă parte, există o acţiune în curs împotriva acestui lucru, dar trebuie să căutăm încercări de a unifica societatea, nu de a o diviza", a declarat arhiepiscopul.

"Căutăm propuneri care nu sunt afectate de nicio chestiune ideologică sau religioasă, nu punem sub semnul întrebării conceptul familiei tradiţionale, dar vorbim despre mecanisme de protejare a acestor relaţii, inclusiv între persoane de acelaşi sex, care nu intră în definiţia tradiţională a căsătoriei", a spus el.

În opinia sa, cuplurile care emit o declaraţie de "trai în comun" - care poate include şi persoane în vârstă văduve care locuiesc împreună - ar trebui să beneficieze de protecţie conform legii.

Constituţia letonă defineşte căsătoria drept "uniunea dintre un bărbat şi o femeie".

Tot marţi, episcopii catolici din Letonia au trimis o scrisoare preşedintelui ţării, Egils Levits, şi preşedintei parlamentului, Inara Murniece, prin care solicită să nu se modifice definiţia legală a căsătoriei, ci să se legalizeze alte forme de relaţii care pot beneficia de protecţie juridică legală. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Andreea Tonciu și-a luat mașină de 200.000 de euro: „Sunt femeie și nu trebuie să muncesc atât de mult”

5 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție