Liderii eurodeputaţilor Fidesz i-au trimis o scrisoare lui Sassoli pe tema ''intimidării'' ungurilor din Ucraina

Liderii eurodeputaţilor Fidesz i-au trimis o scrisoare lui Sassoli pe tema ''intimidării'' ungurilor din Ucraina

Eurodeputaţi din partidul aflat la putere în Ungaria, FIDESZ, i s-au adresat lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, pentru a-i sesiza "intimidarea continuă" a etnicilor ungari care trăiesc în Ucraina, relatează miercuri agenţia de ştiri MTI.

Într-o scrisoare semnată de Kinga Gal şi Tamas Deutsch, liderii delegaţiei FIDESZ în cadrul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European fac trimitere şi la alte scrisori către Sassoli şi atrag atenţia asupra "acţiunii nejustificate şi violente" a serviciilor de securitate ucrainene împotriva instituţiilor care asigurau servicii de catering pentru etnicii ungari în luna noiembrie a anului trecut.

În aceeaşi perioadă de timp, un site extremist ucrainean a plasat-o pe eurodeputata FIDESZ Andrea Bocskor pe o "listă a morţii", mai susţin semnatarii scrisorii. Ei acuză autorităţile ucrainene că nu au reuşit să ia măsuri în niciunul dintre aceste cazuri.

În evoluţii mai recente, eurodeputaţii ungari susţin că, înainte de vizita ministrului de externe Peter Szijjarto în Ucraina, au fost trimise ameninţări ambasadei Ungariei la Kiev şi consulatelor ungare de la Ujhorod şi Berehove, precum şi altor instituţii ungare.

Scrisorile erau semnate de "patrioţi ucraineni" şi ameninţau cu "vărsări de sânge de proporţii" în rândul ungurilor dacă Szijjarto intră în ţară, menţionează eurodeputaţii, potrivit MTI. Ambasada Ungariei a trimis poliţiei o sesizare pe această temă.

Eurodeputaţii Gal şi Deutsch i-au cerut lui Sassoli să emită un comunicat în care să condamne ameninţările cu moartea împotriva colegei lor Andrea Bocskor.

Ei susţin că o astfel de "intimidare fără precedent a unui coleg eurodeputat" nu trebuie lăsată fără răspuns de preşedintele PE. "În lumina practicilor obişnuite ale acestei instituţii, o ameninţare cu moartea depăşeşte cu mult limitele de la care preşedintele ar trebui să facă o declaraţie în plenară", se mai menţionează în scrisoare, potrivit MTI.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /