Liderul extremei drepte austriece compară tentativa de puci din Turcia cu incendierea Reichstag-ului în 1933

Liderul extremei drepte austriece compară tentativa de puci din Turcia cu incendierea Reichstag-ului în 1933

Tentativa de lovitură de stat din Turcia, de pe 15 iulie, și măsurile represive adoptate ulterior de regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan amintesc de incendierea Reichstag-ului în timpul Germaniei naziste și folosirea acelui prilej de către Adolf Hitler pentru a-și consolida puterea, a estimat sâmbătă liderul Partidului Libertății din Austria (FPOe, extrema dreaptă), Heinz-Christian Strache, relatează Reuters.

Incendiul de la clădirea parlamentului german din 1933 a fost considerat de naziști drept o lovitură de stat organizată de comuniști contra guvernului de la Berlin și a fost folosit ca o ocazie de a limita libertățile civile și de a spori puterea lui Hitler.

''Cineva a avut impresia că a fost un puci orchestrat, astfel încât în final dictatura prezidențială a lui Erdogan să fie posibilă. În mod dramatic, am mai cunoscut înainte asemenea mecanisme în altă parte, cum este cazul incendiului de la Reichstag, după care a fost confiscată întreaga putere'', a declarat Strache într-un interviu pentru cotidianul austriac Die Presse.

Erdogan a respins acuzațiile conform cărora el sau guvernul său ar fi înscenat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, pentru care regimul de la Ankara îl consideră vinovat pe predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat din 1999 în statul american Pennsylvania.

Șeful diplomației turce a calificat vineri Austria drept 'capitala rasismului radical', după ce cancelarul austriac Christian Kern le-a sugerat liderilor Uniunii Europene să ia în discuție suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia din cauza deficitelor de natură democratică și economică din această țară.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

2 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

3 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…

4 Să rămână scris / Trump va câștiga mai categoric decât în 2016!

5 Îți vine să vomiți de furie! / Un fost deputat PDSR revenit în magistratură se pensionează după 1,3 ani cu 3.000…