Liderul Hezbollah, primele declarații: Atacul, 100% palestinian. Această operațiune glorioasă a provocat un cutremur

Liderul Hezbollah, primele declarații: Atacul, 100% palestinian. Această operațiune glorioasă a provocat un cutremur

Risc Seismic

În primul său discurs de la izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas în urma atacului din 7 octombrie al grupării teroriste palestiniene, șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că gruparea teroristă libaneză nu știa nimic din timp despre acest atac, relatează Jerusalem Post.

Liderul Hezbollah a negat orice implicare în atacul asupra Israel din 7 septembrie. FOTO: Profimedia

Deși a fost făcut public astăzi, mesajul liderului Hezbollah a fost preînregistrat, notează Libertatea. Nasrallah nu se afla în clădirea din care a fost ținut discursul. În așteptarea discursului, armata Israelului a anunțat că se află în „alertă ridicată” în nordul țării, la frontiera cu Libanul.

Hezbollah este un partid politic musulman șiit și o grupare militantă care deține puterea politică în Liban și este sprijinită de Iran. Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, desemnează Hezbollah drept organizație teroristă. UE clasifică aripa militară a Hezbollah ca fiind un grup terorist, dar nu și aripa sa politică.

Liderul Hezbollah a negat orice implicare în atacul asupra Israel din 7 septembrie, afirmând că „frații din Hamas” au plănuit singuri ceea ce a numit o „operațiunea glorioasă” care a scos la iveală „fragilitatea, slăbiciunea și fragilitatea totală a Israelului, mai fragil decât pânza de păianjen”. El a mai spus că atacul va avea consecințe de durată.

„Operațiunea din 7 octombrie a fost planificată în total secret, chiar și alte facțiuni palestiniene nu au fost la curent cu acesta, cu atât mai puțin mișcările de rezistență din străinătate”, a pus Nasrallah.

„Comunitatea internațională continuă să discute despre Iran și planurile sale militare, dar atacul din 7 octombrie a fost o operațiune 100% palestiniană, planificată și executată de palestinieni pentru cauza palestiniană, nu are nicio legătură cu nicio problemă internațională sau regională. ”

„Această operațiune glorioasă a provocat un cutremur din punct de vedere al securității, militare, politice, diplomației și chiar psihologic”, a spus el. „Va avea repercusiuni strategice profunde”, a insistat Nassralah. El a mai spus că Israelul și-a stabilit un obiectiv „prea înalt” când a anunțat că vrea să „anihileze Hamas” și să-i distrugă liderii, iar bombardamentul Israelului asupra Gaza a dezvăluit „impotența și prostia” și a făcut ținte din moschei și biserici.

Nasrallah a avertizat populația „să nu piardă din vedere” două obiective pe termen scurt: să pună capăt războiului din Gaza și să permită „rezistenței” din Gaza - inclusiv Hamas - „să triumfe”, notează The Guardian.

Un astfel de triumf, a spus el, ar fi o victorie pentru toate popoarele din regiune - pentru popoarele din Egipt, Iordania, Siria, iar „înainte de toate acestea, este un interes patriotic național pentru Liban”.

El a declarat că statele arabe și musulmane „nu ar trebui să precupețească niciun efort pentru a pune capăt războiului”, adăugând că ar trebui să întrerupă exporturile de petrol și alimente către Israel.

Israelul nu și-a asigurat încă o singură victorie militară, în ciuda operațiunilor de o lună în Fâșia Gaza care au arătat lumii că este „un regim brutal și barbar”, susține liderul Hezbollah.

Israelul nu va fi de acord cu nicio încetare temporară a focului până la eliberarea ostaticilor, afirmă Netanyahu

Israelul nu va fi de acord cu nicio încetare temporară a focului cu Hamas până când cei peste 240 de ostatici capturați în timpul atacurilor din 7 octombrie nu vor fi eliberați, a declarat premierul țării, Benjamin Netanyahu.

„Israelul refuză o încetare temporară a focului care nu include returnarea ostaticilor noștri”, a declarat acesta în timpul unui discurs televizat

În ultimele săptămâni, Israelul și Hezbollah au fost implicate în bombardamente și atacuri cu rachete de-a lungul graniței Liban-Israel, deși ambele părți au părut să-și calibreze acțiunile pentru a evita declanșarea unui conflict mai larg.

Luptele au părut să se intensifice de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul, joi, 2 noiembrie.

După o serie de atacuri transfrontaliere de-a lungul zilei, Hezbollah și Hamas și-au revendicat responsabilitatea pentru lovituri separate și grele în nordul Israelului.

Televiziunea israeliană a difuzat imagini care arată urmările atacului cu rachete asupra celui mai nordic oraș al țării, Kiryat Shmona. Israelul a răspuns cu un „asalt masiv,” după ce Hezbollah a susținut că a atacat 19 poziții israeliene simultan.

Armata a declarat că a vizat infrastructura militară, centrele de comandă și control, depozitele de arme și complexele militare aparținând Hezbollah.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?