Liderul istoric al gherilei maoiste peruviene Calea Luminoasă, Abimael Guzman, a murit la închisoare, la 86 de ani

Liderul istoric al gherilei maoiste peruviene Calea Luminoasă, Abimael Guzman, a murit la închisoare, la 86 de ani

Liderul istoric al gherilei maoiste peruviene Calea Luminoasă, Abimael Guzman, supranumit "Pol Pot al Anzilor", a murit sâmbătă la vârsta de 86 de ani, în închisoarea unde îşi ispăşea condamnarea pe viaţă, informează AFP şi Reuters.

"Doctorul Abimael Guzman a murit. Soţia sa a fost informată şi a cerut autorităţilor trupul său", a declarat avocatul lui Guzman, Alfredo Crespo.

Fostul lider maoist, încarcerat din 1992, ispăşea o pedeapsă cu închisoare pe viaţă în urma a două condamnări, în 2006 şi 2018. El a fost spitalizat în iulie.

Într-un comunicat, autorităţile penitenciare peruviene au precizat că decesul lui, legat de "o agravare a stării sale de sănătate", a survenit la orele locale 06:40 (11:40 GMT), la penitenciarul de înaltă securitate de la baza navală din Callao, lângă Lima.

Abimael Guzman şi locotenenţii săi au fost arestaţi la Lima în 1992 în timpul preşedinţiei lui Alberto Fujimori (1990-2000), care a lansat o represiune feroce împotriva mişcării.

Fost profesor de filosofie, Abimael Guzman purta răspunderea pentru unul dintre cele mai sângeroase conflicte din America Latină, conflict care a zguduit Peru între 1980 şi 2000 şi a făcut peste 70.000 de morţi şi dispăruţi, potrivit Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere.

Cruzimea mişcării sale i-a adus supranumele de "Pol Pot al Anzilor". Pol Pot, născut Saloth Sar, a fost un om politic cambodgian, considerat principalul responsabil pentru uciderea de către khmerii roşii a circa două milioane de cambodgieni.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

4 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

5 ULTIMA ORĂ Priviți, 500 de soldați ruși protestează la granița cu Ucraina împotriva „condițiilor inumane”!