Liderul partidului Lista Sârbă, implicat în atacul terorist din Kosovo. Premierul albanez cere UE și SUA să acționeze

Liderul partidului Lista Sârbă, implicat în atacul terorist din Kosovo. Premierul albanez cere UE și SUA să acționeze

O înregistrare video care îl arată pe vicepreședintele partidului Lista Sârbă din nordul Kosovo, Milan Radoicic, printre indivizii care au comis un atac terorist duminică, a fost publicată de ministrul de interne Xhelal Svecla.

FOTO: Captură Video

Lista Sârbă a fost partidul sârb dominant în parlamentul din Kosovo înainte ca sârbii din nord și cei loiali Belgradului să boicoteze instituțiile din Kosovo, acțiuni agresive începute cu aproape un an în urma. Este aliat cu Partidul Progresist Sârb, condus de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

Alegerea primarilor albanezi în funcțiile deținute anterior și intrarea ulterioară a noilor primari în sediile municipale a declanșat tulburări semnificative conduse de sârbii locali, care au dus la rănirea trupelor KFOR, a jurnaliștilor, a polițiștilor și a populației.

Înregistrarea video îl arată pe Radoicic conducând aparent grupul de aproximativ 30 de bărbați puternic înarmați, responsabili de uciderea unui ofițer de poliție din Kosovo, înainte de a se baricada într-o mănăstire și de a se angaja într-un schimb de focuri cu poliția.

„Persoana din videoclip care vorbește la stație este Radoicic. El conduce grupul de terorişti. Se vede în videoclip, în momentul în care drona zboară”, a declarat Svecla pentru Euronews Albania.

Radoicic este un om de afaceri și politician cu un trecut controversat. În 2013, a fost acuzat de funcție publică legată într-un proiect minier. El a fost, de asemenea, acuzat de excavare ilegală de pietriș, dar în cele din urmă a fost achitat în 2019.

De asemenea, el a fost acuzat că are legătură cu asasinarea lui Oliver Ivanovic, liderul Inițiativei civice pentru libertate, democrație și justiție, în 2018. Vucic a declarat că Radoicic nu are nicio legătură cu această crimă.

În 2021, Trezoreria SUA l-a inclus Radoicic pe lista de persoane sancționate din cauza presupuselor legături cu crima organizată și afaceri de corupție.

În 2017, președintele sârb Aleksander Vucic l-a numit pe Radoicic un „gardian al Kosovo și Metohija”.

Svecla a declarat că planul era de a ataca pentru a destabiliza nordul Kosovo, iar „teroriștii” intenționau să se deplaseze mai la sud, până la râul Iber, și să împiedice poliția să intre în tot nordul.

„Se vorbește despre 200 de persoane potențial recrutate care ar face parte din acest scenariu. Planul era ca ei să meargă mai la sud până la linia râului Ibër și prin atacuri să împiedice poliția kosovară să acționeze liber și apoi să declare o anumită autonomie sau altceva”, a declarat Sveçla.

Ministrul de interne din Kosovo a adăugat că acțiunea continuă, iar poliția kosovară a găsit alte camioane și buldozere cu arme.

„Aceasta este logistica pe care o are o armată adevărată. Numărul de armament este în creștere. Am descoperit o altă mașină oarbă. Sunt camioane și buldozere care transportă muniție. Există mai multe lansatoare, mai multe mine antitanc și mai multe mine. Această listă lungă este actualizată. Această mitralieră cu nitroglicerină nici măcar nu se află în posesia poliției, aceasta este militară și vine direct din depozitele din Serbia”, a declarat Svecla.

Liderul partidului de opoziție, Mișcarea Națională a Serbiei, Miroslav Aleksic, l-a acuzat pe Vucic pentru atac: „După conflictul armat din Banjska, unde au murit cel puțin patru persoane, Vucic trebuie să demisioneze. Radoicic nu ar fi putut să înarmeze zeci de sârbi din nord fără știrea și aprobarea lui Vucic și a serviciilor de securitate sârbe”.

Deși Vucic nu a comentat public videoclipul și comentariile lui Svecla, el a declarat o zi de doliu oficial pentru cele patru persoane ucise în timpul schimbului de focuri de armă ulterior cu poliția din Kosovo.

Premierul albanez Edi Rama a reacționat la ziua de doliu, spunând că este un semnal negativ din partea Belgradului și că acesta ar trebui să se hotărască dacă vrea să fie alături de Europa și de lumea democratică sau nu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat