Lista alimentelor care te apară de ficatul gras. Rolul surprinzător pe care îl are consumul de cafea la cei cu boli hepatice

Lista alimentelor care te apară de ficatul gras. Rolul surprinzător pe care îl are consumul de cafea la cei cu boli hepatice

Ficatul este cel care asigură detoxifierea naturală a organismului și contribuie la metabolizarea nutrienților și eliminarea toxinelor. În cazul în care ficatul nu este sănătos, acesta are dificultăți în îndeplinirea acestor funcții, ceea ce are un puternic impact asupra sănătății generale. De aceea, este important să aveți grijă în mod constant de ficat prin intermediul unor alegeri alimentare bune, relatează VeryWell Health.

Legumele crucifere ajută la susținerea procesului natural de detoxifiere.Foto: Shutterstock (Arhivă)

Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi pentru un ficat sănătos:

Merișoare

Merișoare

Merișoarele sunt bogate în antociani. Foto: Arhivă

Merișoarele sunt bogate în antociani, compuși bogați în antioxidanți care dau culoarea acestora. Conform unui studiu efectuat pe un eșantion de 110 persoane cu boala ficatului gras, cei care au luat zilnic comprimate de merișor timp de șase luni au înregistrat îmbunătățiri ale profilurilor lipidice, ale rezistenței la insulină și ale sănătății ficatului în comparație cu cei care au luat placebo.

Cafea și ceai

cafea

Consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de leziuni hepatice. Foto: Freepik (Arhivă)

Consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de leziuni hepatice în rândul persoanelor cu boli hepatice cronice. Alte studii au arătat că ceaiul verde poate ajuta la scăderea nivelul enzimelor hepatice în rândul persoanelor cu steatoză hepatică și poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.

Legume crucifere

varza de Bruxelles

Ficatul are nevoie de fibrele și compușii vegetali care se găsesc în legumele crucifere.Foto: Arhivă

Ficatul are nevoie de fibrele și compușii vegetali care se găsesc în legumele crucifere, precum broccoli, varza kale, conopida și varza de Bruxelles. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, unele studii au arătat că legumele crucifere ajută la susținerea procesului natural de detoxifiere.

Nuci și semințe

Amestec din miere și nuci

Nucile și semințele sunt pline de proteine. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Nucile și semințele sunt pline de proteine, fibre, vitamina E, calciu și grăsimi nesaturate sănătoase care pot fi deosebit de benefice pentru sănătatea ficatului . Un studiu efectuat în rândul adulților chinezi a indicat că dietele bogate în nuci au fost asociate cu un risc mai mic de a dezvolta boala ficatului gras.

Ulei de pește

S-a demonstrat că acizii grași Omega-3 contribuie la reducerea inflamației ficatului. Un studiu a arătat că un consum de acizi grași omega-3 a contribuit la scăderea nivelului de grăsimi în rândul persoanelor cu steatoză hepatică.

Alimente nesănătoase pentru ficat pe care să le consumi cu moderație

Anumite alimente sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta boala ficatului gras . Aceste alimente fiind bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate.

Iată care sunt:

  • Carnea procesată, precum cârnații, șunca și crenvurștii
  • Carnea roșie, precum carnea de vită
  • Lapte, brânză și unt

În plus față de alimentele de mai sus, este cunoscut faptul că un consum excesiv de alcool cauzează leziuni hepatice. Astfel, este necesar să evitați consumul de alcool.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat