Lituania avertizează în legătură cu încercările de spionaj din partea Rusiei şi a Chinei

Lituania avertizează în legătură cu încercările de spionaj din partea Rusiei şi a Chinei

Rusia şi China îşi amplifică încercările de spionaj şi de creştere a influenţei în Lituania, a avertizat guvernul acestui stat baltic membru al NATO într-un raport publicat marţi şi citat de DPA.

Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a Lituaniei, se arată în raportul anual de evaluare a ameninţărilor naţionale, emis de Ministerul Apărării lituanian şi Departamentul Securităţii Statului acestei ţări.

"Principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a Lituaniei o reprezintă politicile externă şi de securitate ale Rusiei determinate de dorinţa Kremlinului de a asigura stabilitatea regimului şi demonstra indispensabilitatea sa faţă de audienţa internă", potrivit raportului.

China şi-a sporit activităţile în Lituania în încercarea de a-şi extinde influenţa geopolitică, se afirmă în raport. Se presupune că atât China cât şi Rusia îşi măresc de asemenea capacităţile de spionaj în spaţiul cibernetic.

"Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii sistemelor de informaţii lituaniene şi a informaţiilor stocate în ele este spionajul cibernetic al serviciilor ruse de informaţii", se specifică în raport.

Rusia şi China au căutat să recruteze cetăţeni lituanieni pentru activităţi de spionaj, susţine raportul.

Moscova încearcă să-şi extindă influenţa asupra etnicilor ruşi din Lituania vecină, în timp ce Beijingul invită experţi lituanieni în ştiinţă, guvernamentali şi în apărare să călătorească în China, potrivit raportului.

Rusia îşi extinde de asemenea prezenţa militară în enclava sa Kaliningrad, care se învecinează cu Lituania şi Polonia, se adaugă în raport.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut