LIVE din COCINA PSD. Arsene, omul de casă al lui Dragnea, o susține pe Dăncilă la Congres! Despre ce vorbim, oameni buni?

LIVE din COCINA PSD. Arsene, omul de casă al lui Dragnea, o susține pe Dăncilă la Congres! Despre ce vorbim, oameni buni?

LIVE din COCINA PSD. Arsene, omul de casă al lui Dragnea, o susține pe Dăncilă la Congres! Despre ce vorbim, oameni buni?

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit azi ca să valideze candidaturile depuse pentru primele trei funcții de conducere: președinte, președinte executiv și secretar general. Alegerile pentru cele trei funcții vor avea loc sâmbătă, la congresul general. În CEX se va mai discuta şi despre modificarea programului politic al partidului, despre actualizarea programului de guvernare, despre modificările ce vor fi aduse statutului formaţiunii şi va stabili agenda Congresului de sâmbătă.

 Principalele momente și declarații ale CEX-ului PSD:

Ora 15:30 – Codrin Ştefănescu afirmă, într-o postare pe Facebook, că încep să cadă măști, că oameni care ieri spuneau una, astăzi spun alta că sunt “colegi” care se dezic de alţi colegi, că se schimbā alte reguli în timpul jocului şi unii aplaudā zgomotos în ideea că nu se va ajunge la ei, potrivit News.ro.

”Încep să cadă măști ! Multe măşti. Oameni care ieri spuneau una, astăzi alta. “Colegi” care se dezic de alţi colegi. De parcā nu au existat niciodatā în viaţa lor. Se schimbā alte reguli în timpul jocului. Şi unii aplaudā zgomotos în ideea că nu se va ajunge la ei. Sau din interese meschine. Sau pur şi simplu pentru că aşa sunt ei de fapt. Aşa au fost dintotdeauna dar nu ne-am prins noi. Şi încă nu a început Congresul ! Eu voi continua alături de mulţi alţi curajoşi să nu abandonăm lupta ptr ideile care ne-au consacrat. Şi în care mulţi alţii cred! ”, a scris Codrin Ştefănescu pe Facebook în timpul şedinţei Comitetului Executiv al PSD care a validat candidaturile pentru Congresul PSD de sâmbătă.

Ora 15:26 – Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a anunţat la finalul şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că s-a decis susţinerea lui Mugur Isărescu pentru obţinerea unui nou mandat de guvernator al BNR, transmite News.ro.

”Nu a fost nimic tensionat, decât că este normal ca în partid să se discute aceste subiecte. Propunerea noastră este să-l susţinem pe domnul Isărescu”, a răspuns Nicolae Bădălău, vineri, după şedinţa CEx a PSD, întrebat despre alegerea noii conduceri a BNR.

Ora 15:20 – Ședința CEX s-a încheiat

Ora 13:00 – Primarul sectorului 5, Daniel Florea, a afirmat că preşedintele executiv şi secretarul general al PSD ar trebui aleşi de Congres, adăugând că o va vota pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al partidului.

„Eu cred că toţi trebuie aleşi de Congres, vom vedea care sunt argumentele dacă se va cere alegerea vreuneia dintre aceste funcţii în CEx. Trebuie alese în Congres, aşa cum am stabilit în CEx-ul trecut. (…) Trebuie să fim consecvenţi, dacă am spus că aceste funcţii vor fi scoase la concurs în congres, cred că e bine să ne ţinem de cuvânt. Cred că nu ar fi benefic pentru imaginea şi nici pentru noi ca şi lideri ai partidului să ne schimbă părerile de la o săptămâna la alta”, a declarat Daniel Florea, la sediul PSD, înainte de a intra la şedinţa Comitetului Executiv al partidului.

Primarul sectorului 5 a spus că o va susţine pe Viorica Dăncilă la funcţia de preşedinte al PSD şi nu ia în calcul să se retragă din cursa pentru funcţia de preşedinte executiv.

„Noi avem o rezoluţie, o vom vota pe Viorica Dăncilă. Pentru că în acest moment credem că este cea mai bună soluţie pentru conducerea partidului. Nu numai că este premier şi că are o funcţie foarte importantă, ci pentru că era preşedinte executiv ştie lucrurile în partid şi eu cred că e mare nevoie de un om de echilibru cum e doamna Dăncilă”, a spus Florea.

Întrebat dacă Teodorovici mai poate fi considerat prezidenţiabilul PSD în cazul în care va pierde competiţia pentru funcţia de preşedinte executiv, el a răspuns: „Cred că va trebui să reconsidere poziţia, dar dacă nu are susţinerea colegilor pentru o funcţie în cadrul partidului, ar trebui să ne gândim serios la această candidatură”.

Ora 12:55 – Senatorul PSD Marius Dunca a declarat că partidul are nevoie de maturitate politică, iar social-democraţii ar trebui să dea un mesaj clar că sunt uniţi şi să nu se bată pe funcţii.

„CEx-ul acesta trebuie să dea un semnal clar pentru ziua de mâine (când are loc congresul – n.r.). Avem nevoie de maturitate politică. Din punctul meu de vedere, trebuie să ne întoarcem la baza partidului şi mâine, dacă tot vin delegaţi din toată ţara, ar trebui să dăm un mesaj clar că partidul este unit şi să nu ne batem pe funcţii. Sper să găsim maturitate şi înţelegere în CEx, să ieşim cu o voce comună”, a afirmat Marius Dunca.

Acesta a declarat că nu ia în calcul să-şi retragă candidatura, dar că în partid trebuie găsită „varianta optimă şi cea mai bună soluţie pentru congres şi pentru viitorul partidului”.

Întrebat care este, în opinia sa, cel mai bun candidat pentru funcţia de secretar general al PSD, acesta s-a ferit să nominalizeze o persoană, declarând că „toţi au o şansă şi toţi sunt foarte buni”.

„Partidul Social Democrat întotdeauna a avut cei mai competenţi oameni şi cei mai buni”, a precizat Dunca.

Marius Dunca s-a înscris în cursa pentru funcţia de secretar general al PSD împreună cu Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe.

Ora 12.40 – Preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, a declarat că Viorica Dăncilă „este cea mai potrivită să conducă partidul”.

„Eu consider că Viorica Dăncilă, astăzi, în momentul ăsta, este cea mai potrivită să conducă partidul. (…) Nu doar pentru asta (că deţine funcţia de premier – n.r.), pentru că eu cred că este cea mai potrivită să conducă partidul astăzi. Asta este opţiunea mea”, a spus Arsene, înainte de începerea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Arsene a adăugat că nu se pronunţă pentru susţinerea vreunuia dintre candidaţii la funcţia de preşedinte executiv sau secretar general, pentru că vrea să vadă ce se va decide în CExN.

„Vom vedea astăzi în CExN ce vom hotărî, care din colegii noştri va continua, poate sunt colegi care se retrag, aşa că nu vreau să mă exprim deocamdată”, a menţionat Arsene.

Ora 12:30 – Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului.

„Iau în calcul să vorbesc şi cu Eugen Teodorovici. În schimb, eu mi-am depus candidatura de trei zile şi astăzi, acum, când discut cu dumneavoastră, merg până la capăt”, a spus Suciu la sediul PSD.

Întrebat dacă cel care nu câştigă ar trebui să îşi dea demisia din Guvern, el a afirmat: „Nu are nicio legătură şi atributul unor modificări în Guvern îi aparţine premierului”.

12.25 – Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că organizaţia pe care o conduce o va susţine pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al partidului la congresul de sâmbătă.

”Noi şi organizaţia Vrancea o să o susţinem pe Viorica Dăncilă la funcţia de preşedinte al PSD”, a declarat Marian Oprişan înainte de a intra la şedinţa Comitetului Executiv al partidului.

Întrebat cum vede procedura de alegere a preşedintelui executiv şi a secretarului general al partidului, liderul PSD Vrancea a precizat că susţine varianta alegerii celor două funcţii de către Comitetul Executiv.

”PSD a funcţionat mult mai bine atunci când secretarul general şi preşedintele executiv au fost desemnaţi de către Comitetul Executiv la propunerea preşedintelui partidului. După părerea mea, şi funcţia de secretar general, şi funcţia de preşedinte executiv trebuie să fie nişte funcţii cu nişte oameni implicaţi, care să stea permanent la partid, care să ţină legătură cu organizaţiile”, a adăugat Marian Oprişan.

În opinia sa, Congresul partidului este suveran şi va decide modalitatea de alegere a celor două funcţii.

„Cineva trebuie să facă o propunere Congresului şi sunt mai multe organizaţii care au propus aceste lucruri, inclusiv eu. Dacă Congresul va decide altceva decât avem acum în statut – şi vă asigur că Congresul va decide cel puţin revenirea la forma iniţială, adică la cea când preşedintele partidului era ales de Congres – atunci Congresul este suveran şi va decide”, a mai declarat preşedintele PSD Vrancea.

Marian Oprişan a spus totodată că nu este interesat de funcţia de preşedinte executiv sau secretar general: ”Categoric nu! (…) Eu sunt vicepreşedinte al PSD, am făcut multe lucruri bune pentru oameni, mai ales pentru oamenii din Vrancea. Despre o eventuală funcţie mai vorbim în viitor”.

Întrebat dacă vizează o funcţie de ministru după o eventuală remaniere guvernamentală, Marian Oprişan a afirmat: ”Deocamdată, eu vizez pacea, solidaritatea, prietenia, stabilitatea politică a ţării. Cred că în acest moment este foarte important ca PSD să termine cu această stare de provizorat, pentru că ne aflăm într-o situaţie extraordinară şi trebuie răspuns cu măsuri extraordinare, după care să ne vedem de programul de guvernare şi ce le-am promis cetăţenilor României”.

Ora 12:05 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că va susţine candidatura premierului Viorica Dăncilă la funcţia de preşedinte al partidului, potrivit News.ro.

”La preşedinţia partidului o susţin pe doamna premier, eu personal, o să stau de vorbă şi cu delegaţia”, a declarat Ciolacu, înaintea CEx de vineri.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că la funcţia de preşedinte executiv va vota colegul care-l va convinge cu programul politic.

”Nu am vorbit, să vedem cine ne va convinge cu programul politic”, a mai spus Ciolacu.

Întrebat dacă e normal să se propună cu o zi înainte de cogres schimbarea Statului, astfel încât secretarul general să fie numit de preşedinte, nu ales de congres, Ciolacu a spus: ”Mi se pare normal să fie propuneri, vom vedea ce vom hotărî”.
Ora 12:00 – Senatorul PSD Paul Stănescu a declarat că la congresul extraordinar al partidului, care va avea loc sâmbătă, va fi prezent, dar nu va vota în cadrul alegerii membrilor conducerii.

„Am fost împotriva acestui congres, am votat împotrivă, sigur, majoritatea, asta e democraţia, votul majoritar trebuie să îl ducem la capăt. Aşa cum ştiţi, mâine e congres. Eu voi fi prezent, dar nu votez”, a spus Stănescu înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebat ce candidat susţine la şefia partidului.

El a adăugat că membrii delegaţiei din Organizaţia PSD Olt mei vor vota după „cum le dictează propria conştiinţă„

Ora11.55 – Premierul Viorica Dăncilă a susţinut că nu şi-a ameninţat colegii social-democraţi că îşi va da demisia din fruntea Guvernului.

Întrebată la începutul şedinţei Comitetului Executiv al partidului dacă i-a ameninţat pe colegi că îşi dă demisia din fruntea Guvernului, ea a spus: „În niciun caz”.

Premierul nu a dorit să facă declaraţii, precizând că va vorbi după şedinţă.

Ora 11:45 – Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a afirmat să fiecare membru al organizaţiei va vota la congres „după cum crede”, punctând că este convins că Viorica Dăncilă va câştiga funcţia de preşedinte al partidului.

„Nu avem un mandat, chiar am avut în ultimele două săptămâni întâlniri în cadrul organizaţiei judeţene, am stabilit că fiecare va vota după cum crede, analizând prestaţia fiecărui candidat, munca pe care a depus-o de-a lungul timpului în cadrul partidului. Că e competiţie în cadrul PSD, e un lucru cu care ar trebui să ne mândrim, nu ar trebui să ne fie frică până la urmă de competiţie, unii împotriva celorlalţi, dar până la urmă împreună pentru mai binele partidului”, a declarat Gabriel Zetea, la sediul PSD.

El s-a declarat convins că Viorica Dăncilă va câştiga funcţia de preşedinte al PSD.

„Există o logică pe care membrii PSD o au (…), doamna Dăncilă este primul ministru al României şi ca atare porneşte de departe cu prima şansă în competiţia cu oricine s-ar înscrie astăzi împotriva ei într-o asemenea competiţie în cadrul Congresului PSD. Eu sunt convins că doamna Dăncilă va câştiga această competiţie”, a punctat Zetea.

Zetea a spus că el personal o va vota pe Viorica Dăncilă, punctând că la fel „vor face foarte mulţi colegi”.

În privinţa alegerii secretarului general al PSD în cadrului CeX şi nu în cadrul Congresului, Zetea a spus că nu va susţine o asemenea modificare a statutului. „Eu nu voi susţine o asemenea modificare a statutului în acest moment, cum nu cred că va face marea majoritate a colegilor mei. Nu e normal sa schimbăm regulile în timpul jocului”, a mai afirmat Zetea.

Întrebat de ce o votează pe Viorica Dăncilă şi nu pe Ecaterina Andronescu sau Şerban Nicolae, el a spus: „Este o logică pe care o au membrii PSD, aceea de a menţine guvernarea. Ne dorim menţinerea guvernării. Atâta vreme cât primul ministru este deja în funcţie candidează pentru funcţia de preşedinte cele două funcţii să fie ocupate de aceeaşi persoană e preferabil şi s-a demonstrat că atunci când sunt două persoane diferite care ocupă funcţia de preşedinte al partidului şi cea de prim ministru lucrurile nu merg aşa cum ar trebui”.

Ora 11:40 – Victor Negrescu, consilier onorific al premierului, a declarat că în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD se va decide şi forma finală a programului politic, document ce va fi aprobat în congres.

„Un punct important pe agenda CExN se referă la proiectul politic, vom vedea care este forma finală a acestui document, care urmează să fie aprobat la congres. Au fost o serie de propuneri şi eu am lăsat o serie de propuneri pentru a fi integrate în acest proiect politic, care să dea noua direcţie a PSD de acum încolo. Eu cred că este foarte important să profităm de acest congres pentru a lansa noile teme politice pentru perioada următoare, noile misiuni, noile idei, noile strategii. Urmează în CExN să vorbim despre candidaturi, despre criteriile privind validarea candidaturilor şi despre modul în care se va desfăşura această competiţie. Noi am discutat deja despre nevoia ca cei care se prezintă la aceste alegeri să aibă o poziţie constructivă, să vină cu viziunea şi cu proiectul lor politic, trebuie să ştim cu toţii că vom vota la acest congres o echipă pentru a conduce PSD în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Vorbim de un mandat limitat, oarecum, condiţionat de câştigarea alegerilor prezidenţiale şi în contextul acesta trebuie să fim cu toţii uniţi în jurul celor care vor fi aleşi, pentru a putea să atingem acest obiectiv”, a spus Negrescu înainte de începerea şedinţei CExN a PSD.

Întrebat dacă este de acord ca secretarul general să fie ales de CExN, Negrescu a spus că actualele reguli cu privire la alegeri nu trebuie schimbate.

„PSD a mai avut în trecut un secretar general numit de preşedintele partidului, avem anumite reguli astăzi. Eu nu cred că vor fi schimbări privind regulile deja stabilite, adică o competiţie directă privind secretarul general”, a menţionat acesta.

Ora 11:35 – Rodica Nassar, candidat la funcţia de secretar general al PSD, a declarat că nu a discutat cu niciun preşedinte de organizaţie de partid pentru a-i cere sprijinul, precizând că această decizie le aparţine lor şi delegaţilor la congres.

„Nu, nu am discutat cu niciun preşedinte de organizaţie şi nici n-am să o fac pentru că ei mă cunosc pe mine foarte bine, decizia le aparţine, şi nu numai lor. Eu cred că decizia e a delegaţilor la congres până la urmă”, a afirmat Nassar înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului.

Întrebată dacă, în opinia sa, se va ajunge la alegerea secretarului general al PSD la congresul de sâmbătă, date fiind unele propuneri de schimbare a modalităţii de alegere, Rodica Nassar a spus că aceste propuneri vor fi supuse votului în CEx.

„Sunt propuneri care vor fi supuse votului în CEx, în condiţiile în care vor fi aprobate de colegii din CEx, se vor supune mai departe votului Congresului. (…) Nu ştiu cât e de corect, dar până la urma votul e cel care decide, colegii, prin vot”, a adăugat Nassar.

Ea a amintit că în istoria partidului au mai fost situaţii în care secretarul general era ales de către CEx la propunerea preşedintelui.

Ora 11:30 – Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că în partid există o democraţie excesivă ‘în anumite puncte’, având în vedere candidaturile pentru funcţiile de conducere.

”Este democraţie în unele puncte chiar excesivă din moment ce sunt candidaţi pe care nici eu nu îi cunosc. Şi sunt membru de la înfiinţarea partidului”, a afirmat Buzatu.

Întrebat dacă în CEx se va stabili modul de alegere a preşedintelui executiv şi a secretarului general, Dumitru Buzatu a răspuns: ”Nu ştiu ce se va decide pentru că sunt foarte multe opinii exprimate, sunt diverse idei deja conturate. Toate acestea vor fi supuse în dezbaterea Comitetului Executiv de astăzi şi rezultanta se va stabili printr-un vot majoritar”.

…..

S-au înscris în cursa pentru preşedinte PSD: Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu, Ecaterina Andronescu, Ilie Rotaru şi Cătălin Stochiţă, potrivit Agerpres.

Pentru funcţia de preşedinte executiv candidează Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici şi Sorin Bota.

Pentru secretar general au intrat în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar, Marius Dunca şi Felix Stroe.

În statutul PSD există o prevedere potrivit căreia un membru poate candida la șefia partidului doar dacă are susținerea organizației din care face parte.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...