VIDEO Președintele Iohannis: „Am discutat cu președintele SUA despre șefia NATO și am decis să continuăm dialogul”

VIDEO Președintele Iohannis: „Am discutat cu președintele SUA despre șefia NATO și am decis să continuăm dialogul”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de Joe Biden, marți, la Casa Albă. Printre subiectele discutate s-au numărat întărirea securității la Marea Neagră și a flancului estic al NATO, găsirea de noi modalități pentru a ajuta Ucraina, dar și necesitatea întăririi militare a României prin creșterea cheltuielilor.

Klaus Iohannis primit de Joe Biden in Biroul OvalFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Iohannis a vorbit cu Biden și despre candidatura sa la șefia NATO spunând că nu poate dezvalui cele discutate, dar că negocierile continuă și că e posibil să nu se ajungă la un consens deplin pănă la summitul NATO. El dă asigurări însă că această concurență nu va dezbina NATO ci o va întări și va pune mai multe probleme pe masă.

De asemenea, în vizita sa de trei zile la Washington, Iohannis va primi premiul „Distinguished International Leadership Award” din partea Consiliului Atlantic, un think-tank american, pentru „cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”.

UPDATE 22:10 Președintele Klaus Iohannis face declarații de la Ambasada României la Washington:

  • Am discutat despre parteneriatul strategic, cum îl putem face mai puternic și aprofunda astfel încât să răspundă provocărilor din acest context complicat. I-am mulțumit președintelui Biden pentru contribuția SUA la securitata României și flancului estic și recunoașterea importanței Mării Negre. Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre reprezintă un factor de importanță și stabilitate nu doar pentru România ci și pentru întreaga regiune.

  • Atât România, cât și SUA împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale fiind recunoscută relația pe care o avem în mai multe domenii, lista e foarte lungă. Am vorbit și de admiterea României în Visa Waiver, aspect important pentru toți cetățenii români, obiectivul nostru e să îndeplinim condițiile și suntem încrezători că se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat.

  • România va continua să sprijine Ucraina, prioritatea noastră comună atât a UE cât și a SUA e de a nu permite Rusiei să câștige războiul din Ucraina.

  • (în legătură cu candidatura la NATO) Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul.
  • (Visa Waiver) Sunt foarte multe discuții tehnici, știți că Visa Waiver nu discuție politică, se bazează pe date statistice, MAE de la noi și ambasada acționează serios, putem avea speranța legitimă să se rezolve într-un viitor apropiat și această chestiune.
  • (Războiul din Ucraina) România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare, sunt mulți aliați care-s foarte departe chiar de 2%: în măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua și va fi nevoie și asta am spus-o și în discuția cu președintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu putem să facem față.
  • (discuții cu republicani) Cutumiar este ca președintele să se întâlnească cu administrația în funcție și asta am făcut. Aș menționa câteva obiective - întărirea Flancului Estic. Avem acele battle groups, avem trupe, dar, după părerea mea nu e suficient, e nevoie și de descurajare, dar asta nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați, ci să fim echipați, să avem o producție suficientă. Știți bine că ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă - proiectilele de apărare. Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare. Lucrurile merg mult mai departe, dacă vrem un sistem funcțional pe flancul de est, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură, pentru carburanți de exemplu. Strategia pentru MArea Neagră - războiul e acolo, nu în altă regiune. În final, trebuie să ajungem la o pace care să satisfacă și obectivele Ucrainei.
  • (candidatura la NATO) Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden. Dar discuția nu a fost lungă, a fost relativ scurtă. Există riscul să nu fie consens și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi, doi candidați în general considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și până la urmă unul dintre cei doi va fi ales viitorul secretar general. Dar să nu amestecăm lucrurile - au spus unii că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea. E bine să fie doi candidați pentru că atunci se deschid noi teme și atunci facem lucrurile să meargă mai bine.

UPDATE 22:06 Klaus Iohannis a făcut o postare pe Twitter, după întâlnirea cu Joe Biden din Biroul Oval.

Klaus Iohannis primit de Joe Biden in Biroul OvalFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

21:43Acum sunt așteptate declarațiile de presă ale președintelui Iohannnis

21:35Biden a încheiat scurta conferință cu presa spunând că România a fost un stâlp al NATO în Europa.

Președintele american a spus că a susținut aderarea României la NATO încă de pe vremea când a fost senator și că toate așteptările sale au fost depășite. „Am susținut aderarea României încă de pe când eram senator, de acum 180 de ani adică”, a glumit Biden.

Klaus Iohannis, primit de Joe Biden în Biroul Oval. FOTO: Alex Brandon / AP / Profimedia

21:43Acum sunt așteptate declarațiile de presă ale președintelui Iohannnis

21:35Biden a încheiat scurta conferință din fața presei spunând că România a fost un stâlp al NATO în Europa.

21:32Klaus Iohannis a declarat că acceptarea României în NATO a constituit piatra de temelie pentru drumul spre democrație al țării noastre.

Președintele a amintit și de Visa Waiver cerând scoaterea acesteia pentru românii care vor să călătoarească peste ocean.

21:30Joe Biden a lăudat România pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru participarea la exercițiile NATO, dar ne-a și mulțumit pentru găzduirea de soldați americani pe teritoriul țării noastre.

21:26Președintele SUA, Joe Biden, l-a lăudat marți pe președintele României, Klaus Iohannis, pentru leadership-ul său și pentru că a oferit securitate în zona Mării Negre în timpul războiului din Ucraina, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă.

Iohannis a declarat că aliații trebuie să găsească modalități de a împiedica Rusia să câștige războiul din Ucraina și a dat asigurări că țara noastră va continua să sprijine Kievul.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns marți seara la Casa Albă, unde va fi primit de președintele american Joe Biden. Întâlnirea a fost anunțată inițial pentru ora 20.30, ora României, dar a fost amânată ulterior pentru ora 21.00. După întâlnirea din Biroul Oval, Klaus Iohannis va susține declarații de presă începând cu ora 21.30, potrivit Administrației Prezidențiale.

UPDATE 21:25 Declarațiile de presă susținute de președintele Iohannis au fost amânate de la ora 21:30, la ora 22:15.

21:10Administrația Prezidențială anunță că nu poate transmite LIVE evenimentul de primire al președintelui României, Klaus Iohannis, de către omologul său american

UPDATE 21:02 Din delegație mai fac parte miniștrii Luminița Odobescu și Cătălin Predoiu, ambasadorul Andrei Muraru, consilierul prezidențial George Bologan, șefa Departamentului Comunicare, Dana Bârsan și Lucian Pahonțu, șeful SPP.

UPDATE 21:00 Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă.

Întâlnire importantă azi, la Casa Albă, unde președintele României Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden. Șeful statului se află în Statele Unite, în vizită oficială, până joi.

ACTUALIZARE Klaus Iohannis va susține marți, la ora 21.30, declarații de presă în cadrul vizitei de lucru în SUA.

Întâlnirea între Klaus Iohannis și Joe Biden va începe la ora 20.30, ora României.

Știrea inițială

În timpul întâlnirii de la Casa Albă, vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaționale și bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi șefi de stat îl va ocupa situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale.

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale și respectat de către partenerii Alianței Nord-Atlantice.

Din delegația oficială care îl va însoți pe Klaus Iohannis la Washington vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

„Președintele Biden îl va primi pe președintele Klaus Iohannis la Casa Albă pe 7 mai. Liderii vor sărbători cel de-al 20-lea an al României ca membru al NATO. Președintele Biden îi va mulțumi președintelui Iohannis pentru găzduirea militarilor americani în România și va recunoaște numeroasele contribuții pe care România, un aliat ferm al NATO, le-a adus la securitatea flancului estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre. Liderii vor sublinia sprijinul lor continuu pentru Ucraina, în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei. De asemenea, vor trece în revistă numeroasele domenii în care România și Statele Unite lucrează împreună, inclusiv energia, cooperarea economică și valorile noastre democratice comune”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.

Președintelui îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024

Totodată, miercuri, președintelui îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european, mai transmite Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizație americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale.

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalități care întruchipează esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate și apărare, artă, activități umanitare etc.).

Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără Președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), Vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul Președinte al SUA, Președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), Prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), Cancelarul german Helmut Kohl (2009), Prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți șefi de stat și de guvern sau lideri de organizații internaționale.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 „Ar fi primul val al ofensivei”

3 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

4 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?