LIVE Rusia a atacat și capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră. Președintele Poroșenko cere oficial Parlamentului să aprobe legea marțială

LIVE Rusia a atacat și capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră. Președintele Poroșenko cere oficial Parlamentului să aprobe legea marțială

Situația din Marea Neagră s-a tensionat rapid duminică după ce trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov. Rușii au deschis focul asupra navelor ucrainene, rănind șase membri ai echipajelor. Incidentul de securitate a fost condamnat de UE, NATO și România, toate cerând restabilirea liberului acces al Ucrainei în apele sale teritoriale din Marea Azov.

 În noaptea de duminică spre luni, președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut Parlamentului instaurarea legii marțiale pentru 60 de zile, iar parlamentarii vor vota luni. Un consilier prezidențial a anunțat că instaurarea stării de război nu va duce la anularea alegerilor prezidențiale din marie 2019.

Ucraina nu a instaurat legea marțială în 2014-2015, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a pornit conflictul din estul rusofon al țării.

Citește mai jos cele mai importante informații ale zilei de duminică:

Ora 00.57: În curtea Ambasadei Rusiei din Kiev au fost aruncate fumigene, mai mulți ucraineni nemulțumiți s-au strâns  în fața clădirii, potrivit TV Rain. Dispozitivul forțelor de securitate ucrainean a fost întărit

Ora 00.34: Președintele Petro Poroșenko a propus adoptarea legii marțiale, Consiliul de Apărare a aprobat, mâine va fi discutată propunerea în Parlamentul Ucrainei.

Ora 00.07: România, reacție oficială după ce Rusia a atacat trei nave ucrainene: ”Agresiunea și violarea dreptului internațional sumbinează securitatea în întreaga regiune”
 
”Suntem profund preocupați de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea și violarea dreptului internațional sumbinează securitatea în întreaga regiune. România susține pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul de a-și utiliza apele teritoriale”, arată Ministerul de Externe al României într-un comunicat postat pe contul oficial de Twitter. 
Reacția MAE a venit la puțin timp după ce serviciul secret rus, FSB, a recunoscut că a capturat și atacat trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Azov și Marea Neagră.

Ora 00.05: Uniunea Europeană cere Rusiei să restabilească circulația liberă prin Strâmtoarea Kerci, potrivit unui comunicat al serviciului de politică externă al Comisiei Europene, condus de Federica Mogherini.

Ora 23.43: Ucraina cere oficial o ședință a Consiliului de Securitate al ONU privitoare la ”agresiunea Rusiei” – ministerul de Externe de la Kiev

Ora 23.32: NATO cere Rusiei să calmeze situația și să permită navelor ucrainene accesul în porturile din Marea Azov

Ora 23.23: În circa 45 de minute va începe în Ucraina ședința Consiliului Național de Apărare. Consiliul ar putea decreta legea marțială

Ora 23.17: Serviciul secret rus FSB, citat de Ria Novosti, confirmă că a sechestrat cele trei nave ucrainene: Berdyansk, Nikopole și Yani Kapu

Ora 23.09: A reacționat pe Twitter și ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics: Urmărim îndeaproape veștile alarmanete din Marea Azov, blocarea traficului prin Strâmtoarea Kerci de către Rusia și atacul împotriva Marinei Ucrainene sunt violări clare ale dreptului internațional și ar trebui condamnate de comunitatea internațională. Rusia trebuie să calmeze situația”.

 Ora 23.04: Ucraina susține că 6 marinari ar fi fost răniți după ce trupele FSB au deschis focul (TV Rain)

Ora 22.47: Agenția rusă Ria Novosti, controlată de Kremlin, susține că armata ucraineană ar fi deschis focul asupra forțelor pro-ruse care controlează Donețk. Informația nu a fost confirmată din surse independente.

Ora 22.30: Vasele ucrainene se întorc spre Berdyansk, transmite FSB (fosta KGB), citată de televiziunea rusă TV Rain. FSB este instituția responsabilă de incident. Serviciul secret rus susține că incidentul ar fi fost provocat intenționat de Ucraina, fără a aduce însă dovezi

Ora 22.28: Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, e primul oficial dintr-un stat NATO care a reacționat: ”Condamnăm cu tărie mișcarea Rusiei de a bloca Strâmtoarea Kerci și de a captura un vas ucrainean. Nu poate fi calificat altfel decât un act de agresiune & o altă violare flagrantă a dreptului maritim. Astfel de acțiuni subminează securitatea întregii regiuni.

Ora 22.19: Doi membri ai echipajelor celor trei vase ucrainene sunt răniți (două fregate și un remorcher), transmite Kyiv Post.

Ora 22.13: Un clip video arată exact momentul în care vasul rusesc militar lovește o mică ambarcațiune ucraineană. Imaginile par filmate chiar de pa vasul rus agresor

 

Ora 21.44: Rusia a blocat strâmtoarea Kerci cu ajutorul unor vase de dragaj, interzicând practic accesul vaselor ucrainene (Interfax)

Ora 21.42: Serviciul de presă al Marinei ucrainene anunță că Rusia a capturat cele trei nave ucrainene. Președintele Petro Poroșenko a convocat de urgență un consiliu militar, transmite Kyiv Post.

Ora 21.13: Marina ucraineană acuză Rusia că a deschis focul asupra unor fregate în Marea Neagră, lovind una și rănind un membru al echipajului, transmite Reuters. Marina din Ucraina a făcut declarațiile pe pagina sa de Facebook.

—————–

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „acțiuni provocatoare“ în Marea Neagră, într-o zonă în care ambele țări au dreptul de a naviga. Tensiunile au escaladat duminică, după ce Rusia a oprit trei nave ucrainene să pătrundă în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci, transmite Reuters.

Un tratat bilateral conferă celor două țări dreptul de a folosi Marea Azov, care este legată prin strâmtoarea foarte îngustă Kerci de Marea Neagră. Însă tensiunile în zonă au crescut odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Rusia poate controla accesul prin această strâmtoare, după ce a construit un pod care leagă Crimeea de sudul Rusiei.

Un martor a declarat duminică pentru Reuters că o navă de transport marfă a fost folosită pentru a bloca canalul de sub pod și că a văzut două avioane ruse Suhoi Su-25 rusești care survolau zona. Televiziunea de stat din Rusia a anunțat că elicoptere de luptă rusești au fost, de asemenea, dislocate în zonă.

Tensiunile au apărut duminică după ce Rusia a încercat să intercepteze în Marea Neagră cele trei nave ucrainene – două nave de luptă și un remorcher -, acuzându-i pe ucraineni că au intrat ilegal în apele teritoriale rusești.

Marina ucraineană a declarat că o navă rusească a izbit remorcherul, producându-i daune, într-un incident în care Rusia s-a comportat agresiv și ilegal. Reprezentanții Marinei ucrainene au susținut că vasul avea dreptul să treacă prin acea zonă, fiind pe ruta dintre Odesa și Mariupol, care presupune trecerea prin Strâmtoarea Kerci.

De cealaltă parte, rușii au acuzat Ucraina de ”acțiuni provocatoare“, prin faptul că nu a informat în avans asupra trecerii navelor, iar acestea au executat manevre periculoase.




Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...