LIVE TEXT | Război în Ucraina. 15.000 de nepalezi luptă în Ucraina pentru Rusia. Ucraina a depășit producția Rusiei de drone kamikaze cu rază lungă de acțiune

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 15.000 de nepalezi luptă în Ucraina pentru Rusia. Ucraina a depășit producția Rusiei de drone kamikaze cu rază lungă de acțiune

Până la 10 fabrici de producție de drone operează în prezent în Ucraina.

UPDATE Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a numit pe generalul locotenent Oleksandr Pavlyuk în funcția de comandant al forțelor terestre ucrainene, pe locul lăsat liber de actualul comandant-șef ucrainean, general-colonelul Oleksandr Syrskyi. Zelensky a făcut, de asemenea, alte câteva numiri de șef de serviciu pe 11 februarie. Zelensky l-a numit pe general-locotenent Yuriy Sodol în funcția de comandant al forțelor comune, înlocuindu-l pe generalul-locotenent Serhiy Nayev. Zelensky l-a numit pe generalul de brigadă Ihor Skybyuk comandant al forțelor de asalt aerian în locul generalului-maior Maksym Myrhorodskyi. Zelensky l-a numit pe generalul-maior Ihor Plahuta comandant al Forțelor de Apărare Teritorială, înlocuindu-l pe generalul-maior Anatoli Barhylevych, care a fost numit șef al Statului Major General al Ucrainei la 10 februarie.

UPDATE Forțele ruse par să fi construit o barieră lungă de 30 de kilometri numită „trenul țarului” în regiunea Donețk ocupată, posibil pentru a servi drept linie defensivă împotriva viitoarelor atacuri ucrainene. Imaginile din satelit din 10 mai 2023 și 6 și 10 februarie 2024 arată că forțele ruse au construit o linie lungă de vagoane care se întindea de la Olenivka ocupată (la sud de orașul Donețk) la Volnovakha (la sud-est de Vuhledar și la nord de Mariupol). O sursă ucraineană a raportat pe 11 februarie că forțele ruse au asamblat peste 2.100 de vagoane de marfă într-un tren lung de 30 de kilometri. Sursa a raportat că forțele ruse au început asamblarea trenului în iulie 2023 și a sugerat că forțele ruse intenționează să folosească trenul ca linie defensivă împotriva viitoarelor atacuri ucrainene. Linia de cale ferată dintre Olenivka și Volnovakha se află la aproximativ șase kilometri de linia de front actuală, situată la sud-est de Novomykhailivka, în punctul său cel mai apropiat și se află într-o zonă a frontului care era relativ inactivă când forțele ruse au început construcția. Forțele ruse au realizat recent câștiguri teritoriale marginale în acest domeniu. Rușii ar fi putut asambla trenul și în alte scopuri.

UPDATE Observatorii militari ucraineni au indicat că baza industrială de apărare a Rusiei (DIB) nu este la fel de productivă pe cât o prezintă autoritățile ruse, dar că DIB rusă este capabilă să susțină efortul de război al Rusiei. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a raportat pe 11 februarie că propriile date de producție ale Consiliului de Securitate al Rusiei pentru 2023 indică faptul că DIB-ul rus a atins un vârf de producție în septembrie 2023, care a fost cu 38,9% mai mare decât producția sa medie lunară din 2022 și a scăzut constant în următoarele luni. Mașoveț a declarat că DIB-ul rus se luptă să compenseze penuria de forță de muncă moderată și înaltă calificată și incapacitatea Rusiei de a obține echipamentul de producție industrială, piesele de schimb și service-ul necesare pentru a susține ritmul și amploarea eforturilor de producție a DIB. Mașoveț a remarcat că firmele chineze, în special, sunt mai puțin dispuse să furnizeze Rusiei echipamente și piese de schimb, așa cum a raportat anterior ISW, și că Rusia a achiziționat multe sisteme de producție industrială din statele occidentale înainte de invazia la scară largă, dar companiile occidentale nu sunt acum dispuse să ofere servicii. sau piese pentru aceste mașini, din cauza sancțiunilor.

UPDATE Analistul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko a declarat că cifrele de producție de tancuri raportate de Rusia în ultimii ani reflectă în mare măsură tancurile reparate și modernizate scoase din depozite, mai degrabă decât producția nouă. Kovalenko a declarat că Uralvagonzavod, principalul producător de tancuri din Rusia, poate produce aproximativ 60-70 de tancuri T-90 pe an în condiții perfecte și a evaluat că Uralvagonzavod produce probabil doar între trei și șase tancuri noi T-90 pe lună. Kovalenko a menționat că producătorii de tancuri Uralvagonzavod, Omsktransmash și cea de-a 103-a fabrică de reparații de tancuri blindate din Chita, Zabaykalsky Krai se concentrează în primul rând pe repararea și modernizarea tancurilor rusești și că Uralvagonzavod este singurul producător care produce tancuri noi. Kovalenko a declarat că Rusia modernizează doar tancurile T-54/55 și T-62 și a apreciat că acestea ar putea fi principalele tancuri de luptă ale Rusiei în viitor. Kovalenko a adăugat că producătorii ruși modernizează foarte rar tancurile T-72 și T-80. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat anterior că forțele ruse au primit 1.600 de tancuri în 2023, iar Kovalenko a atribuit acest număr în primul rând tancurilor reparate și modernizate, mai degrabă decât celor produse în serie.

UPDATE Capacitatea actuală limitată de producție DIB a Rusiei și liniile insuficiente de producție a tancurilor în serie nu sunt garanții că Rusia se va lupta să producă suficient material pentru a-și susține efortul de război în ritmul actual sau pe termen lung. Capacitatea Rusiei de a moderniza și de a utiliza tancuri recuperate din depozit oferă încă forțelor ruse un avantaj pe câmpul de luptă în numărul total de tancuri disponibile. Mașoveț a remarcat că unele tancuri nou produse, cum ar fi T-14 Armada, sunt prost produse, în timp ce tancurile mai vechi, cum ar fi T-72 (pe care Rusia le repara în mod activ) sunt mai fiabile. Rusia a încercat în mod constant să se adapteze la limitările rezultate din sancțiunile occidentale și să eludeze sancțiunile și va persista în aceste eforturi. DIB-ul Rusiei ar putea avea dificultăți pe termen scurt, iar creșterea măsurilor de evaziune a sancțiunilor și parteneriatele cu state, inclusiv China și Coreea de Nord, pot contribui la compensarea deficiențelor DIB existente pe termen mediu și lung.

UPDATE Luptele de poziție au continuat pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 11 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au făcut recent progrese tactice de flancare în apropiere de Synkivka (la nord-est de Kupyansk), precum și în estul Bilohorivka (la sud de Kreminna) și împrejurimile sale. Luptele de poziție au continuat, de asemenea, la sud-est de Kupyansk, lângă Orlyanske, Krokhmalne, Ivanivka și Tabaivka; la vest de Kreminna, lângă Torske și Yampolivka; și la sud de Kreminna lângă Dibrova și zona pădurii Serebryanske. Grupul rusesc de drone „Udaya” operează în direcția Kupyansk.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat în apropiere de Bakhmut pe fondul unor angajamente poziționale continue în zonă pe 11 februarie. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Bohdanivka (la nord-vest de Bakhmut) și sunt la doi kilometri distanță de Chasiv Yar (vest de Bakhmut), deși ISW nu a observat. dovezi vizuale care confirmă aceste afirmații. ISW evaluează în prezent că forțele ruse se află la aproximativ 2,3 kilometri de periferia de est a Chasiv Yar. Angajamentele poziționale au continuat lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske; la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka; și la sud de Bakhmut lângă Mayorske, Pivdenne și Niu York. Elementele Regimentului 331 Aeropurtat (VDV) din Rusia (Divizia 98 VDV) continuă să opereze în direcția Chasiv Yar, iar elemente ale Brigăzii 83 Independente VDV de Gardă, din Rusia continuă să opereze în apropiere de Klișchiivka și Andriivka.

image

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Avdiivka, pe fondul bătăliilor de poziție în zonă, pe 11 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent de-a lungul străzii Zaliznychnyi în nordul Avdiivka și la est de Nevelske (sud-vest de Avdiivka). Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au avansat de-a lungul străzilor Tymiryazyeva și Silhosptekhniky din nordul Avdiivka și lângă Pervomaiske, deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestor afirmații. Angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Novokalynove și Novobakhmutivka; în Avdiivka însuși; la vest de Avdiivka lângă Tonenke și Sieverne; și la sud-vest de Avdiivka lângă Perovmaiske și Nevelske. Surse ruse au susținut că forțele ruse continuă încercările de a interzice presupusa linie de comunicație terestră principală (GLOC) a forțelor ucrainene în Avdiivka. Comandantul grupului de forțe ucrainean Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că forțele ruse folosesc din ce în ce mai mult grupuri de vehicule blindate în timpul atacurilor infanteriei în direcția Tavriisk (de la Avdiivka prin vestul Oblast Zaporijia).

image

UPDATE Forțele ruse au avansat la sud-vest de orașul Donețk pe fondul angajamentelor poziționale continue în zonă pe 11 februarie. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au avansat la vest de Solodke (la sud-vest de orașul Donețk), deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au înaintat spre Pavlivka (la sud-vest de orașul Donețk și lângă Vuhledar) la sfârșitul săptămânii trecute. Angajamentele poziționale au continuat la vest de orașul Donețk, lângă Krasnohorivka și Heorhiivka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Pobieda și Novomykhailivka. Elementele Brigăzii 238 de Artilerie Rusă (Armata a 8-a Combinată [CAA], Districtul Militar de Sud [SMD]) și Brigăzii 5 de Infanterie Motorizată (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk) continuă să opereze de-a lungul liniei Krasnohorivka-Heorhiivka. Elemente ale detașamentului rusesc „Russkiye Yastreby” (Șoimii ruși) din Regimentul 503 de Infanterie Motorizată (Divizia 19 de Infanterie Motorizată, 58 CAA, SMD) operează în apropiere de Novomykhailivka.

image

UPDATE Un blogger rus a susținut pe 11 februarie că forțele ruse au avansat „în mod semnificativ” spre Pryyutne (la sud-vest de Velyka Novosilka) la granița Donețk-Zaporijia Oblast în ultima săptămână, dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Statul Major ucrainean a raportat pe 11 februarie că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la nord de Pryyutne. Elemente ale Batalionului 77 Separat de Recunoaștere rusesc (Divizia 127 de Infanterie Motorizată, Armata a 5-a Armate Combinate [CAA], Districtul Militar de Est [EMD]) operează în direcția de sud a Donețk; elemente ale Brigăzii 14 de Gardă cu destinație specială (Spetsnaz, Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse [GRU]) operează în apropiere de Pryyutne; elemente ale Armatei a 11-a Forțelor de Apărare Aeriană și Aeriană (Forțele Aerospațiale Ruse) operează în apropiere de Urojaine (la sud de Velyka Novosilka); și un echipaj de mortar al Brigăzii 336 Infanterie Navală (Corpul 11 Armată, Flota Mării Baltice) și elemente ale Brigăzii 34 Infanterie Motorizată (49 CAA, Districtul Militar de Sud [SMD]) operează în direcția Vremivka. Elemente ale Regimentului 114 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 127 de Infanterie Motorizată, a 5-a CAA) operează în apropiere de Chervone (6 km sud-est de Hulyaipole).

image

UPDATE Forțele ruse au avansat recent la vest de Robotyne, în vestul regiunii Zaporijia. Imaginile geolocalizate publicate pe 9 februarie arată că forțele ruse au avansat marginal spre vest de Robotyne. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat cu un kilometru nord-vest de Verbove (la est de Robotyne), dar ISW nu a observat dovezi care să confirme această afirmație. Bătăliile de poziție au continuat lângă Robotyne și Novopokrovka (la nord-est de Robotyne) și la vest de Verbove (la est de Robotyne). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene și ruse concurează constant pentru inițiativa în direcția Zaporijia și a remarcat că această linie de front nu mai este o prioritate pentru niciuna dintre părți. Se pare că elemente ale Regimentului 108 de asalt aerian de gardă (VDV) din Rusia (Divizia 7 VDV de gardă) continuă să atace lângă Robotyne și Verbove, iar elemente nespecificate ale Diviziei 42 de Infanterie Motorizată (58 CAA, SMD) operează în direcția Zaporijia.

image
image
image

UPDATE Imaginile geolocalizate publicate pe 11 februarie indică faptul că forțele ucrainene au realizat recent câștiguri teritoriale marginale în Krynky, pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Bătăliile de poziție au continuat lângă Krynky pe 11 februarie.

UPDATE Forțele ruse au crescut numărul de nave în Marea Neagră pe 11 februarie. Purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Căpitanul de rang trei, Dmytro Pletenchuk, a declarat că există 14 nave rusești aflate în prezent în Marea Neagră, inclusiv patru nave port-rachete de suprafață. Pletenchuk a apreciat că navele rusești ar putea reveni la practica lor obișnuită de a efectua misiuni de antrenament și luptă ca răspuns la lovitura ucraineană asupra corvetei de clasă Ivanovets Tarantul (Brigăzii a 41-a de nave cu rachete) lângă lacul Donuzlav din Crimeea ocupată în noaptea din 31 ianuarie - 1 februarie.

UPDATE Forțele ruse au efectuat încă o serie de lovituri cu drone împotriva Ucrainei peste noapte, în perioada 10-11 februarie. Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat 45 de drone Shahed-136/131 din Balaklava și Capul Chauda, Crimeea, și că forțele ucrainene au doborât 40 dintre drone la Kiev, Vinnytsia, Jytomyr, Kirovohrad, Cherkasy, Odesa, Dnipropetrovsk, și regiunea Herson. Armata ucraineană și oficialii guvernamentali au raportat că forțele ucrainene au doborât toate dronele care vizau orașul Kiev. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au doborât 18 drone Shahed peste regiunea Mykolaiv, patru Shahed peste Oblastul Odesa și câte o dronă Shahed fiecare peste regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Kirovohrad și Vinnytsia. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a adăugat că seria de lovituri a durat cinci ore și jumătate și a vizat în principal infrastructura de coastă și instalațiile agricole. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, colonelul Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse lansează în mod regulat drone de-a lungul fluviului Dunărea (probabil în spațiul aerian internațional de lângă gura Dunării) - probabil sperând să ocolească apărarea antiaeriană ucraineană zburând de-a lungul graniței de sud-vest a Ucrainei - pentru a se asigura că Rusia dronele și-au atins țintele vizate.

UPDATE Guvernul ucrainean a raportat pe 11 februarie că forțele ruse au avariat aproape 200 de obiecte de infrastructură portuară și au rănit peste 26 de civili începând cu 18 iulie 2023, când forțele ruse au început o campanie deliberată de rachete și drone pentru a distruge porturile ucrainiene și infrastructura agricolă. Guvernul ucrainean a adăugat că Ucraina a exportat peste 22 de milioane de tone de diverse mărfuri de la începutul operațiunii coridorului temporar prin Marea Neagră și că peste 700 de nave au folosit coridorul din august 2023 – în ciuda atacurilor ruse asupra infrastructurii portuare.

UPDATE Legislatorii ruși au introdus recent în Duma de Stat a Rusiei un proiect de lege care ar permite persoanelor care au trăit în concubinaj cu militari ruși care au murit luptând în Ucraina să se căsătorească retroactiv cu militarii. Președintele Comitetului Dumei de Stat pentru construcția statului și legislație, Pavel Krasheninnikov, a explicat că acest proiect de lege urmărește să protejeze interesele membrilor familiei „adevărați” ai personalului militar. Proiectul de lege prevede că, concubinii soldaților uciși sau dispăruți în acțiune vor putea să confirme că aceștia au fost într-o căsătorie fără acte înainte de desfășurare într-o nouă procedură judecătorească. Proiectul de lege, dacă va fi adoptat, va permite instanțelor să confirme o căsătorie dacă ambele persoane au fost într-o căsătorie de drept și au trăit împreună cel puțin trei ani sau cel puțin un an dacă au un copil în comun. Proiectul de lege va permite concubinelor să solicite guvernului o compensație financiară după moartea partenerilor lor în luptă. Fontanka, cu sediul la Sankt Petersburg, a observat că oficialii ruși au început să discute despre sprijinul pentru soții, după ce președintele rus Vladimir Putin a atras pentru prima dată atenția asupra acestei probleme în timpul reuniunii Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului din 4 decembrie, 2023.

UPDATE Un canal rus Telegram axat pe dreptul militar a observat pe 11 februarie că Ministerul rus al Apărării (MOD) a eliminat proiectul de lege privind ridicarea vârstei de concediere pentru tot personalul contractual ( kontrakniki) la 65 de ani și pentru ofițerii superiori la 70 de ani. de vârstă în timpul mobilizării. Ministerul Rusiei a propus anterior pe 8 februarie să stabilească o limită unică de vârstă pentru serviciu în perioada de mobilizare pentru toți kontrakniki.

UPDATE Ucraina continuă să-și extindă capacitățile interne de producție de drone. Ministrul ucrainean al transformării digitale Mykhailo Fedorov a declarat la 11 februarie că Ucraina a ajuns din urmă și a depășit producția Rusiei de drone kamikaze cu rază lungă de acțiune în ultimele șase luni, ca parte a inițiativei „Armata de drone” a Ucrainei. Fedorov a declarat că până la 10 fabrici de producție de drone operează în prezent în Ucraina. Fedorov a adăugat că Ucraina și-a modernizat drona marină cu aparate robotizate fără pilot (MAGURA) cu modernizări nespecificate care vor permite forțelor ucrainene să efectueze „noi surprize” în 2024. Postul ucrainean Suspilne a raportat că forțele ucrainene au lovit corveta din clasa Ivanovets Tarantul (a 41-a Brigădă cu rachete) în Crimeea ocupată peste noapte, între 31 ianuarie și 1 februarie, cu o dronă marină MAGURA V-5.

UPDATE Autoritățile ruse continuă eforturile de a consolida controlul social asupra tinerilor și studenților din Ucraina ocupată și de a-i îndoctrina cultural în identitatea și ideologia rusă. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a raportat pe 11 februarie că autoritățile au deschis un centru media studențesc, aflat în subordinea Ministerului Educației din Rusia, la Universitatea Federală din Crimeea. Aksyonov a declarat că centrul media va oferi oportunități de dezvoltare și dezvoltare profesională studenților activiști din mass-media. Șeful regiunii Zaporijia ucraineană, Ivan Fedorov, a declarat că școlile și organizațiile de tineret rusești din Ucraina ocupată promovează istoria falsă și propagandă pentru a militariza și a distruge identitatea ucraineană a studenților.

UPDATE Centrul Ucrainean pentru Combaterea Dezinformarii a raportat pe 11 februarie că actori ruși din domeniul informației încearcă să-l înfățișeze pe noul comandant-șef ucrainean, general-colonelul Oleksandr Syrskyi, ca rus și sovietic, pentru a-l discredita pe Syrskyi și a semăna neîncrederea internă față de armata ucraineană. ISW a observat bloggerii și oficiali ruși care se implică în această operațiune de informare după numirea lui Syrskyi pe 8 februarie. Syrskyi a fost trimis în regiunea Harkov în anii 1980 și a ales să rămână în Ucraina și să se alăture armatei ucrainene atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Syrskyi a ales să servească Ucraina împotriva Rusiei, deși s-a născut în Rusia. Syrskyi a comandat trupele ucrainene împotriva forțelor proxy susținute de ruși și a armatei ruse din 2014.

UPDATE Ministrul francez de externe Stephane Sejourne a declarat pe 10 februarie că speră să anunțe un proiect comun de căutare și contracarare a dezinformarii rusești și a amestecului în politica europeană cu ministrul german de externe Annalena Baerbock și ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, în urma viitoarei întâlniri de la Paris, pe 12 februarie. Sejourne a declarat că proiectul va lucra pentru a explica public „instrumentele” dezinformarii rusești și pentru a oferi dovezi ale dezinformarii în politica europeană. Ministerul francez de Externe l-a chemat recent pe ambasadorul Rusiei în Franța, după ce o lovitură rusă în Ucraina a ucis doi lucrători umanitari francezi pe fondul unei „apariții” raportate a dezinformarii ruse care vizează Franța. ISW a observat recent campanii rusești de dezinformare care vizează Franța, care aveau ca scop restrângerea asistenței de securitate în curs și viitoare a Franței către Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ CNN a relatat pe 11 februarie că Rusia a recrutat până la 15.000 de nepalezi pentru a lupta în Ucraina, mulți dintre aceștia s-au plâns de condițiile proaste și de lipsa unei pregătiri adecvate înainte de desfășurarea lor pe cele mai active linii de front din Ucraina. Legislatorul de opoziție nepalez și fostul ministru de externe, Bimala Tai Paudyal, a declarat la 8 februarie că între 14.000 și 15.000 de nepalezi luptă pe linia frontului în Ucraina, conform mărturiilor militarilor nepalezi care s-au întors acasă. Guvernul nepalez a declarat că aproximativ 200 de nepalezi luptă în prezent în Ucraina și că cel puțin 13 nepalezi au fost uciși în prima linie. CNN , citând interviuri cu câțiva nepalezi care au luptat în Ucraina, a raportat că Rusia le oferă nepalezilor cel puțin 2.000 de dolari pe lună și un proces rapid de obținere a cetățeniei ruse. Intervievații nepalezi au dezvăluit că înaltul comandament rus a desfășurat o parte din personalul recrutat la Bakhmut în septembrie 2023, după doar două săptămâni de antrenament și că bariera lingvistică joacă un rol important în decesele în rândul nepalezilor de pe prima linie, în timp ce aceștia se luptă să comunice cu militarii ruși. CNN a raportat că mulți bărbați nepalezi călătoresc în Rusia cu o viză de turist prin Emiratele Arabe Unite sau India și sunt duși la un centru de recrutare la sosirea la Moscova, unde semnează un contract pentru a lupta pe un an. Un recru nepalez a declarat că mulți recruți încearcă să evadeze din taberele militare după ce au văzut imagini și realități îngrozitoare pe linia frontului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”