LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei în timpul nopții, anunță Forțele Aeriene.

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei în timpul nopții, anunță Forțele Aeriene.

Atac cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei în timpul nopții, anunță Forțele Aeriene Ucrainene, pe canalul oficial de Telegram. Începând cu ora 3:13 s-au activat sirenele în regiunile Dnipro, Zaporojie, Herson și Nikolaiev din cauza dronelor de atac, scrie agenția Unian.

Dronă Shahed FOTO: Profimedia

Câteva minute mai târziu, li s-a alăturat și regiunea Kirovograd. În jurul orei 3:43, dronele de atac s-au îndreptat spre Krîvîi Rih. Cetățenii au fost atenționați să se adăpostească. La ora 4:04, armata a detectat mișcarea rachetelor de croazieră în direcția Krîvîi Rih. Canalele locale Telegram au raportat sunetele exploziilor din oraș, adaugă sursa.

UPDATE 23:17 Cum îi apără autoritățile pe tulceni de războiul de la graniță

Rusia ar putea fi capabilă să mărească producţia de muniţie în următorii doi ani la aproximativ 2 milioane de obuze anual, aproximativ dublu faţă de aşteptările vestice anterioare, dar încă cu mult sub nevoile de război ale Moscovei în Ucraina, potrivit unui oficial occidental, citat de Reuters.

Militari ruși încarcă muniție într-un vehicul de luptă de infanterie BMP-3 Foto: Profimedia

Militari ruși încarcă muniție într-un vehicul de luptă de infanterie BMP-3 Foto: Profimedia

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a estimat că Rusia a tras anul trecut între 10 şi 11 milioane de cartuşe în Ucraina. Moscova şi-a lansat invazia în februarie 2022. Detalii aici

UPDATE 22:29 Cum îi apără autoritățile pe tulceni de războiul de la graniță

Kie Ministerul Apărării Naționale a fost abilitat prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației.

În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale la locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei“, se arată în hotărârea CNSU. Detalii aici.

UPDATE 21:46 Doi lucrători umanitari din Spania şi Canada au fost ucişi. Kievul acuză Moscova

Kievul a acuzat duminică forţele ruse de uciderea a doi lucrători umanitari, un canadian şi o spaniolă, în estul Ucrainei, calificând moartea lor drept o „pierdere dureroasă şi ireparabilă”.

Doi lucratori umanitari au murut în războiul din Ucraina FOTO Profimedia

Doi lucratori umanitari au murut în războiul din Ucraina FOTO Profimedia

Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, armata rusă i-a ucis pe Emma Igual, cetăţeană spaniolă, şi Anthony Ihnat, cetăţean canadian, care lucrau pentru organizaţia nonguvernamentală Road to Relief. Emma Igual, în vârstă de 32 de ani, era directoare şi cofondatoare a respectivei ONG. Detalii aici

UPDATE 20.26 Războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024, spune șeful spionajului ucrainean

Șeful Direcției Principale a Agenției de Informații militare a Ucrainei (GUR) a declarat că trupele ruse se vor dovedi incapabile să-și continue invazia la scară largă mai mult de un an, adăugând că forțele Moscovei au „eșuat lamentabil” la nivel strategic.

Kirilo Budanov Foto EPA EFE

Kirilo Budanov Foto EPA EFE

Generalul locotenent Kirilo Budanov a declarat sâmbătă la summitul Strategiei Europene de la Kiev că invazia Rusiei „nu a funcționat în bine” pentru Kremlin, lăsând forțele armate și economia țării mult diminuate.

În ciuda adaptărilor tactice rusești și a apărării impresionante în sudul Ucrainei, Budanov - care a devenit binecunoscut pentru operațiunile sale psihologice împotriva Rusiei - a sugerat că războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024. Detalii aici

UPDATE 20.20 În Ucraina, un traficant de arme din SUA face avere și testează limite. Controversele unei afaceri de miliarde de dolari

Aproximativ o jumătate de duzină de bărbați s-au adunat luna trecută pentru un pahar de după-amiază la barul penthouse din 11 Mirrors, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Kiev, pentru a discuta despre afacerea profitabilă a înarmării trupelor ucrainene.

Marc Morales și colaboratorii săi FOTO Facebook

Marc Morales și colaboratorii săi FOTO Facebook

Grupul includea militari ucraineni și oficiali guvernamentali, care sunt mereu în căutarea de obuze explozive pentru a arunca asupra soldaților ruși invadatori. În centrul atenției a fost gazda lor, un antreprenor de arme din Florida, pe nume Marc Morales, care i-a răsfățat cu povești despre noul său iaht de 10 milioane de dolari, Trigger Happy, și despre căutarea cuiva care să gestioneze portofoliul de nouă cifre al companiei sale.

Și s-a alăturat grupului un bărbat robust, cu barbă, care a servit atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor: Vladimir Koyfman, un sergent-șef în armata ucraineană pe care Morales îl plătește pentru a aranja întâlniri cu contactele sale guvernamentale. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”