LIVE TEXT | Război în Ucraina. Danemarca nu amână livrările de F-16. Reînființarea districtelor militare Moscova și Leningrad se amână iar

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Danemarca nu amână livrările de F-16. Reînființarea districtelor militare Moscova și Leningrad se amână iar

Rusia a amânat termenul limită pentru reînființarea districtelor militare Moscova și Leningrad (MMD și LMD) pentru cel puțin a doua oară din cauza deficitului de arme și personal și a problemelor birocratice.

F-16. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu rachete și drone împotriva Ucrainei în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Surse militare ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat 28 de drone Shahed-136/131 și trei rachete S-300 și că forțele ucrainene au distrus 21 dintre dronele trimise peste regiunile Zaporijia, Mykolaiv, Odesa, Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Vinnytsia și Cherkasy. Oficialii ucraineni au raportat că rachetele rusești S-300 au lovit o clădire civilă din Rivne, regiunea Donețk în seara zilei de 6 ianuarie, ucigând 12 persoane, inclusiv cinci copii. Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat că lovitura este o reamintire a realității zilnice a atacurilor rusești în Ucraina.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a respins informațiile din presă conform cărora Ministerul Danez al Apărării (MOD) amână prima livrare a șase avioane de luptă F-16 către Ucraina cu până la șase luni. Ihnat a declarat că nu există anunțuri oficiale pe site-urile web ale Ministerului Apărării daneze care să confirme întârzierile pretinse în prevederile F-16. Ihnat i-a îndemnat pe ucraineni să aibă încredere doar în surse oficiale și a remarcat că acesta este un subiect „sensibil” pentru Ucraina, având în vedere că piloții ucraineni urmează un antrenament F-16 în intervale de timp extrem de rapide.

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale de-a lungul liniei Kupaynsk-Svatove-Kreminna pe 7 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-est și la est de Kupyansk, lângă Synkivka, Lacul Lyman, Ivanivka și Petropavlivka și la vest de Kreminna, lângă Yampolivka și Terny.Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat mai multe poziții în apropiere de Synkivka și au făcut recent progrese semnificative la sud-vest și vest de Kreminna, lângă zona pădurii Serebryanske, Torske, Terny și Yampolivka, dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Elemente ale Armatei de tancuri 1 a Gărzii Ruse (districtul militar de vest) operează în direcția Kupyansk.

image

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale lângă Bakhmut pe 7 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au avut loc la nord de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka și Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Khromove și în direcția Chasiv Yar; și la sud de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Elementele Regimentului 331 Aeropurtat (VDV) rus (Divizia 98 VDV) continuă să opereze lângă Bakhmut.

image

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale lângă Avdiivka pe 7 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka, Stepove și Uzina de Cocs Avdiivka și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske, Nevelske și Vodyane.Șeful administrației militare ucrainene Avdiivka, Vitaliy Barabash, a raportat pe 7 ianuarie că forțele ruse desfășoară operațiuni de asalt din toate direcțiile spre Avdiivka pentru a treia zi consecutiv și că forțele ruse efectuează „câteva zeci” de atacuri aeriene pe zi lângă Avdiivka. Elementele Brigăzii a 9-a de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk) continuă să opereze lângă Avdiivka.

UPDATE Forțele ruse au avansat recent la vest și la sud de Marinka (la vest de orașul Donețk). Imaginile geolocalizate publicate pe 7 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal în vestul Marinka și la periferia de sud a Novomykhailivka (sud-vest de orașul Donețk). Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat lângă Marinka, Heorhiivka (la vest de Marinka), Novomykhailivka și Pobieda (la sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse și ucrainene au minat puternic zona din jurul Novomykhailivka, ceea ce face dificilă avansarea atât pentru forțele ruse, cât și pentru cele ucrainene. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse încearcă să avanseze spre Heorhiivka pentru a atinge obiectivul operațional de a captura Kurakhove (la vest de Marinka).[ Elementele Regimentului 33 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 20 de Infanterie Motorizată, Armata a 8-a de arme combinate, districtul militar de sud) continuă să opereze lângă Novomykhailivka.

UPDATE Angajamentele poziționale limitate au continuat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast și nu au existat schimbări în prima linie pe 7 ianuarie. Forțele ruse și ucrainene au participat la bătălii poziționale nespecificate de la Vremivka la direcția Vuhledar, în apropierea zonei de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast și la sud de Novodarivka (la sud-est de Velyka Novosilka). Elemente ale Brigăzii 29 Separate de Protecție împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice din Rusia (Cartierul Militar Central) operează în apropiere de Urojaine (la sud de Velyka Novosilka).

image

UPDATE Consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andryushenko, a raportat pe 7 ianuarie că forțele ucrainene au efectuat o lovitură de precizie asupra unui pod feroviar rusesc pe jumătate construit în zona Hranitne (23 km nord de Mariupol).

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în vestul regiunii Zaporijia, lângă Robotyne, pe 7 ianuarie, dar nu au existat schimbări în prima linie în zonă. Se pare că interacțiunile au continuat lângă Robotyne; la vest de Verbove (la est de Robotyne); și lângă Novoprokopivka (la sud de Robotyne). Un blogger rus a susținut că angajamentele din vestul regiunii Zaporijia sunt tactice, în ciuda tranziției forțelor ucrainene la apărarea împotriva manevrelor și că forțele ruse continuă să nu aibă sprijin complet împotriva dronelor ucrainene din zonă. Elementele neregulate ale Batalionului „Rodina” rusesc BARS-3 (Rezerva Armatei de Luptă) și Brigăzii „Tsarskiye Volki” operează în direcția Zaporijia.

image
image

UPDATE Forțele ucrainene au continuat să dețină poziții pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson, iar linia frontului nu s-a schimbat. Bătăliile de poziție au continuat lângă Krynky, pe malul de est al râului Nipro. Un blogger rus a susținut că doborârea cu succes a aeronavelor rusești din Ucraina în decembrie 2023 împiedică utilizarea aeronavelor rusești în direcția Herson și a adăugat că forțele ruse se confruntă în continuare cu provocări legate de fluxul operațional de informații, comunicații, război electronic (EW) și cooperarea unitară în Krynky și în alte zone de pe malul de est. Bloggerul a observat, în mod similar, că forțele ucrainene exploatează în mod activ liniile de comunicație terestre rusești (GLOC) în direcția Herson. Militarii ucraineni care operează în zona Krynky au declarat că forțele ruse atacă în mod regulat pozițiile ucrainene din Krynky cu grupuri mici de infanterie de până la 10 persoane și au citat provocările ucrainene care operează pe malul de est, cum ar fi incapacitatea de a evacua militarii decedați la timp sau utilizarea de drone de către ruși.

image

UPDATE Gruparea partizană ucraineană „Atesh” din Crimeea a raportat pe 7 ianuarie că forțele ruse stabilesc multe baze de reparații în Crimeea ocupată, care ar putea compensa pierderile grele ale echipamentului militar rusesc și probabil că, în prezent construiesc o nouă bază la nord de Evpatoria (vestul Crimeei).

UPDATE Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat la 7 ianuarie că Rusia a amânat termenul limită pentru reînființarea districtelor militare Moscova și Leningrad (MMD și LMD) pentru cel puțin a doua oară din cauza deficitului de arme și personal și a problemelor birocratice. Mashovets a raportat că MMD formează Divizia 34 de Artilerie, inclusiv Brigăziile 273 și 303 de Artilerie, Batalionul 62 de control separat și Batalionul 1249 de logistică separată; Brigada 42 Control; Brigada 119 Semnal; și transferă un regiment de rezervă nespecificat deja format al Armatei a 20-a Arme Combinate (CAA), probabil din Districtul Militar de Vest (ADM). LMD formează un regiment de Infanterie Motorizată și un regiment de artilerie autopropulsată din diviziile 68 și 69 de Infanterie Motorizată din epoca sovietică; un regiment de tancuri al Diviziei 72 de Infanterie Motorizată (Corpul 44 de armată); un regiment separat de rezervă și un regiment separat radiotehnic al 6-a CAA; Batalionul 86 de escortă militară separată; 1204 Centrul Regional de Metrologie; și Brigada 620 a navelor de salvare. ISW nu poate confirma independent acest raport.

UPDATE Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 7 ianuarie că Mișcarea Națională a Tinerilor Cadeți ai Armatei Ruse (Yunarmia) are în prezent 1,5 milioane de copii și tineri membri. Ministerul Rusiei a susținut că mișcarea Yunarmia are peste 261 de centre de antrenament în toată Rusia și a ocupat Ucraina, inclusiv 79 de centre care s-au deschis în 2023. ISW a raportat anterior că mișcarea Yunarmia oferă copiilor educație militară și „patriotică” și reprezintă probabil încercările Rusiei de a investi. în generarea de forță de luptă pe termen lung.

UPDATE Conglomeratul rus de apărare de stat Rostec a anunțat pe 6 ianuarie că subsidiara Rostec, Kalashnikov, va produce drone de recunoaștere „miniaturale” și muniție tactică de lovitură în 2024.

UPDATE Un analist militar ucrainean a declarat pe 6 ianuarie că a observat forțele ruse folosind drone cu viziune artificială și achiziție automată a țintei într-o zonă nespecificată a frontului. Analistul a declarat că drona este mai precisă, se bazează mai puțin pe un pilot uman și nu este afectată de complexele de război electronic (EW).

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 4 ianuarie un decret care va permite Rusiei să acorde forțat cetățenia copiilor ucraineni deportați. Ministerul ucrainean al Reintegrării a susținut că decretul lui Putin permite copiilor care sunt cetățeni străini și se află într-o organizație rusă pentru orfani, rămași fără îngrijirea părintească sau sub tutela unui cetățean rus să primească cetățenia rusă printr-o decizie personală a președintelui rus, fără a ține cont de cerințele legii federale. Autoritățile ruse au plasat în special copiii ucraineni deportați în orfelinate din Rusia sau i-au plasat în familii de plasament rusești, iar ISW a evaluat anterior că oficialii ruși de rang înalt pot fi implicați într-o schemă mai largă de adoptare forțată a copiilor ucraineni deportați.

UPDATE Rusia continuă să deporteze forțat copiii din Ucraina ocupată în Rusia sub pretextul unor tratamente medicale și de vacanță. Viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereșciuk s-a întâlnit pe 6 ianuarie cu trei băieți ucraineni care s-au întors în Ucraina după ce s-au confruntat cu deportarea în Rusia în mai 2022, sub pretextul unei vacanțe de wellness la un sanatoriu din regiunea Moscova. Vereshchuk a declarat că în grupul de băieți erau în total 31 de copii ucraineni deportați, cu vârste cuprinse între șase și 17 ani, și că Ucraina a returnat șase dintre copiii din grup. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a declarat la 7 ianuarie că 25 de copii ucraineni din raionul Kalanchatskyi ocupat, Regiunea Herson au călătorit în Republica Mordovia în vacanța de Anul Nou, în urma unei invitații din partea șefului republicii.

UPDATE Oficialii Kremlinului continuă încercările de a integra Ucraina ocupată în Rusia, în timp ce prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale Ruse, Serghei Kiriyenko, a condus o delegație în regiunile ocupate Lugansk și Donețk, pe 7 ianuarie, care a acordat premii de stat pentru locuitorii regiunii Luhansk ocupate și a vizitat un muzeu din Stanytsia Luhansk ocupat și un spital din orașul Lugansk. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 7 ianuarie că el și Kiriyenko au vizitat o biserică și mai multe unități militare ruse din regiunea Donețk ocupată.

UPDATE Biserica Ortodoxă Rusă afiliată la Kremlin a folosit prilejul Crăciunului Ortodox pe 7 ianuarie pentru a promova interesele diplomatice ale Rusiei cu Ungaria. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, controlată de Kremlin, Patriarhul Kirill al Moscovei i-a trimis prim-ministrului ungar Viktor Orban felicitări de Crăciun și Anul Nou pe 7 ianuarie. Postul de opoziție rus SOTA a observat că Biserica Ortodoxă Rusă a publicat doar saluturile lui Kirill pentru Orban și nu a indicat dacă Kirill a trimis salutări altor oficiali străini.

UPDATE Primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la Națiunile Unite, Dmitri Polyansky, a continuat narațiunea de la Kremlin, că Rusia este angajată într-un conflict indirect cu Occidentul în Ucraina. Polyansky a susținut că forțele ucrainene nu intenționează să mărșăluiască asupra Moscovei, deoarece „regimul de la Kiev va pierde în curând”, dar a remarcat că NATO amenință existența Rusiei, deoarece alianța conduce războiul împotriva Rusiei în Ucraina. Declarațiile lui Polyansky sunt similare cu identificarea de la 1 ianuarie de către președintele rus Vladimir Putin a Occidentului ca „inamic” al Rusiei și probabil vizează stabilirea condițiilor de informare menite să convingă Occidentul să trădeze Ucraina prin negocieri.

UPDATE Un blogger afiliat la Kremlin a răspândit o poveste conform căreia Occidentul încearcă să submineze influența Rusiei asupra Kârgâzstanului și Kazahstanului, indicând posibil îngrijorarea cu privire la slăbirea influenței Rusiei în Asia Centrală, ca urmare a invaziei sale pe scară largă a Ucrainei. Bloggerul a susținut că Occidentul încearcă să influențeze Kârgâzstanul pentru a nu adopta legea „agenților străini” care ar impune restricții organizațiilor străine din țară – o lege probabil modelată după legea rusă a „agenților străini” din 2012. Bloggerul a susținut că Occidentul a influențat anterior cu succes Georgia să renunțe la o lege similară și a omis complet faptul că atât Kârgâzstan, cât și Georgia sunt țări independente care sunt capabile să-și urmeze propriile politici interne în afara influenței Rusiei. Blogger a acuzat, de asemenea, activiști de mediu educați în Occident din Kazahstan că încearcă să discrediteze operatorul nuclear rus Rosatom pentru a continua cooperarea cu operatorii nucleari francezi.

ȘTIRE INIȚIALĂ Se pare că Rusia folosește unitățile Rosgvardia ca forță militară de ocupație în Ucraina, după cum a evaluat anterior ISW. Centrul de Rezistență Ucrainean a declarat la 7 ianuarie că datele de la mișcarea subterană din Ucraina ocupată indică faptul că există aproximativ 35.000 de membri ai personalului Rosgvardia în Ucraina ocupată. Centrul de Rezistență ucrainean a declarat că aproximativ jumătate din personalul Rosgvardia se află în formațiuni regulate împărțite în brigăzi, cinci grupuri tactice de batalion (BTG) și 44 de grupuri tactice, iar restul sunt în peste 100 de unități combinate formate din răspunsul rapid special al lui Rosgvardia și poliția antirevoltă (OMON și SOBR) care sunt rotite în Ucraina ocupată din Rusia. ISW a evaluat anterior că Kremlinul încearcă în mod activ să folosească forțele Rosgvardia nou formate pentru a consolida controlul Rusiei asupra zonelor din spate ocupate, iar observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat la 24 decembrie 2023 că numărul personalului Rosgvardia din Ucraina ocupată este de 34.300 de trupe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?