LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia amenință Danemarca. Inspecția a SUA la armele pe care le-a trimis în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia amenință Danemarca. Inspecția a SUA la armele pe care le-a trimis în Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării (MOD) a raportat pe 20 ianuarie că Serviciul de Audit Intern al Ministerului Ucrainei și Ambasada SUA în Departamentul de Cooperare în Apărare al Ucrainei au efectuat prima inspecție comună a armelor furnizate de SUA în Ucraina.

Foto: Shutterstock

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a susținut în mod fals că Rusia sprijină „egalitatea necondiționată” și „suverantitatea” tuturor statelor într-o scrisoare din 20 ianuarie către Summitul Mișcării Nealiniate, contrazicând poziția oficială a Rusiei cu privire la războiul său din Ucraina și ambițiile sale imperiale mai largi. Putin a susținut că Rusia respinge „ambițiile neocoloniale, standardele duble, precum și presiunea forțată, dictatura și șantajul ca mijloc de atingere a politicii externe și a obiectivelor economice externe.” Oficialii ruși au negat în mod obișnuit suveranitatea Ucrainei și au refuzat să o trateze. ca un egal. Kremlinul respinge statulitatea și națiunea ucraineană prin încorporarea Ucrainei în concepția ideologică și geografică a lumii ruse (Russkiy Mir), care include toți vorbitorii de limbă rusă și „purtători ai istoriei și culturii ruse” și include toate fostele teritorii ale Rusiei Kieviene, Regatului Moscoviei, Imperiului Rus, Uniuniia Sovietice și Federației Ruse contemporană.” Rusia folosește cadrul „Russkiy Mir” pentru a justifica expansiunea imperialistă rusă și subjugarea statelor independente, suverane și popoarele lor într-un context pseudo-cultural și istoric. Oficialii ruși au justificat în mod obișnuit invadarea pe scară largă a Ucrainei susținând că Rusia își propune să-și protejeze „compatrioții” din străinătate, respingând din nou suveranitatea Ucrainei. Rusia continuă, de asemenea, să trivializeze suveranitatea altor țări post-sovietice și a stabilit condiții de informare pentru a escalada tensiunile din Țările Baltice și Moldova sub pretextul protejării „compatrioților” săi din străinătate. Rusia a încălcat propriile angajamente de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei și „inviolabilitatea frontierelor” și acordul său de a centra relațiile cu Ucraina pe „neutilizarea forței sau amenințarea cu forța” și „neamestecul în afacerile interne” întreprinse. în Memorandumul de la Budapesta din 1994 de la invazia sa inițială din 2014. Afirmațiile false ale lui Putin conform cărora Rusia respectă „egalitatea” și „suveranitatea” sunt probabil menite să răspundă afirmațiilor conform cărora Kremlinul dorește să intre în sfera sa mai largă de influență, așa cum a intenționat inițial să facă cu Ucraina înainte de invazia inițială din 2014.

UPDATE Ambasadorul Rusiei în Danemarca, Vladimir Barbin, a amenințat Danemarca, membru fondator al NATO, pe 20 ianuarie, ca răspuns la un acord recent dintre SUA și Danemarca care permitea forțelor americane accesul la bazele militare din Danemarca. Barbin a susținut în timpul unui interviu acordat publicației ruse de știri RIA Novosti că acordul SUA-danez din decembrie 2023 „creează noi provocări” pentru securitatea Rusiei în regiunea Mării Baltice și a declarat că Rusia va determina „răspunsurile necesare” la astfel de acțiuni. SUA și Danemarca au semnat un Acord de cooperare în domeniul apărării la 21 decembrie 2023, permițând SUA să staționeze permanent forțele și echipamentele la bazele militare din Danemarca. Barbin a numit acordul un „curs deliberat către degradarea în continuare a situației politico-militare. în regiune sub sloganurile de a limita și intimida Rusia.“ Un proeminent blogger rus afiliat la Kremlin a susținut anterior că Finlanda devine o „a doua Ucraine” ca răspuns la un acord similar SUA-finlandeză. Oficialii ruși, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, au amenințat recent Finlanda, iar amenințările Kremlinului împotriva unui membru fondator al NATO care nu are granițe cu Rusia reprezintă o provocare notabilă pentru alianța mai largă. Amenințările ruse adresate unui membru fondator al NATO subminează, de asemenea, Operațiunea de informare de lungă durată a Rusiei conform căreia acțiunile sale agresive sunt ca răspuns la extinderea NATO.

UPDATE Exporturile rusești de energie către China au crescut semnificativ în 2023, pe fondul dependenței tot mai mari a Rusiei de veniturile din petrol pentru a gestiona poverile fiscale ale războiului din Ucraina. Agenția de știri TASS a distribuit datele de la Administrația Generală a Vămilor din China pe 20 ianuarie, care arată o creștere cu 24% a exporturilor rusești de țiței către China din 2022 până în 2023 și o creștere cu 23% a exporturilor rusești de gaz natural lichefiat (GNL). TASS a remarcat că Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în 2023. Creșterea exporturilor rusești de energie către statele Indo-Pacific, în primul rând India și China, și eforturile pe scară largă ale Rusiei de a evita limitarea prețului G7 la țițeiul și produsele petroliere rusești au permis Rusiei să crească semnificativ veniturile din petrol în 2023.

UPDATE Comisarul pentru piața internă al Uniunii Europene (UE) Thierry Breton a declarat pe 20 ianuarie că UE va avea capacitatea de a produce 1,3 până la 1,4 milioane de obuze de artilerie până la sfârșitul anului 2024 și se va asigura că va livra „majoritatea” obuzelor Ucrainei. Breton a declarat că UE va putea produce un milion de obuze pe an până în martie sau aprilie 2024 și intenționează să-și mărească „în mod semnificativ” capacitatea de producție de obuze în 2025. NATO a anunțat pe 19 ianuarie că intenționează să anunțe o investiție majoră nespecificată în muniție de artilerie pe 23 ianuarie.

UPDATE Un sondaj realizat de platforma analitică independentă VoxUkraine a constatat că 63% dintre ucrainenii care au părăsit țara din cauza invaziei Rusiei s-au întors până în iulie-august 2023. Sondajul a constatat, de asemenea, că 64% dintre respondenții care nu s-au întors încă în Ucraina au planuri să se întoarcă și că 27 la sută se vor întoarce în Ucraina. Aproximativ 6,2 milioane de ucraineni trăiesc în străinătate din cauza războiului, conform diferitelor estimări internaționale.

UPDATE Forțele ruse au efectuat o serie limitată de lovituri împotriva Ucrainei pe 20 ianuarie, pe fondul eforturilor continue ale Rusiei de a testa și de a face presiuni asupra apărării aeriene ucrainene. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat șapte drone Shahed-136/131 din Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai și trei rachete S-300 din regiunea Luhansk ocupată. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ucrainene au interceptat patru dintre drone și că rachetele S-300 au lovit Novohrodivka, regiunea Donețk. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că recentele serii de atacuri rusești au încercat să supraîncărce apărarea aeriană ucraineană și că forțele ruse continuă să lanseze drone și rachete în moduri menite să evite, să pătrundă și să degradeze capacitățile limitate de apărare aeriană ucraineană. Forțele ruse vor continua probabil să adapteze pachetele de lovitură cu rachete și drone în efortul de a pătrunde în apărarea aeriană ucraineană și de a pune presiune asupra desfășurărilor de apărare aeriană ucraineană. Ihnat a recunoscut că forțele ucrainene au concentrat o cantitate considerabilă de apărare aeriană lângă Kiev pentru a se apăra împotriva atacurilor obișnuite ale Rusiei și că va fi dificil pentru forțele ucrainene să disperseze aceste sisteme pe măsură ce campania de atac a Rusiei continuă.

UPDATE Forțele ruse au avansat recent de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 20 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 20 ianuarie indică faptul că forțele ruse au capturat Krokhmalne (la 20 km nord-vest de Svatove), iar bloggerii ruși au susținut anterior că forțele ucrainene s-au retras din pozițiile din apropierea așezării. Imaginile geolocalizate publicate pe 20 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal la est de Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk). Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 18 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal chiar la est de Zolotarivka (17 km sud de Kreminna). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au continuat la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și Petropavlivka; la sud-est de Kupyansk lângă Tabaivka; la nord-vest de Svatove lângă Berestove; la vest de Kreminna, lângă Terny și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna lângă Hryhorivka și zona pădurii Serebryanske; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka și Verkhnokamyanske. Se pare că elemente ale Armatei de tancuri 1 a Gărzii Ruse (Districtul Militar de Vest [ADM]) atacă în direcția Kupyansk, iar elemente ale Armatei a 20-a de arme combinate (ADM) ar conduce atacuri în direcția Lyman.

image

UPDATE Purtătorul de cuvânt al unei brigăzi ucrainene care operează în direcția Lyman a declarat pe 20 ianuarie că forțele ruse efectuează atacuri conduse de infanterie cu sprijin de vehicule blindate în direcția Lyman. Purtătorul de cuvânt a declarat că un număr mare de tancuri rusești, BMP și vehicule blindate se deplasează într-o zonă nespecificată în direcția Lyman și că forțele ruse suferă pierderi semnificative de vehicule blindate în zonă. Purtătorul de cuvânt a declarat că intensificarea atacurilor rusești în direcția Lyman se poate datora ordinelor din partea conducerii ruse de a atinge „limitele specifice” până la o anumită dată, potențial cu referire la viitoarele alegeri prezidențiale ruse din martie. ISW nu a observat încă imagini cu coloane mari de vehicule rusești care operează în direcțiile Kupyansk sau Lyman la momentul redactării acestui raport, dar va lua în considerare dovezile vizuale ale unor astfel de coloane și apariția consecventă a atacurilor rusești mecanizate drept indicatori principali că forțele ruse au început. o operațiune ofensivă mai mare în zonă. Câștigurile remarcabile ale Rusiei de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna ar fi, de asemenea, probabil indicatori ai unui efort ofensiv rusesc mai amplu în zonă, având în vedere anul precedent de lupte poziționale de-a lungul acestui sector al frontului.

UPDATE Forțele ruse au avansat recent la sud-vest de Bakhmut. Imaginile geolocalizate postate pe 20 ianuarie arată că forțele ruse au avansat recent într-o mică centură forestieră la nord-vest de Klișchiivka (sud-vest de Bakhmut). Surse ucrainene și ruse au raportat lupte la nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat restul Bohdanivka, dar mai târziu au retras afirmația și a declarat că forțele ucrainene încă mai păstrau controlul asupra unei părți a așezării. ISW nu a observat încă dovezi vizuale ale acestor câștiguri rusești în Bohdanivka. Elementele Diviziei a 98-a Aeropurtate de Gardă (VDV) ruse, Brigăzii de voluntari Sever-V și Brigăzii 58 Spetsnaz (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) continuă să opereze în zona Bakhmut.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat la periferia de sud a Avdiivka pe 20 ianuarie. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat o zonă fortificată ucraineană din apropierea restaurantului „Tsarska Okhota” (500 de metri sud de Avdiivka), au pătruns spre străzile Chernyshevskoho și Sportyva și înaintează spre nord spre Avdiivka de-a lungul străzii Soborna. Bloggeri au susținut, de asemenea, că forțele ruse au capturat zona fermei Skotovata de la periferia de sud a Avdiivka. ISW nu a observat încă dovezi vizuale ale acestor presupuse câștiguri rusești în sudul Avdiivka. Surse ruse și ucrainene au raportat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Stepove, Novobakhmutivka și Novokalynove; la vest de Avdiivka lângă Sieverne și Tonenke; și la sud-vest de Avdiivka lângă Vodyane, Pervomaiske și Nevelske. Elemente ale brigăzii internaționale de voluntari „Pyatnashka” a DNR și formațiunii „Dikaya Divisiya” operează în direcția Avdiivka.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 20 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte la vest de orașul Donețk, lângă Heorhiivka și Marinka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka. Unele surse ruse au susținut că forțele ruse s-au concentrat pe interzicerea drumului O0532 Marinka-Vuhledar.

image

UPDATE Forțele ruse au făcut un avans marginal în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia. Imaginile geolocalizate postate pe 20 ianuarie arată câștiguri limitate ale Rusiei la sud-est de Urojaine (la 10 km sud de Velyka Novosilka). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la sud de Zolota Nyva (la sud-est de Velyka Novosilka) și la sud de Velyka Novosilka, lângă Urojaine și Staromayorske.

image

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele de poziție în vestul regiunii Zaporijia pe 20 ianuarie. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat lângă Robotyne și la est de Robotyne, lângă Verbove.

image
image

UPDATE Forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson începând cu 20 ianuarie, dar nu au existat schimbări în prima linie în această zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești pe malul stâng. Un blogger rus a susținut că vremea constrânge operațiunile pe malul stâng, deși șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut că forțele ucrainene au reluat recent încercările de a traversa râul Nipro, după ce condițiile de pe râu s-au modificat (dezgheț). Ministerul Apărării al Regatului Unit (Md. Regatul Unit) a evaluat că forțele ruse vor continua probabil să încerce să îndepărteze forțele ucrainene din pozițiile de lângă Krynky în următoarele săptămâni, în ciuda pierderilor tot mai mari de forță de luptă.

image

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 19 ianuarie că observatorii săi de la Centrala Nucleară Zaporijjia (ZNPP) au remarcat că actori nespecificați, probabil forțele ruse, au minat perimetrul ZNPP între gardul intern și extern al instalației, unde observatorii AIEA a văzut anterior mine din noiembrie 2023. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andriy Yusov, a declarat că nu este nimic nou în privința forțelor ruse care minează teritoriul ZNPP și că amenințările rusești la adresa instalației vor rămâne atâta timp cât forțele ruse o vor ocupa. Amenințările rusești la adresa ZNPP apar pe fondul efortului continuu al Rusiei de a obliga AIEA și comunitatea internațională să normalizeze ocuparea ZNPP de către Rusia.

UPDATE Un instructor rus Storm-Z a susținut pe 16 ianuarie că personalul Rosgvardia care operează în Ucraina ocupată are probleme sistematice cu depozitarea echipamentelor și a armelor, cauzate de documente de reglementare inflexibile. Instructorul a susținut că depozitarea necorespunzătoare a echipamentelor militare și a armelor a dus la un incendiu la un punct de control Rosgvardia din sudul Oblastului Donețk pe 15 ianuarie. Instructorul a susținut că Rosgvardia cere personalului său să blocheze armele și echipamentele pe cabluri din depozitele care au împiedicat personalul să salveze echipamentele și armele de la incendiu. Instructorul a susținut că personalul Rosgvardia urmărește cu strictețe documentele care reglementează depozitarea armelor în acest fel și a deplâns practica, deoarece constrânge capacitatea Rosgvardia de a răspunde rapid amenințărilor. Rusia pare să continue eforturile de a folosi noile unități Rosgvardia pentru a construi o forță militară de ocupație în Ucraina. separată de unitățile ruse din prima linie, dar pare să se confrunte cu probleme sistemice în acest sens.

UPDATE Rusia continuă să se bazeze pe scheme ascunse pentru a achiziționa componente critice din străinătate pentru a sprijini baza industrială de apărare a Rusiei (DIB). Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a raportat pe 18 ianuarie că autoritățile americane au arestat o persoană cu cetățenie americană, israeliană și rusă pe care DOJ a acuzat-o că folosește o rețea de afaceri din China și alte țări pentru a transfera sute de mii de semiconductori către întreprinderile cu legături cu armata rusă și cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

UPDATE Autoritățile de ocupație continuă pregătirile pentru alegerile prezidențiale rusești din martie 2024. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 20 ianuarie că autoritățile de ocupație din Enerhodar, regiunea Zaporijia, ocupată, recrutează pensionari locali pentru a forma un „consiliu al veteranilor” care să facă campanie pentru președintele rus Vladimir Putin înainte de alegerile prezidențiale. Oficialii de ocupație vor oferi pensionarilor hrană și medicamente suplimentare în schimbul campaniei pentru Putin. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat că autoritățile ruse au selectat mandatari în Ucraina ocupată pentru a colecta semnături pentru Putin și pentru a asigura „prezența la vot de 100%” și cel puțin 90% din voturile locale pentru Putin.

UPDATE Oficialii ruși au continuat eforturile de a evidenția potențialul economic al zonelor ocupate din Ucraina, probabil pentru a atrage rușii să se mute în Ucraina ocupată. Prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko, a înmânat un premiu pe 20 ianuarie președintelui Republicii Populare Lugansk (LNR), Serghei Kozlev, recunoscându-l drept unul dintre „cei mai buni susținători ai producătorilor locali” în timpul unei ceremonii de onorare a „teritoriilor federale” ale Rusiei. la forumul și expoziția internațională Rossiya. Guvernatorul de ocupație al regiunii Zaporijia, Yevgeny Balitsky, a susținut că autoritățile ruse au recunoscut orașele ocupate Primorsk și Berdyansk drept „cele mai bune proiecte pentru a crea un mediu urban confortabil” în 2023.

UPDATE Un blogger ultranaționalist rus a continuat să-și exprime teama că Rusia își pierde influența asupra Armeniei pe fondul deteriorării relațiilor armeano-ruse. Un blogger rus afiliat la Kremlin a criticat declarațiile primului ministru armean Nikol Pashinyan în sprijinul creării unei noi constituții armene în loc de reformarea constituției existente. Bloggerul a susținut că Pashinyan ar putea dori să declare „statutul neutru” al Armeniei într-o nouă constituție propusă, îndepărtând astfel Armenia din Organizația Tratatului Colectiv de Securitate (CSTO) condusă de ruși și permițând Armeniei să se alieze cu „țări neprietenoase cu Rusia”.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministerul ucrainean al Apărării (MOD) a raportat pe 20 ianuarie că Serviciul de Audit Intern al Ministerului Ucrainei și Ambasada SUA în Departamentul de Cooperare în Apărare al Ucrainei au efectuat prima inspecție comună a armelor furnizate de SUA în Ucraina. Ministerul Apărării din Ucraina a raportat că inspectorii ucraineni și americani au verificat numerele de serie ale armelor, condițiile tehnice și condițiile de depozitare și au declarat că reprezentanții SUA „nu au avut niciun comentariu” în timpul inspecției comune. Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Yuriy Djygir, a declarat că Ucraina oferă țărilor partenere acces la locații de depozitare și efectuează inspecții comune sistematice pentru „creșterea transparenței și întărirea încrederii”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”