LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia folosește arme chimice împotriva Ucrainei. Putin vrea un armistițiu

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia folosește arme chimice împotriva Ucrainei. Putin vrea un armistițiu

Brigada 810 Infanterie Navală a Flotei Rusiei de la Marea Neagră a confirmat că folosește în mod deliberat arme chimice împotriva forțelor ucrainene, într-o aparentă încălcare a Convenției privind armele chimice, la care Rusia este parte.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.16 The New York Times (NYT ) – citând foști și actuali oficiali ruși, americani și internaționali – a raportat că președintele rus Vladimir Putin folosește canale și intermediari din spate pentru a-și semnala interesul pentru o încetare a focului, în ciuda declarațiilor publice recente ale lui Putin care spun contrariul. NYT a raportat că oficialii occidentali au captat semnale reînnoite prin canalele diplomatice secrete, începând din septembrie 2023, că Putin este interesat de o încetare a focului care îngheață liniile actuale, dar au remarcat că oficialii occidentali au avertizat că utilizarea unor canale secrete ar putea fi „direcționarea greșită a Kremlinului” și ar putea să nu reflecte. o „dorință reală” de a negocia. NYT a sugerat câteva posibile motivații pe care Putin le-ar putea avea pentru interesul său raportat pentru o încetare a focului: viitoarele alegeri prezidențiale ruse din martie 2024, dorința de a „își menține opțiunile deschise” în ceea ce privește soluționarea războiului și de a profita de sprijinul occidental în scădere pentru Ucraina, și de războiului Israel-Hamas. Toate aceste motivații reflectă motive temporare pentru care Putin ar putea urmări o încetare temporară a focului care ar aduce beneficii Rusiei, oferind Rusiei timp să se pregătească pentru o agresiune reînnoită împotriva Ucrainei, așa cum a evaluat în mod obișnuit ISW. NYT a remarcat că retorica publică a lui Putin, care a reafirmat recent obiectivele maximaliste ale Rusiei, care echivalează cu capitularea totală a Ucrainei și a Occidentului, este în contradicție cu dorința privată raportată a lui Putin de a „declara victoria și de a merge mai departe”. Nici NYT, nici sursele sale nu au oferit niciun motiv să se creadă că discuțiile vor reflecta mai mult obiectivele lui Putin decât discursurile sale publice adresate publicului intern, ucrainean și internațional. De asemenea, raportul NYT nu a clarificat dacă presupusul interes al lui Putin pentru o încetare a focului este pentru o pauză temporară sau pentru încheierea definitivă a războiului.

UPDATE 05.56 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru NYT că „Rusia continuă să fie pregătită [pentru negocieri], dar exclusiv pentru realizarea propriilor obiective”, ca răspuns la o întrebare despre disponibilitatea Rusiei de a negocia o încetare a focului pe liniile actuale. Putin a reiterat recent că obiectivele maximaliste în Ucraina - „denazificarea”, „demilitarizarea” și impunerea unui „statut neutru” Ucrainei - rămân neschimbate, iar Putin și înalți oficiali ai Kremlinului au exprimat tot mai mult retorica expansionistă care indică faptul că Obiectivele lui Putin nu împiedică noi cuceriri teritoriale rusești în Ucraina. Momentul interesului raportat al lui Putin pentru o încetare a focului este mai în concordanță cu eforturile în curs de desfășurare ale Rusiei de a întârzia și descuraja asistența militară occidentală către Ucraina, decât cu un interes serios de a pune capăt războiului, altfel decât cu o victorie completă a Rusiei. ISW a observat eforturi similare ale Kremlinului de a-i induce în eroare pe factorii de decizie occidentali să facă presiuni asupra Ucrainei să negocieze cu Rusia în iarna 2022-2023 și să redirecționeze în mod eficient atenția occidentală către negocieri ipotetice, mai degrabă decât să se asigure că Ucraina are material suficient înainte de contraofensiva de primăvară-vară. Probabil că Kremlinul folosește canalele diplomatice neoficiale pentru a obține un efect similar în mijlocul dezbaterilor occidentale pentru un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina.

UPDATE 05.44 Comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), generalul colonel Mihail Teplinsky, a indicat că forțele VDV sunt supuse unei presiuni semnificative pentru a efectua operațiuni ofensive rapide în apropiere de Bakhmut și pentru a respinge atacurile ucrainene de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Teplinsky a publicat un discurs de începere preînregistrat pe 23 decembrie pentru a-i felicita pe absolvenții de iarnă ai Școlii superioare de comandă aeriană din Ryazan, în care a subliniat implicarea VDV în operațiunile de luptă în curs din regiunile Donețk, Zaporijia și Herson. Teplinsky a susținut că forțele VDV au respins contraofensiva ucraineană din regiunea Zaporijia pe tot parcursul verii și toamnei anului 2023 și a adăugat că elementele Diviziei 98 de Gardă VDV ruse și ale Diviziei 106 de Gardă VDV au început operațiunile ofensive pe direcția Soledar-Bakhmut în noiembrie. Teplinsky și-a folosit cu atenție cuvintele despre operațiunile VDV, observând că VDV menține în mod deliberat un ritm lent al atacurilor în direcția Bakhmut pentru a evita ratele mari de victime. Accentul lui Teplinsky pe avansurile lente poate fi o încercare de a transmite mesaje către cel mai înalt eșalon al comandamentului militar rus – cum ar fi șeful Statului Major al Armatei Generale a Rusiei, generalul Valery Gerasimov – că așteptările comandamentului de a avansări rapide în apropiere de Bakhmut sunt nerealiste fără pierderi semnificative ale VDV și sacrificii. Teplinsky a lansat un videoclip similar în februarie 2023 în care a condamnat comandamentul militar superior pentru că a angajat trupele VDV la atacuri fără sens pentru a obține câștiguri tactice minore la un cost ridicat de forță de muncă, probabil cu referire la implicarea VDV în bătăliile pentru Soledar din ianuarie 2023.

UPDATE 05.27 Teplinsky a mai afirmat că elementele nou-formatei Divizii 104 VDV luptă neobosit pentru a respinge forțele ucrainene de pe malul de est al râului Nipro în regiunea Herson ocupată, în ciuda faptului că aceste elemente nu sunt la fel de eficiente ca alte forțe VDV (mai experimentate). Teplinsky a declarat că, în ciuda eforturilor VDV, forțele ucrainene continuă să trimită întăriri suplimentare pe malul de est, dar a susținut că victoria Rusiei este doar o chestiune de timp. ISW a observat că președintele rus Vladimir Putin a scos în evidență situația tactică și operațională din Krynky, pe malul de est, în timpul forumului său „Direct Line” din 14 decembrie, ceea ce ar fi putut reflecta sensibilitatea lui Putin la continuarea „nevralgiei” informaționale rusești despre operațiunile rusești în zonă. ISW a apreciat că, comentariul lui Putin care evidențiază incapacitatea forțelor ruse de a alunga forțele ucrainene de pe malul de est a fost probabil și o critică la adresa lui Teplinsky, pe care l-a numit să conducă Gruparea de forțe rusă „Dnepr” la sfârșitul lunii octombrie 2023. Teplinsky a utilizat în mod repetat spațiul informațional rusesc în avantajul său și este posibil să fi folosit acest discurs de început pentru a răspunde presiunilor din partea comandamentului militar rus și a Kremlinului. Teplinsky folosește în mod special videoclipuri de întâmpinare adresate personalului militar rus pentru a-și exprima indirect opiniile legate de problemele cu comanda militară rusă, iar Ministerul rus al Apărării (MOD) a eliminat chiar salutul din 2 august pentru Ziua VDV, după ce a dezvăluit numărul total de victime VDV din februarie 2022. Teplinsky ar putea, de asemenea, să stabilească condiții de informare pentru a păstra sprijinul altor comentatori care și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la incapacitatea Rusiei de a împinge forțele ucrainene pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro în regiunea Herson.

UPDATE 05.05 Comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), generalul colonel Mihail Teplinsky a sugerat că înaltul comandament militar rus desfășoară cu promptitudine noi ofițeri și trupe VDV pe linia frontului, fără ca aceștia să-și completeze antrenamentul înainte de luptă. Teplinsky a declarat că „din păcate” absolvenții din aprilie ai Școlii superioare de comandă aeriană din Ryazan au fost dislocați în zone de luptă înainte de data de desfășurare nespecificată de toamnă. În timp ce Teplinsky nu a precizat de ce absolvenții din aprilie s-au desfășurat mult mai devreme decât data programată pentru desfășurare, este probabil ca aceste forțe VDV să fie menite să urmeze un antrenament avansat individual sau la nivel de unitate pe o perioadă de șase luni - o cerință pe care comanda armatei ruse evident o ignoră. Teplinsky a adăugat că absolvenții din aprilie au suferit deja victime în prima linie în noiembrie, într-o direcție nespecificată. Teplinsky a declarat că mulți dintre absolvenții din decembrie se vor alătura Diviziei 104 VDV în direcția Herson și a remarcat că absolvenții au o muncă grea în față pentru a „accelera” înfrângerea Ucrainei. Este posibil ca Teplinsky să fi observat în mod explicit că Divizia 104 VDV este mai puțin eficientă în luptă pentru a reapărea problema comenzii ruse care trimite proaspăt absolvenți ai școlilor de comandă militară în primele linii. ISW a evaluat de mult timp că comanda militară rusă angajează toate forțele disponibile pentru a-și consolida imediat efortul de război în Ucraina, în detrimentul eficienței luptei și al dezvoltării capacităților pe termen lung, iar relatarea lui Teplinsky demonstrează în continuare că probleme similare afectează și forțele de elită anterior, cum ar fi: VDV-ul.

UPDATE 04.49 Brigada 810 Infanterie Navală a Flotei Rusiei de la Marea Neagră a confirmat că folosește în mod deliberat arme chimice împotriva forțelor ucrainene, într-o aparentă încălcare a Convenției privind armele chimice, la care Rusia este parte. Brigada 810 Infanterie Navală a publicat o postare lungă pe canalul său Telegram pe 22 decembrie, în care detaliază o „schimbare radicală de tactică” pe care brigada o folosește împotriva forțelor ucrainene din Krynky (pe malul de est al Oblastului Herson). Postul a susținut că elemente ale Brigăzii 810 de Infanterie Navală s-au rotit în zona Krynky și aplică noua tactică de „aruncare a grenadelor K-51 din drone” pe pozițiile ucrainene pentru a scoate forțele ucrainene din pozițiile lor și a le expune la foc din diverse arme. Brigada 810 de infanterie navală a publicat în plus imagini care aparent arată o astfel de cădere a K-51 pe o poziție ucraineană, probabil în Krynky. Grenadele cu aerosoli K-51 sunt umplute cu gaz CS iritant (2-Clorobenzalmalononitril), un tip de gaz lacrimogen utilizat pentru controlul revoltelor (cunoscut și ca agent de control al revoltelor [RCA]). Convenția privind armele chimice (CWC) interzice utilizarea RCA ca metodă de război, iar Rusia este un stat parte la CWC din 1997. ISW a observat anterior că forțele ruse au folosit grenade K-51 împotriva pozițiilor ucrainiene în regiunea Donețk în noiembrie 2022.

UPDATE 04.31 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu drone Shahed-136/131 împotriva Ucrainei în noaptea de 22 spre 23 decembrie. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat nouă drone Shahed din Balaklava, au ocupat Crimeea și Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai în noaptea de 22 spre 23 decembrie și că forțele ucrainene au doborât toate dronele.

UPDATE 04.02 Analiza recentă a analistului OSINT, MT Anderson, confirmă că, în timp ce forțele ruse au mutat cea mai mare parte a activelor Flotei Mării Negre (BSF) departe de Sevastopolul ocupat, BSF menține o prezență navală limitată în Sevastopol. Anderson a postat imagini prin satelit de înaltă rezoluție din 20 decembrie, care arată că două corvete din clasa Bora, două nave de debarcare din clasa Ropucha, o fregata din clasa Krivak și vrachierul Matros Koshka rămân la debarcaderul BSF, altfel gol, din Sevastopol. Anderson a remarcat că se pare că forțele ruse au reconstruit multe dintre apărările de la intrarea în portul Sevastopol în urma unui puternic ciclon de la Marea Neagră la sfârșitul lunii noiembrie. Anderson a postat, de asemenea, imagini prin satelit ale sediului BSF din Sevastopol și a remarcat că acesta nu pare să fie în curs de renovare în urma unei lovituri masive ucrainene asupra sediului, din 22 septembrie. Imaginile din satelit arată în plus că o singură nava de debarcare clasă Ropucha, o dragă de mine din clasa Natya, o dragă de mine din clasa Alexandrit și nava de informații din clasa Ivan Khurs Ivanov rămân la debarcaderul din Golful Pivdenna, dar cheiul submarinelor este gol. Imaginile din satelit confirmă absența mai multor nave importante ale BSF, inclusiv transportoare specializate de rachete de croazieră Kalibr, de la docurile de la Sevastopol, ceea ce susține evaluarea ISW că Rusia a mutat multe active majore BSF din Sevastopol la Novorossiysk pe o bază durabilă.

UPDATE 03.42 Spațiul informațional rusesc a exploatat știrea despre decizia unui jurnalist ucrainean de a nu se întoarce în Ucraina după o misiune în străinătate pentru a amplifica operațiunile de informare ruse în curs de desfășurare cu privire la rezistența la eforturile de mobilizare în Ucraina, care ignoră intenționat rezistența mult mai substanțială a Rusiei la mobilizarea parțială a rezerviștilor din Rusia. Presa de stat rusă și bloggerii au amplificat știrile că un jurnalist de televiziune ucrainean a decis să rămână la Bruxelles după ce a acoperit Summit-ul UE de acolo din 14 până în 15 decembrie. Bloggerii ruși au susținut că jurnalistul ucrainean a rămas la Bruxelles pentru a evita mobilizarea. Desigur, publicațiile ruse nu au menționat că cel puțin 700.000 de ruși au părăsit imediat Rusia când președintele rus Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială” a 300.000 de rezerviști la 21 septembrie 2022. Impopularitatea mobilizării parțiale a Rusiei și a emigrației în masă care a urmat. a determinat autoritățile ruse să se angajeze în eforturi de criptomobilizare care continuă și astăzi, inclusiv recrutarea de voluntari și recrutarea forțată a migranților și a cetățenilor ruși nou naturalizați. Rezistența la mobilizare este de așteptat într-un război prelungit și sângeros, iar amplificarea disproporționată a comportamentului unui cetățean ucrainean proeminent face parte din operațiunile de informare ruse în curs care încearcă să dea o imagine a rezistenței larg răspândite la mobilizarea totală în Ucraina. făcută necesară de invazia Rusiei.

UPDATE 03.23 Bloggerii ruși au folosit acordarea cetățeniei ruse refugiaților palestinieni pe 23 decembrie pentru a promova ideea „compatrioților Rusiei în străinătate” - o justificare des folosită de Kremlin pentru războiul său din Ucraina. Autoritățile daghestaneze au acordat la 45 de refugiați palestinieni, inclusiv șapte minori, cetățenia rusă pe 23 decembrie, după ce refugiații ar fi fost evacuați în Daghestan din Gaza. Bloggerii ruși, inclusiv un membru al Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, numit de Kremlin, Alexander „Sasha” Kots, și-au exprimat șocul față de viteza și ușurința procesului de acordare a cetățeniei pentru refugiați și au cerut autorităților ruse să aplice acest proces accelerat de cetățenie în întreaga țară. și „compatrioților” ruși din străinătate care „riscă totul” pentru a sprijini Rusia. Kremlinul a definit în mod intenționat și larg „compatrioții” ca fiind etnici ruși și vorbitori de rusă care trăiesc în sfera de influență rusă, care nu se limitează la cei cu cetățenie rusă sau care locuiesc în Rusia. Președintele rus Vladimir Putin și-a reînnoit recent retorica despre conceptul de „compatrioți din străinătate” atunci când discută despre „suveranitatea” Rusiei, despre ficțiunea unui „genocid în Donbas” și despre datoria Rusiei de a proteja acești „compatrioți” ca parte a justificărilor pentru obiectivele maximaliste ale Rusiei în Ucraina. Faptul că, Kots, care este una dintre „persoanele de încredere” care pot face campanie în numele lui Putin, a invocat narațiunea despre „compatrioții din străinătate” în legătură cu știrile despre refugiații palestinieni – spre deosebire de la alte narațiuni ale Kremlinului legate mai direct de războiul Israel-Hamas, cum ar fi recenta retorica anti-Israel a lui Putin - sugerează că narațiunea „compatrioților din străinătate” poate avea o importanță deosebită pentru Kremlin sau este percepută ca atare cel puțin de voci importante. în spațiul informațional rusesc. „Actori” selecționați din spațiul informațional rusesc pot continua să se ocupe de problema refugiaților palestinieni în Rusia pentru a pleda pentru o abordare mai maximalistă și mai holistică a ideologiei lumii ruse a lui Putin (Russkiy Mir) și pentru integrarea intensificată „compatrioților” în lumea rusă.

UPDATE 03.09 Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Kupyansk și Kreminna. Imaginile geolocalizate postate pe 23 decembrie indică faptul că forțele ruse au înregistrat câștiguri marginale în nordul Sinkivka (nord-est de Kupyansk) și la sud de Dibrova (sud-vest de Kreminna). Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale în direcția Kupyansk, lângă Synkiva, Lacul Lyman (doar la nord-vest de Synkivka) și Ivanivka și la vest de Kreminna, lângă jytlivka, Terny, Torske și zona pădurii Serebryanske. Elemente ale Armatelor 6 și 20 de arme combinate (CAA) ruse (ambele din Districtul Militar de Vest [ADM]) operează în direcțiile Kupyansk și, respectiv, Kreminna.

image

UPDATE 02.57 Forțele ruse au avansat recent la nord-est de Bakhmut. Imaginile geolocalizate publicate pe 23 decembrie indică faptul că forțele ruse au avansat la sud-vest de Spirne.

image

UPDATE 02.41 Forțele ruse au avansat pe flancurile nordice, vestice și sudice ale lui Bakhmut începând cu 23 decembrie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse au susținut pe 23 decembrie că forțele ruse au avansat la nord-vest de Bakhmut lângă Khromove; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka, deși ISW nu a observat încă dovezi vizuale pentru a verifica aceste afirmații. Surse rusești au susținut că forțele ruse au intrat la periferia Bohdanivka (la nord-vest de Bakhmut). O sursă ucraineană a declarat că forțele ucrainene s-au retras din unele poziții din apropierea căii ferate de lângă Klișchiivka. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au avut loc în nord-vest; vest; iar la sud-vest de Bakhmut lângă Andriivka. Elementele Diviziei a 98-a aeropurtate (VDV) ruse continuă să opereze lângă Bakhmut.

UPDATE 02.22 Forțele ruse au avansat în apropiere de Avdiivka începând cu 23 decembrie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse au susținut că forțele ruse au înaintat la nord-vest de Avdiivka în apropierea fabricii de cocs Avdiivka și spre Ocheretyne; la sud-vest de Avdivika de la Vodyane și Optyne; și la sud-est de Avdiivka din zona industrială, deși ISW nu a observat dovezi vizuale pentru a verifica aceste afirmații. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au înaintat 200 de metri spre Novokalynove (la nord-vest de Avdiivka). Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au avut loc la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka, Novokalynove și Stepove și la sud-vest de Avdiivka lângă Sieverne, Pervomaiske și Nevelske. Elemente ale Brigăzii 110 de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) operează în apropiere de Avdiivka.

image

UPDATE 02.08 Forțele ruse au făcut recent progrese marginale la sud-vest de orașul Donețk. Imaginile geolocalizate publicate pe 22 decembrie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal la sud-est de Novomykhailivka. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au avansat la sud-est de Marinka (la periferia vestică a orașului Donețk) și lângă Pobieda (la sud de Marinka). O sursă rusă a susținut că elemente ale Regimentului 255 de Infanterie Motorizată rus (Divizia 20 de Infanterie Motorizată, Armata a 8-a de arme combinate, Districtul Militar de sud) au înaintat la vest de Marinka. Forțele ruse și ucrainene au declarat că luptele au avut loc și în apropiere de Mainka, Novomykhailivka și Pobieda.

image

UPDATE 01.53 Forțele ruse au atacat fără succes la vest de Staromayorske (la sud de Velyka Novosilka) pe 23 decembrie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în zona de frontieră Donețk-Zaporijia. Elemente ale Regimentului 143 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 127 de Infanterie Motorizată, Armata a 5-a de arme combinate [CAA], Districtul Militar de est [EMD]) operează la sud-vest de Velyka Novosilka, lângă Pryyutne.

image

UPDATE 01.37 Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale în jurul Robotyne pe 23 decembrie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Forțele ruse au atacat de-a lungul liniei Kopani-Robotyne-Novoprokopivka-Verbove la sud și la est de Robotyne și au atacat, de asemenea, lângă Novopokrovka (la nord-est de Robotyne). Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au atacat pozițiile rusești de-a lungul liniei Robotyne-Verbove. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a distribuit imagini care arată un militar rus mergând printr-un șanț noroios, sugerând că actualele condiții meteorologice din zonă complică încă manevra. Elementele Regimentului 247 de Gardă Aeropurtate (VDV) rus (Divizia 7 de Gardă VDV) continuă să opereze lângă Verbove. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că forțele ruse continuă să fortifice Tokmak și nord-vestul și sudul Melitopolului în regiunea Zaporijia ocupată. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat un atac cu drone asupra Berdiansk pe 22 decembrie și au lovit o clădire a administrației Tokmak cu rachete HIMARS.

image
image

UPDATE 01.22 Forțele ruse au avansat recent pe malul de est (stânga) al râului Nipro în regiunea Herson. Imaginile geolocalizate publicate pe 23 decembrie arată că forțele ruse au avansat în partea de vest a Krynky, pe malul de est. Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii 810 Infanterie Navală rusă (Flota Mării Negre) au capturat unele poziții în zona Krynky. Forțele ucrainene și-au menținut pozițiile în jurul lui Krynky, unde luptele poziționale sunt în desfășurare.

image

UPDATE 01.03 Şeful conglomeratului de stat rus de apărare Rostec, filiala United Aircraft Corporation (UAC), Yuri Slyusar, a declarat în timpul unui interviu televizat din 19 decembrie că UAC își va crește producția de avioane de luptă în 2024 și 2025, inclusiv producția de noi tipuri de aeronave. Slyusar a evidențiat în mod special aeronava Su-57 ca un exemplu de aeronave îmbunătățite de la UAC și a susținut că forțele ruse folosesc aeronave Su-57 în Ucraina.

UPDATE 00.51 Institutul de știri rus Zvezda a raportat pe 22 decembrie, citând un comandant rus fără nume, că forțele ruse folosesc un nou tip de obuze cu fragmentare explozive mari de 152 mm, cu o rază de tragere mărită în Ucraina. Militarul a susținut că obuzele au o rază de tragere de peste 30 de kilometri.

UPDATE 00.36 Se pare că forțele ruse dezvoltă măsuri de protecție împotriva loviturilor cu drone navale ucrainene. Un blogger rus a susținut pe 23 decembrie că forțele ruse folosesc geamanduri pentru a bloca intrările în porturi și, de asemenea, zboară diverse avioane și elicoptere, inclusiv avioane „Seagull” Be-12 echipate cu radar pentru a contracara loviturile cu drone navale ucrainene. Bloggerul a susținut că forțele ruse folosesc, de asemenea, echipamente radio-electronice pentru a bloca comunicațiile dronelor și lansează drone de lovitură VT-40 de pe ambarcațiuni mici pentru a distruge dronele navale ucrainene care sosesc. Loviturile cu drone navale ucrainene au avariat anterior mai multe nave rusești în Marea Neagră și Golful Sevastopol.

UPDATE 00.19 Autoritățile de ocupație ruse construiesc infrastructura electorală în Ucraina ocupată pentru a stabili condițiile pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Surse ruse au raportat pe 23 decembrie că sediul electoral a început să strângă semnături pentru nominalizarea președintelui rus Vladimir Putin în Crimeea ocupată și regiunile Zaporijia, Herson, Donețk și Lugansk. Agenția rusă de știri TASS, a remarcat că autoritățile de ocupație au deschis un punct de colectare a semnăturilor în Genichesk, regiunea Herson ocupată, pe o piață locală pentru „confortul” rezidenților, sugerând că oficialii din ocupație co-localizează infrastructura electorală cu infrastructura de servicii de bază pentru a constrânge oamenii să participe la procesele electorale.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși creează condițiile pentru a susține în mod fals că forțele ucrainene intenționează să lanseze zboruri de luptă din bazele aeriene NATO. Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Serghei Riabkov, a susținut pe 22 decembrie că oficialii occidentali discută posibilitatea de a permite Ucrainei să utilizeze aerodromurile NATO pentru operațiuni de luptă, deoarece aerodromurile ucrainene sunt atât de avariate și a avertizat că această decizie ar avea „consecințe grave”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a emis o amenințare subțire la adresa NATO pe 18 decembrie, susținând că discuțiile occidentale despre a permite forțelor ucrainene să folosească aerodromurile NATO sunt „gânduri periculoase”. Oficialii occidentali și-au declarat în mod repetat intenția de a trimite aeronave F-16 în Ucraina și nu există nicio indicație că oficialii occidentali intenționează ca forțele ucrainene să opereze orice aeronavă din bazele aeriene NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat