LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia încearcă să țină pasul cu Occidentul și aduce pe câmpul de luptă un nou tun autopropulsat. Studenții ruși nu vor mai învăța tehnici de război informațional și hibrid

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia încearcă să țină pasul cu Occidentul și aduce pe câmpul de luptă un nou tun autopropulsat. Studenții ruși nu vor mai învăța tehnici de război informațional și hibrid

Se pare că Universitatea de Stat din Moscova (MGU) își încheie programul de master în „războiul informațional și hibrid” (menit să-i învețe pe studenți cum să creeze operațiuni informaționale și să conducă un război hibrid), generând indignare din partea propagandistului rus Vladimir Solovyov.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 05.52 Prim-ministrul rus Mihail Mishustin a discutat despre cooperarea economică bilaterală cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing pe 20 decembrie. Mishustin a declarat că precedentele două summituri ruso-chineze din martie și octombrie 2023 au indicat importanța consolidării în continuare a „parteneriatului cuprinzător” și a „interacțiunii strategice”. ” între cele două țări. Mishustin și Xi au subliniat o creștere a comerțului ruso-chinez în 2023, care se pare că și-a depășit deja obiectivul de 200 de miliarde de dolari, iar Mishustin a continuat să susțină că tranzacțiile rusești și chineze se fac aproape în întregime în monede naționale (yuanul și rubla). China și Rusia au emis un comunicat comun pe 20 decembrie în care se afirma că „parteneriatul strategic cuprinzător” dintre cele două țări este în concordanță cu interesele celor două state, nu vizează terțe părți și nu este supus influenței externe. Comunicatul a evidențiat cooperarea ruso-chineză în materie de energie și investiții și dezvoltarea Inițiativei Belt and Road (BRI). Comunicatul includea declarații rusești despre Taiwan, dar nu menționa Ucraina, ceea ce sugerează că Kremlinul continuă să fie preocupat de reticența Chinei de a participa pe deplin la parteneriatul fără limite pe care Rusia dorește să-l stabilească și că China continuă să dețină mâna de sus în relația ruso-chineză.

UPDATE 05.35 Se pare că Universitatea de Stat din Moscova (MGU) își încheie programul de master în „războiul informațional și hibrid” (menit să-i învețe pe studenți cum să creeze operațiuni informaționale și să conducă un război hibrid), generând indignare din partea propagandistului rus Vladimir Solovyov. Decanul Școlii Superioare de Telecomunicații MGU Vitali Tretyakov a apărat decizia MGU de a întrerupe programul de master la emisiunea lui Solovyov din 18 decembrie, deoarece studenții care vor absolvi programul ar avea dificultăți în găsirea unui loc de muncă în străinătate. Tretiakov a mai susținut că programul de master, care oferă un curs de „propaganda specială” (un termen rusesc pentru informații și operațiuni psihologice), ar amenința reputația MGU. Solovyov a respins explicațiile lui Tretiakov și a pus sub semnul întrebării patriotismul studenților și facultății MGU. Solovyov a lăudat programul de master care se închide acum și a remarcat că universitățile ruse trebuie să predea „propaganda specială” și să combată narațiunile occidentale ale istoriei. Fostul deputat al Dumei, Elena Panina, a făcut ecou sprijinul lui Solovyov pentru program și a susținut că guvernul rus ar trebui să finanțeze programe similare la diferite universități. MGU a anunțat crearea programului de master în 2022, în același an în care și-a admis prima clasă de studenți, se pare că pentru a preda și promova obiectivele rusești pentru războiul din Ucraina. De asemenea, MGU închide programul din cauza salariilor mici ale profesorilor care predau cursurile sale și a unui scandal în desfășurare privind luarea de mită.

UPDATE 05.16 Kremlinul continuă să stabilească condițiile pentru a crea un strat de legitimitate pentru viitoarele alegeri prezidențiale din martie 2024. Președintele Comisiei Electorale Centrale a Rusiei (CEC), Ella Pamfilova, a raportat pe 20 decembrie că CEC a primit deja cereri pentru 16 persoane care candidează la președinție și că 29 de subiecți federali ruși vor folosi votul electronic la distanță pentru prima dată în timpul alegerilor prezidențiale. ISW a evaluat de mult timp că Kremlinul folosește sistemul de vot electronic de la distanță pentru a manipula rezultatele alegerilor. Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Vyacheslav Volodin, a susținut că Rusia a dezvoltat toate cadrele legale necesare pentru a se asigura că alegerile sunt „competitive, deschise și legitime”. În schimb, o sursă din interior rusă a susținut că CEC a fost însărcinată să asigure o prezență la vot de 75%, dintre care 80 până la 85% vor vota pentru Putin. Deși ISW nu poate verifica în mod independent veridicitatea afirmației sursei din interior, insinuarea că Kremlinul este interesat să creeze masca alegerii legitime a lui Putin este în concordanță cu evaluarea ISW că Putin rămâne interesat să se implice în teatrul juridic pentru a-și legitima regimul.

UPDATE 05.07 Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat două poziții nespecificate pe malul estic al râului Oskil în direcția Kupyansk pe 20 decembrie, dar ISW nu a observat dovezi pentru acest avans. Forțele ruse au continuat atacurile la sol la nord-est de Kupyansk lângă Synkivka, la est de Petropavlivka și lângă Ivanivka; și forțele ucrainene au contraatacat lângă Synkivka.

image

UPDATE 04.51 Forțele ruse și ucrainene au efectuat angajamente poziționale la vest de Kreminna, lângă Terny și la sud de Kreminna, lângă Dibrova și zona pădurii Serebryanske. O sursă rusă a indicat că elemente ale detașamentului rusesc 204 „Akhmat” Spetsnaz și ale bazei militare ruse 201 (districtul militar central) operează în pădurea Kreminna și au capturat poziții nespecificate în zonă. Prezența elementelor bazei militare 201, care au sediul în Dușanbe, Tadjikistan, indică faptul că forțele ruse continuă să desfășoare unele dintre forțele lor din Tadjikistan pentru a întări efortul de război.

UPDATE 04.39 Forțele ruse au făcut recent un avans marginal confirmat la nord de Bakhmut. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 decembrie indică faptul că forțele ruse au avansat puțin la sud-vest de Spirne (25 km nord-est de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Pazeno, la 15 km nord de Bakhmut.

image

UPDATE 04.20 Forțele ruse au înaintat la vest de Bakhmut pe 20 decembrie, dar ISW nu poate confirma schimbările în prima linie în această zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat de-a lungul unui front de 530 de metri lățime și 170 de metri adâncime la vest de Khromove și de-a lungul unui front de trei kilometri lățime lângă Ivanivske, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Bloggeri ruși au susținut că elemente ale Brigăzii ruse „Sever-V” a Corpului de Voluntari au înaintat la nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka și că forțele ruse au avansat la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Kurdyumivka. Surse ruse și ucrainene au raportat că luptele sunt în desfășurare pe flancurile de nord-vest și sud-vest ale lui Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ruse își măresc ritmul operațiunilor la nord de Klișcivka. Consilierul Republicii Populare Donețk (DNR) Yan Gagin a susținut că forțele ucrainene au contraatacat la vest de Bakhmut. Elemente ale Regimentului 78 de Infanterie Motorizat cecen „Sever-Akhmat” (Divizia 42 Infanterie Motorizată, Armata 58 armată combinată, districtul militar de sud) cu elemente ale Brigăzii 88 Infanterie Motorizată ruse (corpul 2 armată al Republicii Populare Lugansk) operează în apropiere de Klișchiivka, iar elemente ale Regimentului 105 de Infanterie Motorizat rus (Corpul 1 al armatei Republicii Populare Donețk) operează la vest de Bakhmut. Elementele Diviziei a 98-a aeropurtate (VDV) ruse continuă să opereze lângă Bakhmut.

image

UPDATE 04.05 Forțele ruse au avansat în apropiere de Avdiivka pe 20 decembrie, dar nu există modificări confirmate în prima linie în această zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au făcut progrese marginale la sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au atacat la nord-vest, vest și sud-vest de Avdiivka și în apropierea zonei industriale Avdiivka și a fabricii de cocs. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene contraatacă în jurul Avdiivka. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat pe 20 decembrie că forțele ruse au pierdut aproape 25.000 de oameni care luptau în regiunea Donețk în aproximativ ultimele două luni și că 80% din aceste pierderi au avut loc în direcția Avdiivka. Ștupun a mai afirmat că armata rusă formează adesea noi companii din unități degradate pentru a conduce atacuri lângă Avdiivka, deși unele unități bine antrenate și bine echipate continuă să lupte în zonă.

image

UPDATE 03.54 Forțele ruse au avansat spre vest și sud-vest de orașul Donețk pe 20 decembrie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Un blogger rus a susținut, citând un analist militar ucrainean nespecificat, că forțele ruse au avansat cu un kilometru lângă Novomykhailivka și au avansat de-a lungul unui front de până la 1,75 kilometri lățime, la 780 de metri adâncime la sud-est de Novomykhailivka. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte în desfășurare în apropiere de Marinka, Krasnohorivka, Novomykhailivka și Pobieda. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat vestul și sud-vestul orașului Donețk, lângă Marinka și Novomykhailivka. Elemente ale Regimentului 33 de Infanterie Motorizată (Divizia 20 de Infanterie Motorizată, Armata a 8-a de arme combinate, districtul militar de sud) continuă să atace pozițiile ucrainene la sud-vest de Marinka.

image

UPDATE 03.42 Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele de întâlnire pozițională în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 20 decembrie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Un blogger rus a susținut că forțele ruse continuă să facă presiuni asupra forțelor ucrainene la sud de Velyka Novosilka, lângă Staromykhailivka și Pryyutne.

image

UPDATE 03.27 Forțele ruse au avansat în vestul regiunii Zaporijia pe 20 decembrie. Mai mulți bloggeri au susținut că forțele ruse au avansat până la 1,5 kilometri lângă Robotyne și Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne) și până la câteva sute de metri lângă Verbove (la est de Robotyne), deși ISW a nu sa observat confirmarea vizuală a vreunui câștig rusesc în acest domeniu. Unele surse ruse au susținut că activitatea ucraineană în acest sector a scăzut și că forțele ucrainene au trecut în mare parte la operațiuni defensive. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la vest de Verbove, la sud de Robotyne și la vest de Novopokrovka (la nord-est de Robotyne). Elementele Regimentului 247 de asalt aerian (VDV) (Divizia 7 VDV) și Divizia 76 VDV operează în apropiere de Verbove.

image

UPDATE 03.15 Forțele ucrainene își mențin prezența pe malul de est (stânga) al râului Nipro în regiunea Herson începând cu 20 decembrie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene transferă forțe limitate în zona Krynky și dețin poziții defensive în clădirile ocupate sub lovituri de drone rusești, artilerie grea și atacuri aeriene pe malul de est. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins 37 de atacuri asupra pozițiilor de pe malul de est pe parcursul zilei trecute. Elemente ale armatei a 18-a combinate nou formate (Districtul Militar de Sud [SMD]); Armata a 49-a de arme combinate (SMD); și diviziile 7 și 104 VDV operează în direcția Kherson.

image

UPDATE 03.02 Forțele ucrainene au condus probabil o lovitură asupra activelor militare rusești din Crimeea ocupată peste noaptea de 19-20 decembrie. Un important blogger rus a susținut că forțele ruse de apărare aeriană au respins peste noapte un atac cu dronă ucraineană asupra Crimeei, dar surse din opoziție ucraineană și rusă au raportat că loviturile ucrainene au lovit Centrul de comunicații spațiale pe distanță lungă și un serviciu federal de securitate al Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) (FSB) din Crimeea ocupată. Cu toate acestea, ISW nu a observat încă dovezi vizuale ale acestei presupuse lovituri.

UPDATE 02.48 Un grup de lucru al Dumei de Stat a Rusiei a propus măsuri menite să stimuleze recrutarea militarilor voluntari și să sporească donațiile private către armata rusă. Secretarul general al Partidului Rusia Unită, Andrei Turchak, a declarat la 20 decembrie că Grupul de lucru „Operațiunea militară specială” a adoptat măsuri pentru extinderea sprijinului acordat personalului militar și familiilor acestora, inclusiv clarificări privind procedura de ridicare a restricțiilor privind conturile debitorilor care luptă în Ucraina; extinderea statutului special al copiilor de veterani atunci când au 18 ani și au absolvit școala; și dezvoltarea procedurilor pentru ca veteranii și combatanții cu dizabilități să primească îngrijiri medicale prioritare. Turchak a mai declarat că grupul de lucru a propus eliminarea obligațiilor de stat necesare în prezent pentru înregistrarea donațiilor de echipamente militare și umanitare, probabil într-un efort de a liniști comunitatea ultranaționalistă care a cerut avid proceduri mai relaxate pentru astfel de donații.

UPDATE 02.36 Statul Major ucrainean a raportat pe 20 decembrie că forțele ruse folosesc obuze de artilerie de calitate scăzută din Coreea de Nord, care explodează ocazional pe țeavă, ceea ce duce la pierderi de personal și echipamente rusești. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse, în special Gruparea de forțe „Dnepr” care operează în sudul Ucrainei, folosesc aceste obuze din cauza producției interne insuficiente. ISW a evaluat anterior că livrările recente de obuze de artilerie nord-coreene au suplimentat stocurile probabile, în mare măsură epuizate, ale Rusiei din era sovietică.

UPDATE 02.19 Agenția rusă de știri TASS a raportat pe 20 decembrie că o sursă apropiată armatei ruse a declarat că forțele ruse au început să folosească noul tun autopropulsat „Koalitsiya-SV” în Ucraina. Sursa a declarat că „Koalitsya-SV” este menit să facă o „diferență decisivă” în capabilitățile contrabateriei ruse. Un blogger rus a susținut pe 20 decembrie că „Koalitsiya-SV” este primul sistem de artilerie rusesc care nu este inferior sistemelor NATO de 155 mm în ceea ce privește raza de acțiune, precizie și cadență de foc. Surse ruse s-au plâns în mod repetat de capacități insuficiente de contrabaterie în diferite sectoare ale frontului din Ucraina.

UPDATE 02.04 Administratorii de ocupație ruși continuă să folosească organizațiile educaționale pentru a facilita deportarea temporară a ucrainenilor în Rusia. Administrația de ocupație a regiunii Herson a raportat la 20 decembrie că șase familii pe care autoritățile ruse le-au evacuat anterior din orașul Herson (probabil înainte de retragerea Rusiei din malul drept din regiunea Herson în noiembrie 2022) și din alte părți din regiunea Herson au plecat în „vacanță” la Soci, Krasnodar Krai, între 8-18 decembrie cu organizația publică de învățământ „Cunoașterea” („Znanie”). ISW a evaluat anterior că „evacuarea” de către Rusia din 2022 a populației civile din orașul Herson și Oblastul Herson a făcut parte dintr-un plan mai amplu de relocare a populațiilor mari de ucraineni în continuare pe teritoriul controlat de Rusia, într-o aparentă încălcare a dreptului internațional.

UPDATE 01.55 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, folosește liderii religioși ai regimului său pentru a extinde influența religioasă în Ucraina ocupată. Kadyrov a declarat pe 19 decembrie că o delegație condusă de Muftiul Suprem cecen Salah Mejiev a vizitat regiunile ocupate Donețk și Lugansk și a condus o slujbă de rugăciune de vineri în Mariupolul ocupat. Se pare că Mejiev a vizitat luptătorii ceceni care operează în Ucraina, s-a întâlnit cu liderii comunității musulmane din Republica Populară Donețk (DNR) pentru a le oferi ajutor umanitar și a participat la o competiție la o madrasa locală din regiunea ocupată Lugansk. Autoritățile de ocupație ruse au folosit de multă vreme religia ca un instrument pentru a spori controlul social asupra zonelor ocupate din Ucraina, iar Rusia se bazează probabil pe autoritățile Kadyrov și cecene pentru a răspunde comunităților musulmane din zonele ocupate care ar putea să nu fie la fel de receptive la eforturile ortodocșilor ruși. Biserica să consolideze controlul ocupațional.

UPDATE 01.39 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reiterat narațiunile anti-occidentale rusești în timpul celei de-a VI-a sesiuni a Forumului de cooperare ruso-arabă de la Marrakech, Maroc, pe 20 decembrie. Lavrov a susținut că „criza din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu” demonstrează evoluția emergentă a divizării între modul în care „minoritatea occidentală” și „majoritatea mondială” abordează crizele. Lavrov a reiterat narațiunile generale ale Kremlinului despre necesitatea unei ordini mondiale multipolare pentru a atinge obiectivul Kremlinului de a crea o lume în care Rusia are putere asupra evenimentelor globale cheie.

UPDATE 01.27 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a continuat să promoveze narațiuni false care vizează destabilizarea societății ucrainene pe 20 decembrie. Zakharova a susținut în mod fals că președintele ucrainean Volodimir Zelenski percepe continuarea războiului ca singura oportunitate de a rămâne la putere. Zakharova a continuat, de asemenea, să conducă narațiunile rusești conform cărora Occidentul refuză să sprijine Ucraina și că Ucraina plănuiește un val de mobilizare larg răspândit. Zakharova a introdus în mod similar o narațiune falsă potrivit căreia Rusia nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Moldova, în ciuda faptului că Rusia a staționat în mod activ personal rus în Transnistria susținută de Rusia, din 1992. Declarația lui Zakharova este absurdă, având în vedere că Rusia încearcă în mod obișnuit să destabilizeze guvernul pro-occidental al Republicii Moldova.

UPDATE 01.14 Televiziunea și Comisia Radio din Armenia a revocat licența postului Radio Tospa, care este afiliat postului de propagandă rusesc Radio Sputnik, pentru 30 de zile, din cauza comentariilor făcute de propagandistul rus cu origini armene Tigran Keosayan. Comisia a amendat și a revocat licența Radio Tospa ca răspuns la declarațiile făcute în timpul programului „Vineri cu Tigran Keosayan” din 17 noiembrie, în care Keosayan ar fi denigrat onoarea și demnitatea Armeniei și a poporului său „fără a avea dreptul moral de a o face, fiind cetățean străin.” Keosayan l-ar fi acuzat pe premierul armean Nikol Pashinyan de trădare, întrebându-se dacă va rămâne „în viață” după o astfel de trădare. Revocarea licenței Radio Tospa este probabil parte a efortului armean în curs de a se distanța de orbita Rusiei, ca urmare a eșecului Rusiei de a sprijini Armenia în timpul crizei Nagorno-Karabah din toamna anului 2023.

UPDATE 00.50 Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, controlată de Kremlin, Patriarhul Kirill a făcut o serie de remarci anti-migranți și xenofobe care contrazic direct eforturile continue ale președintelui rus Vladimir Putin de a restabili ideologia incluzivă a Lumii Ruse ( Ruskiy Mir). În timpul Adunării Eparhiale de la Moscova din 20 decembrie, Kirill a acuzat migranții că amenință tot mai mult pacea interreligioasă și interetnică în Rusia, refuzând să se integreze în societatea rusă și contribuind la formarea de organizații criminale și extremiste. Kirill a adăugat că viața pentru „populația indigenă” etnic rusă este aproape insuportabilă în unele zone, inclusiv Moscova, susținând că, dacă astfel de tendințe vor continua, poporul ortodox rus va „pierde Rusia”. Declarațiile lui Kirill contrastează cu eforturile recente ale lui Putin de a se prezenta ca o figură centristă și de a restabili conceptul de Lumea Rusă, care include toți oamenii de diferite etnii și afilieri religioase care au trăit sau trăiesc în zone geografice care au aparținut Rusiei Antice (Kievene), Regatului Moscoviei, Imperiului Rus, Uniunii Sovietice și Federației Ruse contemporane. Putin a mai declarat, în special, în timpul Reuniunii Consiliului Legislatorilor din 20 decembrie, că constituția și guvernul rus încearcă să asigure armonia într-o Rusia diversă și mare – subliniind eforturile sale de a prezenta Rusia ca un stat rus multicultural incluziv și armonios. Putin, pe de o parte, s-a reimaginat din ce în ce mai mult ca un țar modern care apără suveranitatea Rusiei pentru a-și justifica războiul în Ucraina și pentru a-și liniști circumscripțiile ultranaționaliste care tind să aibă opinii mai intolerante asupra religiei și identității ruse.] Dar Putin, pe de altă parte, a încercat să pară a fi un lider incluziv pentru a stimula toate grupurile religioase și etnice să-și susțină regimul și eforturile de război. ISW a evaluat pe 28 noiembrie că retorica anti-migrantă și xenofobă a lui Kirill este mai strâns aliniată cu politicile guvernului rus față de migranți și etniile non-ruse din Rusia decât retorica mai incluzivă a lui Putin în contextul lumii ruse. Aceste narațiuni și politici sunt astfel contradictorii și pot complica în cele din urmă eforturile lui Putin de a liniști diferite grupuri din Rusia și pot declanșa noi conflicte interetnice și interreligioase.

UPDATE 00.33 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în mod explicit că Kremlinul nu este interesat de negocierile cu Ucraina, sugerând că Kremlinul se îndepărtează de operațiunea de informare menită să pretindă interes pentru negocieri. Peskov a răspuns la o întrebare pe 20 decembrie despre declarația din 19 decembrie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia problema negocierilor cu Rusia este în prezent „irelevantă”, afirmând că Kremlinul a spus în mod repetat că nu există nicio „bază” sau „fundație” pentru negocierile cu Rusia. Ucraina. Peskov a mai declarat că „condițiile preliminare” pentru negocieri sunt absente, probabil referindu-se la obiectivele maximaliste neschimbate ale Rusiei în Ucraina - care echivalează cu capitularea deplină a Ucrainei și a Vestului. ISW a evaluat de mult timp că Kremlinul nu intenționează să se angajeze în negocieri serioase cu Ucraina sau Occidentul cu bună-credință. Kremlinul a împins anterior operațiuni de informare pretinzând interes în negocierile cu Ucraina pentru a se prezenta drept o parte responsabilă și a învinovăți Ucraina pentru refuzul unor negocieri „rezonabile” rusești, dar Kremlinul pare să se îndepărteze de această operațiune de informare, deoarece ISW. sugerat pe 15 decembrie.

UPDATE 00.17 Forțele ruse au efectuat o altă serie de lovituri cu drone și rachete împotriva Ucrainei în noaptea de 19 spre 20 decembrie. Surse militare ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat 19 drone Shahed-131/136 în Ucraina de la Chauda și Balaklava, Crimeea ocupată și că forțele ucrainene a doborât 18 dintre drone peste regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Vinnytsia, Hmelnițki, Kiev, Cernihiv și Kirovohrad. [10] Forțele aeriene ucrainene au raportat, de asemenea, că forțele ruse au lansat două rachete S-300 la regiunea Harkov din regiunea Belgorod. Administrația militară a orașului Kiev a remarcat că acesta este al cincilea atac aerian rusesc împotriva Oblastului Kiev în luna decembrie.

ȘTIRE INIȚIALĂ Corpul african controlat de Ministerul rus al Apărării (MOD) a anunțat o campanie de recrutare care vizează fostul și actualul personal al Grupului Wagner și oamenii cu experiență de luptă în războiul din Ucraina. Africa Corps, o inițiativă rusă a Ministerului Apărării pentru extinderea prezenței militare ruse în Orientul Mijlociu și Africa, a anunțat că a început recrutarea pe 20 decembrie. Media rusă African Initiative a declarat că adjunctul ministrului rus al apărării, colonelul general Yunus- Bek Yevkurov „supraveghează” noua conducere nespecificată a Corpului Africii. Corpul Africii a susținut că personalul său de comandă este format din foști comandanți de luptă ai unităților de elită din armata rusă și companiile militare private (PMC) nespecificate - posibil referindu-se la PMC Redut (afiliat la Direcția Principală a Statului Major General al Rusiei) GRU]). Corpul Africii a făcut publicitate unui „salariu mare” nespecificat, dar a remarcat că solicitanții interesați care luptă în prezent în războiul din Ucraina nu se pot transfera pentru a servi în Corpul Africii, deși personalul militar rus în serviciu activ care nu luptă în război poate transfer pentru a servi în Corpul Africii. Africa Corps a clarificat, de asemenea, că o persoană nu poate transfera de la Rosgvardia la Africa Corps înainte de a-și finaliza contractul Rosgvardia. Dorința Corpului Africii de a clarifica eligibilitatea pentru serviciu sugerează că campania sa de publicitate a generat cu succes interes în rândul fostului personal Wagner, având în vedere că unii luptători Wagner au semnat contracte cu Ministerul Rusiei sau Rosgvardia după moartea finanțatorului Wagner, Evgheni Prigojin în august 2023. Corpul Africii a sugerat că va opera în Mali, Niger și Burkina Faso - zone în concordanță cu evaluarea anterioară de către ISW a zonei de operațiuni a Corpului Africa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?