LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Reacții dure după atacul israelian împotriva taberei Jabalia. Apărarea aeriană israeliană a interceptat o amenințare în zona Mării Roșii

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Reacții dure după atacul israelian împotriva taberei Jabalia. Apărarea aeriană israeliană a interceptat o amenințare în zona Mării Roșii

Organizația medicală Médecins Sans Frontières (MSF) a postat o scurtă descriere pe X (fostă Twitter) prin un asistent medical care furnizează îngrijiri de urgență la spitalul Al Shifa din orașul Gaza.

Bombardament Jabalia FOTO: Profimedia (Arhivă)

Médecins Sans Frontières a declarat că după atacul aerian din cartierul Jabalia, mulți răniți au necesitat îngrijiri medicale de specialitate. „Copiii mici au ajuns la spital cu răni adânci și arsuri grave. Au venit fără familiile lor”, a spus Mohammed Hawajreh. „Mulți țipau și își cereau părinții. Am stat cu ei până ne găsim un loc, căci spitalul era plin de pacienți”.

MSF a condamnat „cel mai recent episod de violență fără sens”, în timp ce a cerut încetarea focului. „Destul e destul!”

UPDATE Președintele Chile a postat pe platforma X: „Israelul a bombardat tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei, lăsând zeci de morți. Netanyahu și armata sa încalcă în mod deschis dreptul internațional.”

UPDATE Casa Albă a făcut public un rezumat al apelului telefonic al președintelui american Joe Biden cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea.

Cei doi lideri au discutat despre ultimele evoluții din Fâșia Gaza și despre metodele prin care să fie accelerată furnizarea ajutoarelor către Fâșia aflată în conflict, printre alte aspecte legate de conflictul israeliano-palestinian.

Joe Biden „a reiterat importanța protejării vieților civile și a respectării dreptului internațional umanitar, deoarece Israelul își apără cetățenii și luptă împotriva terorismului”, se arată în declarație.

De asemenea, președintele „a fost de acord” că palestinienii nu ar trebui „strămuți forțat în afara Gaza” și a cerut o „pace durabilă și durabilă” care să includă crearea unei națiuni palestiniene independente.

Comunicare președintele Biden și Regele King Abdullah al-II-lea a Iordaniei FOTO: Casa Albă

Comunicare președintele Biden și Regele King Abdullah al-II-lea a Iordaniei FOTO: Casa Albă

UPDATE Regele Iordaniei „a cerut să intensifice eforturile pentru a opri războiul și a lucra spre un orizont politic, reiterând că singura soluție pentru conflictul palestino-israelian este soluția cu două state” , a declarat Curtea Regală Hașemită într-o postare pe X.

UPDATE Bolivia încheie relațiile diplomatice cu Israelul: „Trimitem această comunicare oficială statului Israel, în care, după cum s-a afirmat, facem cunoscută decizia noastră ca stat plurinațional al Boliviei de a rupe relațiile diplomatice cu Israelul”.

UPDATE Arabia Saudită a condamnat „țintirea inumană” de către Israel a taberei de refugiați Jabalia într-o declarație împărtășită de Ministerul de Externe al Arabiei Saudite.

„Regatul Arabiei Saudite condamnă în cei mai fermi termeni posibil țintirea inumană de către forțele de ocupație israeliene a taberei de refugiați Jabalia din Fâșia Gaza asediată”, se arată în comunicatul postat pe X.

UPDATE Rețeaua media Al Jazeera a declarat că unul dintre angajații săi a pierdut 19 membri ai familiei sale în atacul aerian israelian asupra taberei de refugiați Jabalia de marți, scrie CNN.

Într-o declarație, rețeaua de știri finanțată de Qatar a condamnat ceea ce a numit un „bombardament israelian odios și nediscriminatoriu” care a ucis 19 membri ai familiei inginerului lor de satelit, Mohamed Abu Al-Qumsan.

UPDATE Apărarea aeriană israeliană a interceptat o amenințare care a fost identificată în zona Mării Roșii, la sud de orașul Eilat, cu puțin timp în urmă. Nu au existat amenințări pentru civili și nu a fost identificată nicio infiltrare pe teritoriul israelian, potrivit unei postări a IDF pe X (fostă Twitter).

UPDATE Forțele de apărare israeliene au postat pe platforma X detalii despre situația din Liban:

„În ultimele săptămâni, mii de civili libanezi au evacuat sudul Libanului din proprie inițiativă, de teamă că Hezbollah va aduce războiul asupra lor. În satele șiite din sudul Libanului au loc funeralii pentru șiiții care au fost trimiși de Nasrallah să „apere” Hamas-ISIS în Gaza. În Liban se aud și se văd multe voci, atât vorbite, cât și scrise, care se întreabă: De ce Nasrallah pune în pericol Libanul? De ce a luptat Hezbollah cu ISIS în Siria și în alte părți, dar acum aduce ISIS în Liban?”

UPDATE Doi copii francezi au fost ucişi în Fâşia Gaza, în timp ce mama lor şi al treilea copil al său ar fi fost răniţi, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe francez, informează AFP. Detalii aici.

Bombardamente în Fâșia Gaza FOTO: Profimedia

Bombardamente în Fâșia Gaza FOTO: Profimedia

"Franţa a aflat cu tristeţe despre decesul a doi copii de naţionalitate franceză ce se aflau în nordul Fâşiei Gaza cu mama lor franceză, care ar fi fost ea însăşi rănită, la fel ca al treilea copil al său", a anunţat diplomaţia franceză într-un comunicat, care nu precizează circumstanţele deceselor.

UPDATE Forțele de apărare israeliene afirmă că l-au ucis pe comandantul batalionului central Jabalia al Hamas, Ibrahim Biari, într-un atac aerian în Fâșia Gaza, în cursul zilei de marți.

Distrugeri în Fâșia Gaza FOTO: Profimedia

Distrugeri în Fâșia Gaza FOTO: Profimedia

Armata a declarat că atacul l-a ucis pe Biari și pe alți câțiva militanți Hamas și a provocat prăbușirea tunelurilor teroriste subterane, dărâmând mai multe clădiri din apropiere.

Potrivit IDF, Biari a fost unul dintre comandanții Hamas responsabili de dirijarea membrilor forțelor grupării militante pentru a invada Israelul la 7 octombrie.

FDI a precizat că atacul aerian din Jabalia a făcut parte dintr-un „atac pe scară largă” asupra agenților Hamas și a infrastructurii aparținând Batalionului Central Jabalia al grupării.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 50 de persoane au fost ucise și aproximativ 150 au fost rănite în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiați din Jabalia.

UPDATE Forțele Israeliene de Apărare au lansat o operațiune împotriva bazei Jabaliya din nordul Gaza.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al ramurii militare a Hamas a afirmat marţi că mişcarea palestiniană va elibera "în următoarele zile" ostatici străini, dintre cei pe care aceasta îi ţine în Gaza de la declanşarea atacului său din 7 octombrie asupra teritoriului palestinian, informează AFP. Detalii aici

Se presupune că ostaticii sunt ținuți în tunelurile Hamas FOTO: Profimedia

Se presupune că ostaticii sunt ținuți în tunelurile Hamas FOTO: Profimedia

UPDATE O explozie uriașă într-o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza a provocat numeroase victime, potrivit autorităților locale.

Autoritățile controlate de Hamas au acuzat Forțele de Apărare ale Israelului care încă nu au comentat.

Ministerul de Interne din Gaza a raportat că "20 de case au fost complet distruse în bombardamentul israelian care a vizat un cartier rezidențial din Jabalia", o tabără de refugiați dens populată.

Directorul spitalului indonezian din Gaza, Atef al-Kahlout, a declarat pentru CNN că "sute" de morți și răniți au ajuns la spital. "Mulți sunt încă sub dărâmături", a adăugat el.

"Ceea ce vedeți este o scenă pe care nimeni nu și-o poate imagina: martiri răniți, cadavre carbonizate cu sutele", a declarat doctorul Mohammad al Rann de la spitalul indonezian, unul dintre cele mai mari din Gaza, care a primit o mare parte din victime.

"Pacienții și răniții sunt pe podele, pe paturi, pe coridoare și în zona de recepție. Tot ce putem face este să continuăm să îi primim. Majoritatea rănilor sunt din cauza explozibililor, sunt persoane cu răni la cap și amputați."

Fotografiile de la fața locului arătau mai multe cratere mari în pământ, înconjurate de molozul clădirilor distruse și avariate.

Tabăra de refugiați din Jabalya este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Fâșia Gaza, potrivit principalei agenții ONU care sprijină palestinienii din teritoriu, UNRWA.

Situată la nord de orașul Gaza, Jabalya este cea mai apropiată tabără de punctul de trecere a frontierei Erez, care leagă Gaza de Israel. Potrivit ultimei statistici, în 2023, în tabără erau 116.011 refugiați palestinieni înregistrați la UNRWA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene