LIVE UPDATE Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secțiile de vot din Italia, Moscova; mobilizare în Transnistria (FOTO)

LIVE UPDATE Alegeri în Republica Moldova: Cozi la secțiile de vot din Italia, Moscova; mobilizare în Transnistria (FOTO)

Secțiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-au deschis duminică dimineață în Republica Moldova. Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial, considerat crucial pentru viitorul țării.

Sursa: Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

UPDATE ORA 12.45 Maia Sandu: Dacă alegerile vor fi corecte, atunci noi vom câștiga"

UPDATE ORA 12.45 Ghimpu: Viitorul președinte nu trebuie să intre în luptă cu Parlamentul și Guvernul

UPDATE ORA 11.58 Cozi la secțiile de vot din Italia, Moscova; mobilizare în Transnistria

Cetățenii moldoveni cu drept de vot din diasporă s-au mobilizat pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul țării, întrucât vor decide pentru următoarea etapă dacă aceasta își continuă calea spre UE sau spre Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia.

Astfel, până la ora locală 10:00, peste 400 de persoane au votat la Mestre, în Italia, în timp ce șirul persoanelor care veniseră să voteze a crescut considerabil.

În primul tur al scrutinului prezidențial, la Mestre au votat aproximativ 1.900 de persoane. Favorita alegătorilor moldoveni din Italia a fost Maia Sandu, care a obținut 80% din sufragii, față de contracandidatul său prorus Igor Dodon, care a acumulat doar 7,2% din voturi.

La cele două secții de votare deschise la Moscova, peste 1.000 de persoane stăteau duminică dimineață la coadă ca să voteze, potrivit portalului Deschide.md. În total, în capitala Rusiei au fost aduse 6.000 de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, transmite corespondentul RISE Moldova la Moscova.

Potrivit observatorilor, în cazul în care cozile se vor menține și în următoarele ore, este posibil ca buletinele de vot să se dovedească insuficiente.

Câteva secții de votare stau la dispoziția alegătorilor din Transnistria. Portalul InfoPrut evocă autocare cu alegători transnistreni și o mobilizare fără precedent în regiunea transnistreană pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Un anunț care îi îndeamnă pe transnistreni să participe la scrutin a fost difuzat pe rețelele de socializare. De obicei, autoritățile de la Tiraspol erau reticente față de alegerile din Republica Moldova.

Astfel, cei care dețin acte de identitate valabile pot merge să-și exercite dreptul la vot la următoarele secții de votare: satul Răscăeți — Casa de cultură, satul Copanca — Liceul Alecsandri, satul Hagimus — Casa de cultură, satul Varnița — Liceul Ion Creangă, satul Cocieri — Primăria, satul Doroțcoe — Casa de cultură, satul Coșnița — liceu, orașul Rezina — Casa de cultură, satul Senatovca — —Casa de cultură.

Conform estimărilor de la ora 11:45, aproximativ 25.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au votat în diasporă.

UPDATE ORA 11.54 Andrian Candu: Îmi doresc ca președintele să fie parte a agendei de reforme

UPDATE ORA 11.25 / 6 000 de buletine de vot rătăcite; Comisia electorală asigură că situația a fost clarificată

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secții de votare din Portugalia, după ce pachetele cu buletine acestea au fost declarate pierdute de compania aeriană de transporturi, relatează duminică InfoPrut.

Astfel, câte 3.000 de buletine de vot au fost retipărite pentru secțiile de votare nr. 1/382 din Lisabona și nr.1/385 din orașul Setubal (situat la o distanță de 44 km de Lisabona) din Portugalia.

Comisia electorală a asigurat ulterior că buletinele au fost transportate la secțiile de votare respective, care și-au început activitatea duminică, la ora locală 07:00 (09:00, ora României).

CEC a dat asigurări ca în toate cele patru secții deschise în Portugalia se votează în regim normal.

Curierul care a transportat sacii respectivi nu a putut să-i ia cu el la bord pe toți. Doi saci au fost predați la bagaje. Aceștia din urmă nu au ajuns la Lisabona și la Setubal în termen util, a explicat Iurie Ciocan, reprezentant al Comisiei electorale de la Chișinău, citat de Agora.md.

"Ieri (sâmbătă), Comisia Electorala Centrală a decis retipărirea buletinelor care nu ajunseseră la destinație. De mai bine de o oră în Portugalia se votează în toate cele patru birouri electorale. Celelalte buletine care au trecut la bagaje pierdute nu se vor desigila. Ele vor fi returnate la Chișinău cu sigiliile intacte. Pe fiecare buletin este indicat numărul secției de votare. Aceste buletine nu vor putea fi folosite în altă parte. Fiecare buletin e arondat unui anumit birou electoral. Conducătorii birourilor au făcut înregistrări video cu toată pachetele prin poștă' , a declarat Iurie Ciocan, conform Agora.md.

UPDATE ORA 10.49 Băsescu: Am votat pentru candidatul care a afirmat în toată campania că va susține drumul european al Republicii Moldova
UPDATE ORA 10.23 Președintele Nicolae Timofti: Îmi dorec ca drepturile fundamentale ale cetățenilor să fie respectate
UPDATE ORA 10.22 Igor Dodon: "Cred că cetățenii vor ca țara să meargă în altă direcție" decât guvernarea actuală
UPDATE ORA 8.27 Pavel Filip: Îmi doresc foarte mult ca noul președinte să tragă în aceeași direcție cu guvernul
ORA 7.20 Alegeri în Republica Moldova: S-au deschis secțiile de vot pentru al doilea tur al scrutinului prezidențial
Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Secțiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-au deschis duminică dimineață în Republica Moldova.

În total au fost deschise 2081 de secții de vot atât în țară cât și peste hotare. În afara țării au fost deschise 100 de secții de votare.

În acest tur al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul din urmă cu două săptămâni.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial, considerat crucial pentru viitorul țării.

Socialistul Igor Dodon a câștigat primul tur de scrutin, desfășurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi).

Maia Sandu, candidata forțelor proeuropene, s-a plasat pe poziția a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezența la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetățenii își aleg prin vot direct președintele, acesta fiind până acum votat de parlament.

AGERPRES/ (editori: Ionuț Mareș, Lilia Traci, editor online: Simona Aruștei)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”