LIVE UPDATE Atac la Londra: 4 morți, printre care atacatorul și un polițist, și cel puțin 20 de răniți (FOTO/VIDEO)

LIVE UPDATE Atac la Londra: 4 morți, printre care atacatorul și un polițist, și cel puțin 20 de răniți (FOTO/VIDEO)

Patru oameni, printre care un polițist, au murit și alte cel puțin 20 de persoane au fost rănite miercuri după-amiază în atacul de la Londra din fața parlamentului britanic, iar atacatorul a fost ucis, a anunțat poliția. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că au fost identificate două persoane de cetățenie română care au fost rănite. Potrivit MAE, cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

UPDATE ORA 21.26 Atac la Londra: May spune că gândurile sale se îndreaptă către cei uciși și răniți în acest "îngrozitor incident"

UPDATE ORA 20.42 Trump a vorbit cu May; Hollande și Merkel își exprimă susținerea pentru poporul britanic

UPDATE ORA 20.39 MAE: Două persoane de cetățenie română — rănite în atacurile de la Londra; au fost transportate la spital

UPDATE ORA 20.36 Atac la Londra: 4 morți, printre care atacatorul și un polițist, și cel puțin 20 de răniți (bilanț poliție)

Patru oameni, printre care un polițist, au murit și alte cel puțin 20 de persoane au fost rănite miercuri după-amiază în atacul de la Londra din fața parlamentului britanic, iar atacatorul a fost ucis, a anunțat poliția, transmite AFP.

"Patru persoane au decedat. Sunt incluși un polițist și un bărbat care este considerat ca fiind atacatorul", a precizat șeful poliției, Mark Rowley, într-o declarație făcută presei în fața sediului Scotland Yard.

UPDATE ORA 19.46 Polițiștii sunt în căutarea unei alte persoane care ar fi fost implicată în atacul de la Londra (surse)

Polițiștii londonezi sunt în căutarea unei persoane despre care cred că ar fi luat parte la atacurile comise miercuri la Londra, transmite Reuters, citând un jurnalist de la The Telegraph care a obținut informația de la un oficial guvernamental.

Ipoteza conform căreia în atacul terorist ar fi fost implicate mai multe persoane i-a fost confirmată și unui jurnalist BBC. "BBC a aflat din mai multe surse că în mașina care a lovit pietonii pe podul Westminster se aflau doi atacatori", scrie jurnalistul, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 19.45 Trei liceeni francezi răniți; premierul May convoacă comitetul de criză

Trei liceeni francezi au fost răniți în atacul produs miercuri după-amiază în apropierea sediului parlamentului din Londra, au indicat oficiali francezi, potrivit Reuters.

Cei trei sunt adolescenți în vârstă de 15-16 ani, elevi ai Liceului Concarneau din Bretania, potrivit cotidianului regional Le Telegramme. Publicația citează colegi ai celor răniți, care au relatat că aceștia au fost loviți de o mașină în timp ce se deplasau pe Podul Westminster.

Premierul francez a confirmat pe Twitter că este vorba despre trei liceeni.


Tot în legătură cu incidentul de securitate de la Londra, soldat, conform celor mai recente informații, cu doi morți și mai mulți răniți, prim-ministrul britanic Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de criză COBRA. Reuniunea va avea loc începând de la ora 22.00, a precizat un purtător de cuvânt din Downing Street.

Conform Autorității Portuare londoneze, o femeie a fost scoasă din fluviul Tamisa lângă Podul Westminister și este tratată de urgență pentru răni grave. Aceeași sursă a precizat că traficul fluvial a fost închis în zonă.

Atacul de la Londra a survenit în ziua în care la Bruxelles au fost comemorate atentatele comise în urmă cu un an în capitala belgiană, în care au fost ucise 32 de persoane .

UPDATE ORA 19.39 Polițistul înjunghiat de atacator la intrarea în Parlament a murit

Polițistul înjunghiat de atacatorul care a încercat miercuri să intre în incinta Parlamentului a murit, transmite BBC, citând surse apropiate anchetei.

Bărbatul a murit înainte de a fi preluat de serviciul de ambulanță, au precizat sursele citate. La fața locului s-au făcut încetări de resuscitare, dar ofițerul nu a mai putut fi salvat.

Cealaltă victimă decedată este o femeie care se afla pe Podul Westminster când o mașină a urcat pe trotuar și i-a secerat pe trecători.

UPDATE ORA 19.25 Anchetă antitero în cazul atacului de la Londra; incidentul este "în desfășurare"

Un oficial din cadrul Poliției Metropolitane a declarat că incidentul din zona Podului Westminster este "în desfășurare", într-o declarație de presă televizată al cărei text a fost postat ulterior pe contul de Twitter al instituției.

"Permiteți-le serviciilor de intervenție să gestioneze acest incident în desfășurare", se arată în declarația comandantului BJ Harrington, care a anunțat că a fost lansată o anchetă antitero.

Sursa foto: www.zimbio.com

"Azi, de la ora 14:40, Poliția Metropolitană a acționat în urma unui incident produs în apropiere de Piața Parlamentului și care a fost declarat drept un incident terorist. Deși opțiunile rămân deschise cu privire la motivele din spatele atacului, a fost deja lansată o anchetă antitero. În acest moment voi confirma ceea ce știm că s-a petrecut, însă nu voi face speculații. Ne-au parvenit mai multe sesizări diferite, legate de o persoană aflate în apele râului Tamisa, de o mașină care a intrat în pietoni și de un bărbat înarmat cu un cuțit. Ofițerii de Poliție se aflau deja în zonă, ca parte a operațiunilor noastre de rutină. Imediat au fost detașate forțe de poliție suplimentare, inclusiv ofițeri înarmați. Colaborăm îndeaproape cu serviciul de ambulanță și cu pompierii", a spus oficialul londonez.

Harrington le-a transmis localnicilor și turiștilor să evite zona unde s-au produs incidentele, pentru a le permite anchetatorilor să își deruleze activitatea și le-a cerut martorilor să coopereze cu anchetatorii și să predea imaginile surprinse în timpul atacului.

"Le cerem oamenilor să rămână vigilenți și să anunțe imediat ce remarcă ceva suspect", se mai arată în declarația de presă.

UPDATE ORA 18.54 Cel puțin 2 morți în urma atacului de la Londra

Cel puțin două persoane au murit în urma atacului terorist care a avut loc miercuri în apropiere de sediul Parlamentului britanic, potrivit unor surse citate de postul Sky News.

Un comandant din cadrul Scotland Yard a declarat într-o scurtă informare de presă că "există mai multe persoane rănite în incident, inclusiv polițiști", dar nu a furnizat mai multe detalii.

El a făcut un apel la martorii incidentului să ia legătura cu autoritățile, iar la cei care au făcut fotografii sau filmări în zona atacului, să le predea anchetatorilor.

Anterior, un reprezentant al spitalului londonez St. Thomas, unde au fost transportate victimele, declarase că o femeie a murit și că unele dintre persoanele aflate în grija medicilor au suferit răni grave.

Bilanțul inițial al incidentului de pe Podul Westminster era de cel puțin 12 răniți.

Un polițist a fost înjunghiat în dreptul uneia dintre intrările în clădirea Parlamentului, iar individul care îl atacase cu un cuțit a fost împușcat.

UPDATE ORA 18.26 O femeie a murit, iar numeroși răniți sunt în stare foarte gravă după atacul de la Londra

O femeie a murit în urma atacului de miercuri de pe Podul Westminster din Londra, anunță The Guardian, citând surse medicale preluate de Press Association.

Sursa citată precizează că multe dintre persoanele rănite aflate în grija medicilor de la spitalul londonez St. Thomas au suferit "răni cumplite".

Postul BBC rezumă principalele momente ale incidentului de securitate care a avut loc miercuri în zona de lângă sediul Parlamentului, incident pe care Poliția Metropolitană îl califică drept unul de natură teroristă.

În jurul orei locale 14:40, un autoturism marca Hyunday, de culoare gri, a intrat în zona rezervată pietonilor de pe Podul Westminster și i-a lovit pe trecătorii care i-au ieșit în cale.

Mașina a circulat pe trotuar până în apropierea uneia dintre intrările în sediul Parlamentului, unde s-a izbit de un gard.

Șoferul a coborât de la volan și s-a îndreptat în fugă spre intrarea în sediul Legislativului. Polițiștii care păzeau incinta l-au oprit, moment în care bărbatul l-a înjunghiat pe unul dintre oamenii legii. Martorii au declarat că atacatorul a fost împușcat în timp ce se pregătea să atace cu cuțitul încă un polițist.

UPDATE 17.46 Poliția Metropolitană tratează incidentul de la Londra drept un atac terorist

Incidentul de miercuri de la Westminster este tratat drept un atac terorist, a anunțat Poliția Metropolitană într-un mesaj de Twitter preluat de mass-media britanice.

"Tratăm incidentul drept un atac terorist până la momentul când vom avea mai multe informații", a precizat sursa citată.

Cel puțin 12 persoane au fost rănite miercuri în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni aflați pe trotuar, relatează Reuters.

Într-un incident separat, un polițist a fost înjunghiat de către un bărbat care a forțat intrarea în clădirea Parlamentului, înarmat cu un cuțit. Atacatorul l-a rănit pe polițist, fiind apoi împușcat de un alt om al legii, relatează Reuters și Sky News. Nu este clar, deocamdată, care este starea răniților.

Legislativul și-a suspendat activitatea, iar parlamentarilor li s-a cerut să nu părăsească sediul. Premierul Theresa May se afla în Parlament la momentul producerii atacului. Ea a părăsit clădirea sub escortă și este nevătămată, dar locul unde a fost transportată nu a fost dezvăluit, relatează BBC.

Presa britanică notează că cele două incidente s-au petrecut aproape în același timp. Potrivit unor martori citați de Sky News, e posibil ca atacatorul din Parlament să fie șoferul care a rănit mai multe persoane pe Podul Westminster.

Cel puțin 15 ambulanțe s-au deplasat în zona Podului Westminster, pentru a trata și prelua răniții. Între 8 și 10 persoane erau căzute pe trotuar la sosirea echipelor de intervenție.

UPDATE ORA 17.21 Atacuri în apropierea parlamentului de la Londra; cel puțin 12 persoane au fost fost rănite

Potrivit Sky News, Scotland Yard a anunțat că este vorba despre un incident armat. Polițiștii îndepărtează oamenii din zona incidentului și din stațiile de metrou din apropiere.

Unii martori au relatat că o mașină a intrat într-un grup de oameni pe Podul Westminster, în timp ce alte relatări fac referire la un bărbat înarmat cu un cuțit care ar fi intrat în clădirea Parlamentului. Un polițist l-ar fi împușcat de trei ori de la mică distanță, după ce mai multe persoane au fugit spre porțile de ieșire.

Postul ITV notează că atacatorul a înjunghiat un polițist înainte de a fi împușcat. Informația a fost confirmată apoi, potrivit Reuters, de șeful Camerei Comunelor.

Presa britanică notează că este foarte posibil să fie vorba despre două incidente petrecute foarte rapid unul după altul. Potrivit unor martori citați de Sky News, e posibil ca atacatorul din parlament să fie șoferul care a rănit anterior cu mașina mai multe persoane pe Podul Westminster.

ORA 16.54 Cel puțin 12 persoane ar fi fost rănite în apropierea de Podul Westminster din Londra; au fost auzite împușcături

Cel puțin 12 persoane au fost rănite miercuri în apropierea de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, relatează Reuters.

Potrivit agenției de presă citate, au fost auzite împușcături în afara clădirii Parlamentului.

Legislativul și-a suspendat activitatea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...