Lovitura de stat din Niger a deschis ușa către Africa pentru Putin

Lovitura de stat din Niger a deschis ușa către Africa pentru Putin

Generalul Abdurrahman Chiani, care s-a autodeclarat noul lider al Nigerului, a apărut la televiziunea de stat cu o cerere de sprijin internațional - acest apel a fost rapid preluat de Grupul Wagner al oligarhului Evgheni Prigojin ca o șansă pentru un nou punct de sprijin în „centrul loviturii de stat” africane, scrie The Times.

Generalul Abdurrahman Chiani (primul din stânga), alături de liderii armatei Foto Profimedia

Generalul Chiani, care a condus gărzile prezidențiale, a vorbit miercuri împotriva președintelui ales democratic Bazoom, unul dintre ultimii parteneri convinși ai Occidentului în lupta împotriva jihadiștilor din regiunea Sahel din Africa.

În justificarea acțiunilor sale, Ciani a cerut direct înțelegere autorităților străine.

„Rog partenerii care sunt prieteni ai Nigerului să înțeleagă situația specifică din țara noastră și să ne ofere tot sprijinul necesar pentru a ne permite să facem față provocărilor”, a spus el.

Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner, ai cărui mercenari susțin juntele militatare din statele vecine Nigerului, a salutat și el revolta. El a numit-o „o bătălie a poporului din Niger împotriva colonizatorilor lor”.

„Mii de luptători Wagner sunt capabili să restabilească ordinea și să distrugă teroriștii, împiedicându-i să facă rău populației locale din aceste state”, a spus Prigojin într-un mesaj vocal pe Telegram.

Țările africane și puterile occidentale au cerut eliberarea lui Bazum, care se afla la putere de doi ani, și restabilirea ordinii constituționale. Dacă va avea succes, lovitura de stat readuce în discuție problemele din state conduse de junte militare, de la Atlantic până la Marea Roșie, unde Rusia și puterile occidentale se luptă pentru influență. Germania, Italia, Franța și SUA au trupe în Niger pentru pregătire militară și misiuni de contra-insurgență.

Lovitura de stat din Niger a fost „foarte activ discutată”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și la summit-ul ruso-african de la Sankt Petersburg, la o zi după ce Bazum a fost închis în palatul prezidențial. Fotografii cu nigerieni cu steaguri rusești în capitala Nigerului, Niamey, au apărut pe rețelele de socializare, în timp ce sediul partidului președintelui reținut a fost vandalizat și incendiat.

Deși nu există dovezi că Moscova sau Wagner au contribuit la înlăturarea lui Bazum, haosul deschide o oportunitate pentru unul dintre cei mai mari producători de uraniu din lume, Niger.

Occidentul va trebui să-și cântărească răspunsul

Țările străine nu au anunțat niciun plan de intervenție în Niger, dar Chiani a avertizat împotriva oricărei încercări de eliberare a lui Bakuma. Chiani a spus că intervenția militară străină va duce la „confruntarea poporului din Niger și haos”.

„Nu mai putem continua cu politicile propuse până acum, riscând să asistăm la dispariția treptată și inevitabilă a țării noastre. De aceea am decis să intervenim”, a spus Chiani, comentând acțiunile sale, care au provocat amenințarea cu sancțiuni din partea UE și Franța.

Dacă SUA definesc această preluare a puterii drept o lovitură de stat, a cincea din Niger, țara ar putea pierde milioane de dolari în ajutor militar. Dar Occidentul va trebui să-și cântărească răspunsul pentru a nu împinge noua juntă în brațele Wagner.

Vorbind în Papua Noua Guinee, președintele francez Macron a condamnat lovitura de stat ca fiind „absolut ilegitimă și extrem de periculoasă pentru nigerieni, Niger și întreaga regiune”.

Doi dintre cei mai mari clienți africani ai lui Wagner — președinții Republicii Centrafricane și Mali — au apărut pe scenă cu Putin pentru o fotografie de grup în a doua și ultima zi a summitului Rusia-Africa.

În ultimii ani, Moscova a acordat o atenție deosebită dezvoltării relațiilor cu statele africane. Nu doar că a dezvoltat contacte cu parteneri de pe coasta Mării Mediterane, unde aliatul său tradițional este Algeria, unul dintre cei mai importanți clienți ai industriei ruse de apărare. Rusia și-a consolidat prezența în partea subsahariană a continentului, în care a avut o influență limitată de la prăbușirea URSS.

Din punctul de vedere al beneficiului practic pe termen scurt, Rusia urmărește obiective economice— încearcă să obțină acces la resursele africane și să păstreze piețele de vânzare. Companiile energetice de top din Rusia - Gazprom, Lukoil, Rosatom - sunt cunoscute pentru activitățile lor de investiții și proiecte în Algeria, Egipt, Uganda, Angola și Nigeria. Rușii extrag metale din grupul platinei în Zimbabwe și diamante în Angola. Sunt interesați de zăcămintele de uraniu din Namibia. Interesul pentru nichelul, cobaltul și uraniul din Madagascar a dus la încercări ale Rusiei de a interveni în alegerile prezidențiale de pe insulă. Întărirea prezenței militare în Sudan și Republica Centrafricană oferă Rusiei acces la zăcămintele de diamante și aur din aceste state. Țările africane rămân consumatori importanți de produse ale complexului militar rus. Cereale rusești ocupă un loc cheie în structura importurilor agricole pentru Republica Congo, Madagascar, Rwanda.

În același timp , Africa ocupă un loc important în planurile globale ale Kremlinului . Moscova încearcă să obțină sprijinul statelor africane pe arena internațională. În acest fel, provoacă hegemonia Occidentului și încearcă să-și întărească ambițiile geopolitice, scrie Mikola Zamikula, cercetător principal al Institutului Național de Studii Strategice din Kiev.

În centrul politicii externe a Federației Ruse se află revizionismul și revanșismul care vizează schimbarea echilibrului mondial de putere. Criticând SUA și Europa, încearcă să se prezinte ca un centru alternativ de putere — un apărător al intereselor așa-zisului Sud, ale cărui state sunt nemulțumite de dominația civilizației occidentale. Aceste idei stau la baza susținerii ambițiilor rusești, prin urmare, implementarea lor depinde direct de sprijinul pe care Kremlinul încearcă să-l obțină din țările asiatice, latino-americane sau africane.

Moscova a obținut succes în direcția africană. Ele se bazează pe tendințele specifice de dezvoltare ale acestei regiuni. Se caracterizează prin absența tradițiilor democratice stabile și răspândirea regimurilor autoritare. Mulți africani sunt nemulțumiți de acțiunile Occidentului și de raportul de putere care s-a dezvoltat în arena geopolitică în condițiile hegemoniei sale. Kremlinul se bazează pe acești factori în campania sa africană, răspândind narațiuni favorabile și construind o imagine pozitivă pentru sine.

Rusia exploatează în mod activ sentimentele anti-occidentale

Rusia exploatează în mod activ sentimentele anti-occidentale care rămân relevante în Africa. Aprinde focul confruntării, care se bazează pe motive obiective - moștenirea colonialismului, care va păta pentru mult timp imaginea puterilor occidentale conducătoare de pe acest continent. În același timp, Moscova își subliniază rolul în mișcarea de decolonizare, oferindu-se drept contrapondere „imperialiștilor occidentali” .

Din păcate, o astfel de narațiune își găsește audiența în această regiune, deoarece populația sa nu a fost expusă politicii coloniale imperiale a Rusiei față de vecinii săi, care nu era cu mult diferită de acțiunile britanicilor, francezilor sau belgienii din Africa. În schimb, Federația Rusă a primit o moștenire semnificativă de imagine pozitivă din partea URSS , care a sprijinit activ mișcările de eliberare africane.

Influența limitată a statelor occidentale în Africa joacă în favoarea Rusiei. Excepție este Franța, care are în mod tradițional o zonă a intereselor sale pe continent. Dar specificul poziției Parisului nu permite francezilor să îndeplinească rolul de reprezentant autorizat al Occidentului colectiv în regiune.

În același timp, Rusia înțelege că nu poate revendica în mod realist rolul unui lider unic în Africa. Munca activă a Chinei în direcția africană face ca aceste ambiții să fie imposibile. Moscova nu poate concura cu investițiile pe scară largă ale Beijingului în țările africane. Prin urmare, încearcă să se concentreze pe elemente specifice de cooperare, sperând să lucreze în tandem cu China. Este vorba despre o repartizare particulară a sferelor de responsabilitate între aceste state, care formează opoziție cu hegemonia occidentală. În timp ce expansiunea economică se află în centrul politicii Chinei față de Africa, Rusia se concentrează pe instrumente de forță pentru a-și promova influența.

Astăzi, Moscova încearcă să se impună țărilor africane ca exportator de securitate. Folosește imaginea unui luptător eficient împotriva terorismului, pe care o construiește prin promovarea succeselor sale în Caucaz și Siria. Conducerea rusă este gata să-și trimită mercenarii pentru a servi interesele partenerilor africani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?