Lukaşenko, înainte de întâlnirea cu „prietenul” Xi Jinping: „Nicio problemă nu poate fi rezolvată fără China”

Lukaşenko, înainte de întâlnirea cu „prietenul” Xi Jinping: „Nicio problemă nu poate fi rezolvată fără China”

Aleksandr Lukaşenko a sosit marţi la Beijing, pentru o vizită de trei zile în timpul căreia va fi primit de omologul său Xi Jinping, pe care Lukaşenko îl califică drept „vechi prieten", informează AFP, citată de Agerpres .

Xi Jinping și Aleksandr Lukasenko. FOTO: Facebook-CRI Türkçe

Preşedintele belarus a declarat, într-un interviu pentru agenţia de presă Xinhua, că este nerăbdător să-l întâlnească pe „vechiul prieten" Xi Jinping şi a salutat recentul document publicat de China în care aceasta îşi rezumă poziţia faţă de conflictul din Ucraina.

Liderul belarus a catalogat documentul în 12 puncte dezvăluit vineri, care îndeamnă inclusiv la respectarea suveranităţii statelor şi la negocieri de pace, drept „o mărturie a politicii sale externe pacifiste, precum şi o nouă etapă singulară ce va avea un mare impact peste tot în lume".

„Astăzi, nicio problemă din lume nu poate fi rezolvată fără China", a adăugat Lukaşenko.

China a numit luni Republica Belarus drept „partener strategic global", şi a subliniat „încrederea reciprocă" între cele două ţări.

Aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Lukaşenko a susţinut invazia rusă în Ucraina chiar la începutul operaţiunii militare lansate la sfârşitul lui februarie 2022.

La rândul său, China caută de mai multe săptămâni să joace un rol de mediator în acest conflict și dezminte afirmaţiile SUA şi NATO conform cărora ea ar preconiza să furnizeze arme Rusiei.

După invazia rusă asupra Ucrainei, preşedintele chinez Xi Jinping a discutat de mai multe ori cu Vladimir Putin, dar nu şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Belarus, dependentă de Rusia

Republica Belarus are o frontieră comună cu Ucraina şi Rusia și este foarte dependentă de Moscova financiar şi politic.

În 2022, Belarus a autorizat trupele ruse să treacă pe teritoriul său pentru a lansa de acolo un atac împotriva Ucrainei. Recent, Lukaşenko s-a declarat gata să facă din nou acest lucru dacă va simţi că Minskul este în pericol.

Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu un nou sprijin acordat de Belarus eforturilor de război ale Rusiei.

În septembrie anul trecut, preşedinţii Xi şi Lukaşenko au avut o întrevedere la Samarkand, în Uzbekistan, unde au subliniat parteneriatul lor care "rezistă tuturor încercărilor".

Vizita lui Aleksandr Lukaşenko în China survine după ce Uniunea Europeană (UE) a anunţat luni că va prelungi cu un an sancţiunile împotriva Belarus, în condiţiile în care Minskul îşi continuă represiunea împotriva opoziţiei şi susţine războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Cu o zi înaintea vizitei la Beijing a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, China a salutat luni relaţiile cu Belarusul .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...