Luxemburg: Social-creştinii pe primul loc în alegerile parlamentare, premierul liberal Xavier Bettel se consideră reconfirmat

Luxemburg: Social-creştinii pe primul loc în alegerile parlamentare, premierul liberal Xavier Bettel se consideră reconfirmat

Social-creştinii (CSV) au obţinut 28% din voturi şi s-au plasat astfel pe primul loc după alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Luxemburg. Rezultatele definitive publicate în cursul serii şi preluate de AFP arată că socialiştii au întrunit 18% din opţiunile alegătorilor, iar liberalii 17%.

Ordinea primelor trei partide este aceeaşi ca şi după precedentele alegeri, care au avut loc în 2013, dar toate cele trei formaţiuni politice au înregistrat scăderi, în timp ce ecologiştii au avansat de la 5% la 13%.

CSV va dispune de 21 de locuri în Camera Deputaţilor (cu două mai puţine decât în 2013), liberalii 12 (mai puţin cu unul), iar socialiştii 10 (în scădere cu trei). Liberalii vor avea mai mulţi deputaţi decât socialiştii, deşi au primit mai puţine voturi, din cauza modului în care au fost trasate circumscripţiile electorale. Ecologiştii au obţinut nouă mandate de deputat, dreapta populistă - patru, iar Partidul Pirat, care va intra pentru prima dată în parlament, va avea doi deputaţi.

Premierul în exerciţiu, liberalul Xavier Bettel, a apreciat duminică seara că guvernul său a fost reconfirmat. Partidul său s-a aliat în 2013 cu socialiştii şi ecologiştii pentru a-l înlătura din funcţia de premier pe Jean-Claude Juncker - actualul preşedinte al Comisiei Europene, aflat la putere în Luxemburg din 1995 - deşi CSV se clasase pe primul loc.

Urmează negocieri pentru formarea unei majorităţi de 31 de parlamentari din totalul de 60. Luni dimineaţa, Marele Duce Henri de Luxemburg îl va primi în audienţă pe premier, apoi pe preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Consiliului de Stat, iar ulterior pe liderii celorlalte partide.

Bettel a menţionat legătura dintre alegerile de duminică şi cele europarlamentare, care vor avea loc peste opt luni şi şi-a exprimat speranţa că luxemburghezii vor spune şi atunci un "nu" clar extremiştilor.

La alegerile legislative naţionale au votat circa 256.000 de cetăţeni, reprezentând mai puţin de 43% din populaţia Marelui Ducat. În 2015, electoratul a respins iniţiativa prim-ministrului de a acorda drept de vot şi cetăţenilor străini. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

2 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

3 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

4 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

5 Dihonie în PSD din cauza grevei de la STB! / Ciolacu a strâns-o de „amigdale” pe Firea să-l demisioneze pe ăla d…