M10 și PACT: Judecătorii au sesizat CCR privind numărul minim de semnături necesare candidaturii la locale

M10 și PACT: Judecătorii au sesizat CCR privind numărul minim de semnături necesare candidaturii la locale

Tribunalul București și judecătoriile de sector au decis să trimită la Curtea Constituțională excepția de neconstituționalitate ridicată de M10 București, 200 pentru București, Noua Republică, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor și Uniunea Creștin Democrată din România cu privire la numărul minim de semnături care trebuie depuse în vederea candidaturii la alegerile locale, potrivit unor comunicate remise marți AGERPRES de M10 și PACT.

Potrivit surselor citate, judecătorii au dispus sesizarea Curții Constituționale cu privire la articolul 49, alineatul 2 din Legea 115/ 2015 care prevede că pentru fiecare candidat la funcția de primar și pentru fiecare listă de candidați pentru consiliul local și pentru consiliul județean trebuie depusă o listă de susținători care să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează.

M10, 200 pentru București, Noua Republică, PACT și UCDR reamintesc că au decis să depună în București liste de susținători cu doar 3 semnături, numărul legal de semnături pentru înființarea unui partid politic.

"Considerăm că numărul ridicat de semnături solicitate este discriminatoriu pentru inițiativele politice noi și menține monopolul partidelor politice vechi. În plus, numărul foarte mare de semnături solicitate de legea 115/ 2015 este semnificativ crescut prin comparație cu cel din alte țări europene, fiind necesară o aliniere la normele și practicile europene. Astfel, pentru primăria din Londra sunt necesare doar 330 de semnături, iar pentru primăria din Berlin sunt necesare doar 250 de semnături. Pentru primăria municipiului București sunt cerute, însă, circa 18.000 de semnături", spun M10 și PACT.

Cele două formațiuni adaugă că legea trebuie respectată și nu trebuie apelat la acțiuni ilegale în campania de strângere de semnături.

"Am decis să nu împrumutăm și să nu girăm practicile clasei politice învechite care s-a obișnuit să scoată din condei semnăturile necesare candidaturilor", susțin M10 București și PACT, precizând că nu doresc să legitimeze aceste practici și un proces electoral care pornește cu suspiciuni de fraudă. "Vrem ca orice inițiativă politică nouă, locală sau națională, să poată intra în alegeri cu șanse egale și să participe într-un proces electoral corect. Vrem ca dreptul de a fi ales al oricărui cetățean, chiar dacă nu face parte din rândurile partidelor vechi, să fie respectat. Considerăm că acele partide politice care participă în alegeri cu suspiciunea sau chiar cu certitudinea unor ilegalități nu sunt demne de a face parte din politica românească. Frauda electorală este cea mai gravă formă de dispreț la adresa cetățenilor. În politica românească e nevoie de oameni integri și competenți, care să reprezinte interesele cetățenilor și nu interese personale sau de partid", adaugă M10 București și PACT.

Potrivit comunicatelor de presă, M10, 200 pentru București, Noua Republică, PACT și UCDR militează pentru reforma procesului electoral și liberalizarea vieții politice. Aceste formațiuni consideră că reducerea la 3 a numărului minim de semnături cu care se poate înființa un partid politic în România este un prim pas spre liberalizarea vieții politice, dar este inutil în condițiile în care: pragul electoral s-a menținut la 5%, numărul de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale și parlamentare a rămas foarte mare, partidele neparlamentare nu au reprezentanți în secțiile de vot, existând astfel riscuri ridicate de fraudă, și nu există o lege a votului prin internet care să permită exercitarea dreptului la vot a unui număr cât mai mare de persoane din țară și din străinătate.

"A fost promulgată legea care interzice executarea conturilor partidelor parlamentare. Președintele Iohannis se face astfel părtaș, alături de partide, la fraudarea alegerilor prin promulgarea legii și netrimiterea acesteia la Curtea Constituțională", mai spun M10 și PACT, conform cărora competiția electorală nu mai poate fi egală și corectă, în aceste condiții.

Aceste formațiuni atrag atenția că alegerile din București pornesc cu suspiciuni de fraudă având în vedere intervalul foarte scurt de timp în care au fost strânse semnăturile depuse de majoritatea partidelor și candidaților, zecile de contestații depuse săptămâna trecută la Tribunalul București și la judecătoriile de sector cu privire la modalitatea în care au fost strânse semnăturile, precum și cu privire la autenticitatea semnăturile de pe listele de susținători.

PACT precizează că a depus contestații privind modalitatea prin care au fost strânse semnăturile susținătorilor de către candidații la Primăria sectorului 1 și la Primăria sectorului 6.

Totodată, M10, 200 pentru București, Noua Republică, PACT și UCDR solicită Birourilor Electorale de Circumscripție să comunice public procedura prin care au fost verificate listele de susținători în întregime și cheamă formațiunile politice noi, locale sau naționale, să se alăture demersului lor pentru liberalizarea vieții politice și reforma procesului electoral.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...