Madridul continuă punerea Cataloniei sub tutela sa

Madridul continuă punerea Cataloniei sub tutela sa

Madridul a continuat sâmbătă punerea Cataloniei sub tutela sa, preluând frâiele guvernului și ale poliției din regiune, la o zi după declarația de independență fără precedent făcută în parlamentul regional, respinsă în unanimitate în Europa, relatează AFP.

La mijlocul zilei de sâmbătă, la Madrid, mai multe mii de susținători ai Cataloniei ca parte integrantă a Spaniei au manifestat în centrul orașului, agitând drapele spaniole.

Acest drapel continuă să fâlfâie alături de drapelul catalan și pe clădirea guvernului regional din Barcelona, unde sâmbătă domnea calmul și unde mai mulți gură-cască au luat locul manifestanților secesioniști din seara trecută.

Însă securitatea a fost puternic întărită lângă Prefectură, simbolul statului central în Catalonia.

În zori, jurnalul oficial a anunțat destituirea șefului poliției catalane, emblematicul Josep Lluis Trapero , anchetat deja pentru "nesupunere".

Ministerul de Interne al Spaniei a preluat controlul asupra poliției locale, iar șeful guvernului conservator Mariano Rajoy a devenit prima autoritate în Catalonia, explică documentul.

Potrivit presei, aproape 150 de înalți responsabili ai administrației catalane vor fi demiși din funcțiile lor.

Gestiunea zilnică a Cataloniei va fi delegată vicepremierului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care va lua locul secesionistului Carles Puigdemont, destituit vineri seara cu toată echipa sa.

Domnește încă incertitudinea asupra reacției liderilor secesioniști la destituirea lor, în condițiile în care Parchetul General urmează să declanșeze săptămâna viitoare urmăriri penale pentru "rebeliune" împotriva lui Puigdemont, care riscă închisoarea.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut