MAE anunță că românul reţinut în Libia a fost eliberat

MAE anunță că românul reţinut în Libia a fost eliberat

Cetăţeanul român care s-a aflat în custodia autorităţilor libiene a fost pus în libertate joi şi se află în siguranţă, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Bărbatul se afla acolo ca angajat al unei companii de securitate și a fost reținut, luna trecută.

MAE a anunțat eliberarea cetățenaului român FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

MAE precizează că demersurile menţionate pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român şi eliberarea acestuia au fost realizate „în mod susţinut şi insistent pe mai multe paliere atât la nivel bilateral, prin dialogul repetat al Ambasadei României în Libia (relocată la Tunis) cu autorităţile libiene la diverse niveluri, cât şi prin acţiuni întreprinse, la solicitarea MAE, de către misiunea EU Border Assistance Mission (EUBAM) din Libia şi de către Delegaţia UE la Tripoli”.

Cetăţeanul român ar fi plecat în 2012 din Ministerul Apărării Naţionale, unde lucra la Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale. Bărbatul este scafandru şi are şi pregătire de paraşutist, iar de circa doi ani lucra în Libia pentru o firmă de pază şi securitate, potrivit Digi 24.

Reținut de autorități

Pe 14 aprilie, ministrul Bogdan Aurescu anunța că a dispus măsuri specifice în regim de urgență, în cooperare cu instituţiile partenere, pentru soluţionarea rapidă a situaţiei cetăţeanului român aflat în custodia autorităţilor libiene, de îndată ce situaţia acestuia a fost cunoscută de autorităţile române.

Mihai Codrin Călin a fost eliberat  FOTO Focuspres

Mihai Codrin Călin a fost eliberat FOTO Focuspres

Într-un comunicat MAE se menţiona că, în conformitate cu datele obţinute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) şi al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia în serviciul căreia se afla cetăţeanul român ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM, bărbatul nu a fost răpit, ci a ajuns în custodia autorităţilor libiene.

MAE a mai precizat atunci că Ambasada României în Libia (relocată la Tunis) s-a aflat în contact permanent cu autorităţile libiene, precum şi cu reprezentanţii misiunii EUBAM şi Delegaţia UE la Tripoli şi au efectuat toate demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei cetăţeanului român şi eliberarea sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dănuț Lupu, condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare. „Mergem înainte, ce să facem”

2 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

3 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

4 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

5 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile