MAE, despre situaţia românilor condamnaţi în Malaezia: Ambasada la Kuala Lumpur urmăreşte prioritar evoluţia procedurilor judiciare

MAE, despre situaţia românilor condamnaţi în Malaezia: Ambasada la Kuala Lumpur urmăreşte prioritar evoluţia procedurilor judiciare

Ambasada României la Kuala Lumpur urmăreşte în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, se consultă în permanenţă cu avocaţii apărării şi asistă la termenele de judecată ale celor trei români condamnaţi în Malaezia, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un răspuns la solicitarea AGERPRES.

Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice efectuează vizite la penitenciar şi menţine legătura cu familiile aparţinătoare din ţară, mai arată sursa citată.

În prezent, trei cetăţeni români sunt în stare de detenţie în Malaezia pentru trafic de droguri, dintre care doi au fost condamnaţi definitiv la pedeapsa capitală, al treilea fiind în etapă procesuală.

Încă de la semnalarea cazurilor, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat şi a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Kuala Lumpur, continuă demersurile în beneficiul cetăţenilor români, având în vedere situaţia în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român.

Guvernul malaezian a decis să abolească pedeapsa capitală, care suscită o opoziţie tot mai mare în această ţară care numără peste 1.200 de deţinuţi condamnaţi la moarte, relatează AFP. De această decizie va beneficia şi românul Ionuţ Gologan, de 26 de ani, care a fost condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri, şi un al doilea român, Daniel Ionel Ţurcan, condamnat la moarte pentru aceeaşi infracţiune în iunie acest an.

"Guvernul este de acord să abolească pedeapsa cu moartea", a declarat pentru AFP ministrul malaezian al comunicaţiilor, Gobind Singh Deo. "Sper că legea va fi în curând amendată", a adăugat el.

Pedeapsa capitală prin spânzurare este în prezent prevăzută de legea malaeziană pentru o serie de infracţiuni care merg de la crimă până la răpire, incluzând deţinerea de arme de foc şi traficul de droguri.

Un înalt responsabil al executivului, Liew Vui Keong, a indicat joi că un moratoriu privind executarea condamnaţilor va fi aplicat, potrivit media locale.

"Cum abolim această pedeapsă, nu ar mai trebui să aibă loc execuţii", a declarat el pentru cotidianul Star.

Amendamentul care suprimă pedeapsa capitală va fi supus luni votului Parlamentului din Malaezia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…