MAE: Românii care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim au primit drepturile salariale cuvenite

MAE: Românii care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim au primit drepturile salariale cuvenite

Toţi cetăţenii români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim, Republica Federală Germania, au primit drepturile salariale care li se cuveneau, potrivit unor precizări de joi ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

"În urma demersurilor Consulatului General al României la Bonn şi potrivit informaţiilor obţinute de către reprezentanţii oficiului consular, MAE precizează că toţi cetăţenii români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim au primit drepturile salariale care li se cuveneau", menţionează MAE.

Conform sursei citate, atât Ambasada României la Berlin, cât şi Consulatul General al României la Bonn au efectuat demersuri pe lângă autorităţile federale germane pentru soluţionarea cât mai rapidă a situaţiei cetăţenilor români. De asemenea, reprezentanţii diplomatici au contactat Asociaţia Fermierilor Germani pentru sprijin în vederea identificării unor locuri de muncă în cadrul altor ferme pentru persoanele care doresc continuarea activităţii în domeniul agricol, fiind identificate 120 de locuri de muncă pentru persoanele în cauză.

Totodată, ca urmare a vizitei efectuate miercuri de un reprezentant al Consulatului General al României la Bonn la ferma în cauză, părţile implicate au convenit întocmirea unei situaţii cu cetăţenii români care doresc să îşi continue activitatea în
domeniul agricol şi sunt de acord să fie relocaţi la alte ferme.

MAE menţionează că, în prezent, la ferma din Bornheim se află 42 de cetăţeni români, dintre care 22 au solicitat sprijin în vederea repatrierii, 15 şi-au manifestat dorinţa de a rămâne în Republica Federală Germania şi de a-şi continua activitatea la o altă întreprindere, iar alţi cinci nu au comunicat o decizie cu privire la intenţiile viitoare.

Consulatul General al României la Bonn întreprinde toate demersurile necesare pentru identificarea celei mai potrivite opţiuni de repatriere a cetăţenilor români care au exprimat solicitări în acest sens.

În context, MAE precizează că, în cursul zilei de joi, un grup de 11 cetăţeni români care îşi desfăşurau activitatea la o altă
fermă de pe teritoriul Republicii Federale Germania a părăsit teritoriul acestui stat către România, cu sprijinul Consulatului General al României la Bonn şi al comunităţii româneşti din zonă.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice şi oficiilor consulare ale României de pe teritoriul Republicii Federale Germania, tratează astfel de semnalări cu toată responsabilitatea şi păstrează legătura cu autorităţile germane competente, acordând asistenţa consulară necesară, în limita competenţelor legale şi cu respectarea măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19", a adăugat sursa citată.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a vizitat miercuri ferma din Bornheim, unde lucrau sezonieri români, iar în urma discuţiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să le plătească lucrătorilor toate sumele restante, dar şi să acopere costurile pentru sezonierii care doresc să revină în ţară. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”