Mafia PSD/„Fraude grosolane” în programele PNDL, sesizate la DNA: Strat de asfalt înjumătățit în Giurgiu, lucrări fictive la drumuri în Neamț, conducte și pompe lipsă în Gorj

Mafia PSD/„Fraude grosolane” în programele PNDL, sesizate la DNA: Strat de asfalt înjumătățit în Giurgiu, lucrări fictive la drumuri în Neamț, conducte și pompe lipsă în Gorj

Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrări fictive făcute de diferite primării din țară în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a declarat ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru G4Media.ro . ”Sunt uimit, unele cereri de decontare sunt grosolane, au trimis facturi pentru lucrări sau produse care nu exist”, a spus Ștefan.

Sesizările au venit în urma controalelor făcute de echipe mixte de la Corpul de control al ministrului și Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).

Ministrul Dezvoltării a mai spus pentru G4Media.ro că va declanșa un un control intern la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a vedea de ce inspectorii ISC au avizat deconturile pentru lucrări fictive prin PNDL.

Ministrul Ștefan a relatat pentru G4Media.ro câteva exemple de fraude trimise pentru decontare la Minister:

– În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont.

– Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate. ”Ce s-a întâmplat cu restul de materiale?”, spune ministrul Dezvoltării.

– În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră. La data verificării, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și conductelor care fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării.

”În total am oprit de la plată facturi de circa 500 de milioane de lei, inclusiv pentru proiecte de grădinițe și școli, aducțiuni cu apă, proiecte de infrastructură, din cauza neregulilor constatate de inspectori. Toate acestea au fost trimise pentru verificare procurorilor”, a spus ministrul Ștefan, adăugând că inclusiv rapoartele din anii trecuți ale Curții de Conturi indicau lucrări neconforme, dar miniștrii de la acel moment nu au cerut verificări.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!