Mafia PSD/Importatorul celor 1,2 milioane de măști COVID periculoase, distribuite de Unifarm în 113 spitale din toată România, a avut firmă offshore cu Streinu-Cercel

Mafia PSD/Importatorul celor 1,2 milioane de măști COVID periculoase, distribuite de Unifarm în 113 spitale din toată România, a avut firmă offshore cu Streinu-Cercel

Unifarm a recunoscut pentru  Libertatea că a cumpărat 1,2 milioane de măști, fără licitație, și le-a distribuit în 113 spitale. Măștile tip FFP2 respective sunt produse de compania de pamperși Daddy Baby în China și au fost declarate drept periculoase, neconforme și interzise în Uniunea Europeană. „Cea mai mare parte a cantităților a fost deja retrasă”, spune compania Ministerului Sănătății.

Unifarm a răspuns întrebărilor ziarului și a făcut public și numele firmei de la care a cumpărat măștile: Ducos Trading SRL. Abia acum începe povestea. 

La cererea Libertății, Unifarm a recunoscut proporțiile tranzacției prin care 1,2 milioane de măști periculoase produse în China au ajuns în spitalele din România. Libertatea a expus situația joi, 30 mai, când a publicat și o factură prin care compania de stat trimitea măștile FFP2 în spitale.

Costul afacerii, derulată fără licitație, cu negociere direct la sediul Unifarm, a fost de aproximativ 5 milioane de de dolari.

113 spitale din România au primit măștile, conform răspunsului Unifarm.

Teoretic, măștile periculoase au fost retrase imediat după alerta primită la nivel european, dar, practic, din cauza numărului mare de spitale unde au ajuns, compania condusă de Adrian Ionel recunoaște că procesul e încă în derulare, la 10 zile de la livrare.

Cea mai mare parte a cantităților au fost deja retrase, din 102 spitale, dar, pentru că au fost distribuite cantități mici în mai multe spitale, acestea sunt retrase pe măsură ce ne anunță că au reușit să le strângă. 

Dedicate corpului medical, măștile de protecție livrate de Unifarm în 113 spitale sunt produse de o companie chinezească specializată în pamperși, intitulată Daddy Baby.

De altfel, măștile au surprins încă din momentul în care au ajuns la cadrele sanitare, pentru că ele arată ca niște pamperși. ”Sunt total diferite de măștile FFP2 pe care le-am mai cumpărat”, a explicat un medic dintr-un spital de urgență din Ardeal. Sunt dedicate medicilor, dar protejează mai puțin decât măștile de stradă Conform autorităților belgiene, care au și descoperit neconformitățile măștilor Daddy Baby, măștile ”pampers” permit trecerea a 25% din particule, față de sub 8%, cât este cel mai mic randament admis pentru măștile FFP2.

Practic, măștile ”pampers” ajung să protejeze mai puțin decât măștile albastre, ”de stradă”, dedicate populației, care și ele rețin mai mult de 80% dintre particule.

1,2 milioane de astfel de măști au fost cumpărate, prin încredințare directă, de Unifarm de la un importator, care la rândul lui le-a cumpărat de la Daddy Baby din China.

“Numele firmei care a importat și a fost notificată pentru retragerea acestora este Ducos Trading SRL, care va și înlocui aceste produse cu unele conforme”, a comunicat Unifarm pentru Libertatea.

Importator este Ion Berciu, vechea cunoștință și partener al lui Streinu-Cercel

Fondată în 2007, Compania Ducos Trading SRL are o cifră de afaceri de 12,2 milioane de euro pe 2019 și un profit de aproape două milioane de euro din livrarea de materiale medicale către spitalele publice. Compania a avut, până la finele lui 2019, 605 contracte câștigate în sistemul electronic, conform termene.ro, care folosește un agregator al Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Din portofoliul Ducos nu lipsesc marile spitale bucureștene, precum Universitar, Marius Nasta, Colentina, Bagdasar-Arseni și spitale județene din țară. Cei doi proprietari, cu câte 50% fiecare, sunt Jan Ionică și Ion Berciu.

Jan Ionică este un om de afaceri din Turnu Severin, partener de afaceri și vechi prieten cu Cristian Burci, conform Evenimentului Zilei.

Ion Berciu este același personaj despre care RISE Project a dezvăluit în 2016 că a fost partener de afaceri într-un offshore cipriot cu Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balș.

Formal, Berciu și Streinu-Cercel s-au retras din afacere în 2008, dar aceeași firmă a continuat să deruleze multiple afaceri în interiorul Matei Balș, transformat, potrivit jurnaliștilor de la RISE în ”Spitalul meu de stat”.

Spitalul Matei Balș este, azi, principalul centru de tratare al bolnavilor COVID-19. Managerul său, Streinu-Cercel, este cel care, alături de Raed Arafat, a solicitat explicit imunitate pentru achizițiile de materiale sanitare din perioada pandemiei.

Administrator este Amalia Cristea, cea care a deținut o companie de curățenie din perioada tragediei Colectiv Ducos, firma care a importat măștile-pampers, o are ca administrator pe Amalia Cătălina Cristea, fostă Spoială, fostă acționară a unei companii investigate în dese rânduri în legătură cu probleme de sănătate publică.

Amalia Cristea a deținut Universal Med Cleaning, până în anul Colectiv, 2015, când s-a retras din firmă.

Atunci, după cum arăta o investigație Rise Project, Med Cleaning primise contracte în valoare de 9 milioane de euro în ultimii 5 ani, bani publici, pentru curățenie în spitalele din Capitală.

Multe dintre aceste spitale, precum Spitalul Universitar sau Spitalul Sf. Ioan, au fost cele în care răniții de la Colectiv s-au infectat cu bacterii intraspitalicești care au fost fatale.

Cu un an înainte, când Cristea era încă în firmă, Centrul de Investigații Media arăta cum, la Spitalul Sf. Ioan, Med Cleaning ajungea să primească mai mulți bani din curățenia unității spitalicești decât propusese chiar ea înainte de încheierea contractului.

A intrat prin off-shore-ul cipriot

Revenind la Ducos Trading, Amalia Cristea a intrat în firmă în 2009, când a luat toate acțiunile de la Dan-Constantin Popa printr-un offshore din Cipru, Tisenpla Holdings Limited. Cristea era împuternicita acestui off-shore și a fost numită și administrator al companiei.

Firma a suferit multiple modificări de acționariat. Jan Ionică a fost și patron al clubului de fotbal FC Drobeta înainte de a se specializa în afaceri cu materiale sanitare prin Ducos.

Ziarul a amânat publicarea articolului, încercând să ia reacția acționarilor sau administratorei firmei Ducos, dar aceștia nu au răspuns apelurilor. Reacția Ambasadei Chinei În schimb, Ambasada Chinei a răspuns expunerii publice a cazului. Pe contul său de facebook, Ambasada a spus că ”China a acordat întotdeauna o importanță depsebită calității produselor exportate” și că ”potrivit exportatorului chinez, acesta a furnizat măștile FFP2 în conformitate cu cerințele contractului, iar aceste măști nu sunt măști chirurgicale”.





Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA