Mafia PSD/Judecătoare PSD din CSM, afirmații halucinante despre Birchall: Nu știu a cui este. Nu știu cine este doamna Birchall. Despre Kovesi: Nu vreau să-i pronunț numele!

Mafia PSD/Judecătoare PSD din CSM, afirmații halucinante despre Birchall: Nu știu a cui este. Nu știu cine este doamna Birchall. Despre Kovesi: Nu vreau să-i pronunț numele!

Mafia PSD/Judecătoare PSD din CSM, afirmații halucinante despre Birchall: Nu știu a cui este. Nu știu cine este doamna Birchall. Despre Kovesi: Nu vreau să-i pronunț numele!

Ana Birchall, minitrul Justiţiei, este criticată în termeni halucinanți de judecătoarea PSD Gabriela Baltag, membră a Consiliului Superior al Magistraturii. Pornind de la presupusa „fişă de parcurs” primită din SUA, dar negată de Birchall, Gabriela Baltag afirmă că actualul ministru nu mai poate să reprezinte sistemul judiciar. Iar fostei șefe a DNA a refuzat să-i pronunțe numele!

„Ne-am dorit cu toții să aflăm dacă există sau nu acest document. De aceea i-a fost și pusă întrebarea doamnei ministru. Însă, dumneaei ne-a lăsat pe toți înțelegem că partenerul nostru transatlantic ar fi spus mai mult decât e adevărat. Dar nu știm asta. Dacă nu e adevărat că acest to do list ar exista, să o dovedească. Societatea, alături de magistrați, este interesată să afle dacă agenda sistemului judiciar românesc este făcută de altcineva decât de legiuitorul nostru. Ar putea fi grav. De aceea trebuie să primim răspunsurile concrete. Ce s-a văzut în partea publică este numai o parte din ce s-a întâmplat. Dincolo de cortină, a fost mult mai grav ce s-a întâmplat. Aș vrea să vă spun că pentru mine ministrul Justiției actual nu mai reprezintă sistemul judiciar. I-am spus, de față cu colegii mei, că nu mai poate să mai reprezinte sistemul judiciar românesc pentru că înalta de demnitate de ministru a fost dusă foarte jos prin conduită, prin comportament. În toată cariera mea de judecător nu am întâlnit un astfel de ministru. A avut o atitudine partinică încă de când a pășit prima dată în Consiliul Superior al Magistraturii. Nu a avut alt scop decât acela de a fi alături de procurori. Nicio clipă, în lunile astea de când este ministru al Justiției, nu a fost un ministru al instanțelor. Nu cred că știe ceva despre problemele reale ale judecătorilor. Am încercat într-o discuție informală, de secție, să discutăm aceste aspecte cu domnia sa. Firește, a venit cu elemente care nu aveau legătură cu realitățile instanțelor noastre și i-am spus atunci că nu am încredere că va face ceva, am văzut că nu știe nimic despre instanțe și nici că ar avea vreun interes să se informeze. Dacă vom face un inventar al realizărilor ei, nu vom găsi nimic la sfârșitul mandatului său. Niciun ministru al Justiției de tristă amintire de care-și mai aduce aminte istoria judiciară nu și-a permis atitudini de genul celor pe care le-a manifestat ministrul Birchall în Consiliu. Atât cât a venit", afirmă Gabriela Baltag, într-un interviu pentru QMagazine.

Întrebată cum îşi explică atitudinea ministrului Ana Birchall, Gabriela Baltag a răspuns: "Nu știu cine este doamna Birchall, nu știu nici a cui este. Nici dacă își aparține. Repet, nimeni nu a coborât atât de jos funcția de ministru așa cum a făcut doamna Birchall. Știți ce a replicat în momentul în care i-am spus că lucrurile nu pot rămâne așa? Citez: „și ce-o să-mi faceți doamnă? Plângere penală la SIIJ?”. A fost ironică, desigur. Cam la acest nivel este. Într-o bună zi când îmi voi scrie memoriile, căci există viață și după CSM, voi povesti în amănunt ce s-a întâmplat."

Laura Codruța Kovesi a fost votată de COREPER. Practic are drum lin până la ocuparea efectivă a funcției de procuror șef european. Cum comentați evenimentul?

„Nu-mi place să vorbesc despre această doamnă. Nici nu-i pronunț numele. Nu-mi place să vorbesc despre ea deloc. Ca un punct de reflecție aș spune că nu e mult timp de când o colegă a mea a fost propusă ministru al Justiției. Atunci, o parte înfierbântată a sistemului – nu știu de cine înfierbântată – a sărit în sus și a spus că există o atingere politică a magistratului. Ceea ce nu era adevărat. S-a explicat și răs-explicat, dar nimeni nu a vrut să accepte. Acum nu am văzut nicio reacție din partea acelei părți a sistemului pentru că votul a fost politic. Unde este balanța aceea? Pentru unii avem o măsură, iar pentru alții, altă măsură. Din câte știu, cei care au dat un vot pentru procurorul șef european sunt politicieni, nu? Unii din partea politică s-au lăudat chiar că au tras sforile pentru a fi votată doamna în discuție. Iar magistrații care au țipat în cazul nominalizării colegei noastre au tăcut mâlc acum. De ce oare?”

Credeți că problemele pe care le are în țară, dosarele aflate în lucru la SIIJ, i-ar putea dăuna grav funcției europene?

„S-ar putea întâmpla, în măsura în care europenii chiar respectă principiile pe care ni le impun nouă întotdeauna, adică fără persoane care au probleme de natură juridică. Dacă vor fi onești, necazurile pe care le are aici ar putea să o afecteze. Dacă se va folosi dubla măsură… În cazul votului de acum câteva zile, probabil că europenii au dorit să respecte prezumția de nevinovăție, ceea ce dumneaei n-a prea făcut în cariera din țară. Au tratat-o pe ea cum ea n-a tratat pe alții. Poate i-au dat o lecție.”





Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro