Mai mulţi politicieni danezi îşi bat joc de interesul lui Trump de a cumpăra Groenlanda

Mai mulţi politicieni danezi îşi bat joc de interesul lui Trump de a cumpăra Groenlanda

Fostul prim-ministru danez Lars Lokke Rasmussen este unul dintre mai mulţi politicieni danezi care şi-au exprimat vineri scepticismul ca răspuns la interesul preşedintelui Statelor Unite Donald Trump de a cumpăra Groenlanda, relatează DPA.

"Trebuie să fie o farsă de 1 aprilie", a scris Rasmussen pe Twitter.

Wall Street Journal a scris joi că Trump şi-a exprimat interesul pentru Groenlanda "cu diferite grade de seriozitate", citând consilieri nenominalizaţi de la Casa Albă spunând că el le-a cerut "să examineze ideea" de a cumpăra cea mai mare insulă din lume.

Deputata Aaja Chemnitz Larsen, unul dintre cei doi parlamentari din legislativul danez aleşi din Groenlanda, a respins la rândul său ideea.

"Niciun mulţumesc lui Trump pentru că vrea să cumpere Groenlanda! Dimpotrivă, un parteneriat mai bun şi mai egal cu Danemarca ar trebui să fie calea pentru o Groenlandă mai puternică şi pe termen lung mai independentă", a scris Larsen pe Twitter.

Trump, programat să facă prima vizită în Danemarca la începutul lunii viitoare, şi-a exprimat în mod repetat interesul pentru resursele teritoriului autonom danez şi importanţa sa geopolitică, potrivit Wall Street Journal.

Ziarul citează actuali oficiali şi foşti de la Casa Albă spunând că intenţiile lui Trump ar putea consolida prezenţa militară în zona arctică sau să ofere o moştenire de tipul achiziţionării peninsulei Alaska.

Martin Lidegaard, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al social liberalilor care sprijină guvernul minoritar danez, s-a referit la interesul lui Trump ca la o glumă, dar a recunoscut temerile de a o folosi în scopuri militare.

"Trump să cumpere Groenlanda?! Sperăm că este o glumă, dar altfel o idee groaznică cu riscul militarizării Groenlandei şi mai puţină independenţă pentru poporul groenlandez - în plus, o mare pierdere pentru Danemarca", a scris Lidegaard pe Twitter.

Cu o populaţie de aproximativ 56.000 de locuitori, teritoriul îngheţat dintre Oceanele Atlantic de Nord şi Arctic este în mare parte autoguvernat, deşi Danemarca rămâne responsabilă cu afacerile externe, apărarea şi politica monetară.

Groenlanda primeşte aproximativ 560 de milioane de dolari subvenţii anuale de la Danemarca, reprezentând peste jumătate din veniturile teritoriului.

Nu ar fi prima dată când Statele Unite pun ochii pe Groenlanda. În 1946, sub preşedintele Harry Truman, SUA au oferit Danemarcei 100 milioane de dolari pentru a cumpăra insula de 2 milioane de kilometri pătraţi - o ofertă pe care danezii au refuzat-o.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 Marele dușman al Armatei României este solda de grad, care produce mai multă discordie între militari decât propaganda rusă

3 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

4 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

5 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina