Majoritatea slovacilor consideră că NATO este răspunzătoare pentru sporirea tensiunilor legate de Ucraina

Majoritatea slovacilor consideră că NATO este răspunzătoare pentru sporirea tensiunilor legate de Ucraina

Peste 44% dintre slovaci consideră că SUA şi NATO sunt răspunzătoare pentru sporirea tensiunilor legate de Ucraina, în timp ce 34% sunt de părere că Rusia se află la originea situaţiei actuale, indică un sondaj realizat de agenţia Focus, transmite luni euractiv.com.

Pe categorii de vârstă, ancheta sociologică arată că 42% dintre slovacii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani cred că Rusia este cauza tensiunilor actuale privind Ucraina, iar 39% cred că NATO şi SUA poartă această vină. În rândul slovacilor cu vârste peste 65 de ani, doar 27,5% cred că Moscova este vinovată.

Rezultatele sondajului nu sunt surprinzătoare întrucât Slovacia este ţara cea mai pro-rusă din regiune, opiniile favorabile faţă de Moscova fiind răspândite mai ales printre persoanele în vârstă, notează Euractiv.

Partidul SMER, al fostului premier Robert Fico şi care a pierdut poziţia dominantă în politica slovacă după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, şi-a intensificat recent retorica antiamericană pentru a atrage noi alegători.

Potrivit sondajelor, această strategie a SMER dă rezultate în pofida numărului mare al acuzaţiilor de corupţie. Sentimentele rusofile sunt dominante în special în interiorul partidelor Slovacia Noastră şi Republica.

Şeful diplomaţiei slovace Ivan Korcok a anunţat joi că NATO ia în considerare desfăşurarea unor trupe în Slovacia şi în alte ţări din flancul estic, ca răspuns la concentrarea militară rusă în apropiere de Ucraina. El a precizat că guvernul de la Bratislava încă nu a adoptat o poziţie pe acest subiect.

SUA şi NATO au respins miercuri solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...