Malaezia: Bunurile confiscate fostului premier estimate la 234 milioane de euro

Malaezia: Bunurile confiscate fostului premier estimate la 234 milioane de euro

Bunurile confiscate în cadrul anchetei privind deturnarea de fonduri vizându-l pe fostul premier malaezian Najib Razak, inclusiv bijuterii şi genţi de lux, au fost estimate la 234 milioane de euro, a anunţat miercuri poliţia locală, citată de AFP.

"Costul total al tuturor bunurilor, preţul cu amănuntul, va ajunge la între 910 milioane şi 1,1 miliarde de ringgit", a declarat şeful Departamentului pentru criminalitatea financiară într-o conferinţă de presă, ceea ce este echivalentul a 194 milioane euro şi, respectiv, 234 milioane de euro.

Bunurile confiscate anterior fuseseră evaluate la 116 de milioane de ringgit (24 de milioane de euro) în numerar în 26 de devize, circa 12.000 de bijuterii, sute de genţi de mână de branduri mari, precum şi multe ceasuri.

În luna mai, poliţia a dezvăluit că a confiscat sute de cutii de carton de genţi de lux, umplute cu bani şi bijuterii, în cursul percheziţiilor în cadrul anchetei pentru deturnare de fonduri vizându-l pe Najib, care a fost premier între 2009 şi 2018.

Noul guvern rezultat în urma legislativelor din 10 mai, condus de prim-ministrul Mahathir Mohamad, 92 de ani, a anunţat că doreşte să recupereze fondurile deturnate de la societatea publică 1Malaysia Development Berhad (1MDB), creată de Najib la scurt timp după preluarea mandatului în 2009 şi care acum are datorii în valoare de 10 miliarde de euro. Fostul prim-ministru, suspectat că a deturnat circa 640 de milioane de euro, a negat întotdeauna orice încălcare a legii.

Acest scandal care zdruncină Malaezia de mai mulţi ani a condus la înfrângerea zdrobitoare în alegerile legislative a vechii coaliţii care s-a aflat la putere în decurs de 61 de ani.

La scurt timp după preluarea funcţiei de către Mahathir, Najib nu a mai putut părăsi Malaezia, la decizia noilor autorităţi, în timp ce se pregătea să plece în străinătate. AGERPRES/( AS - autor: Lilia Traci, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria