Malaezia: Fostul premier Mahathir Mohamad, în vârstă de 92 de ani, candidat al opoziţiei la alegerile legislative

Malaezia: Fostul premier Mahathir Mohamad, în vârstă de 92 de ani, candidat al opoziţiei la alegerile legislative

Fostul premier malaezian şi lider carismatic Mahathir Mohamad, în vârstă de 92 de ani, a fost desemnat candidatul opoziţiei pentru viitoarele alegeri parlamentare, însă şansele de reuşită sunt reduse, au afirmat luni analişti, relatează AFP.

Şef al guvernului timp de 22 de ani până în 2003, Mahathir a fost ales de către cele patru partide ale coaliţiei de opoziţie în timpul unei convenţii organizate duminică, în speranţa că îl va învinge pe actualul premier, Najib Razak, implicat într-un scandal de corupţie şi foarte criticat pentru încălcări ale drepturilor omului denunţate de ONG-uri.

Mahathir a fost de asemenea criticat în trecut pentru că a condus ţara din Asia de Sud-Est cu o mână de fier. Însă s-a întors împotriva lui Najib, căruia i-a fost mentor, şi s-a pronunţat ca liderul opoziţiei Anwar Ibrahim, fost duşman al lui Mahathir devenit aliat, să candideze dacă ar fi graţiat. Anwar a fost condamnat în 2015 la cinci ani de închisoare pentru sodomie, la sfârşitul unui proces denunţat de acesta ca fiind o conspiraţie pentru a-l scoate din viaţa politică.

'Nu a fost uşor pentru partidele care mi-au fost duşmani să mă accepte, însă sunt conştienţi de importanţa căderii guvernului' lui Najib Razak, a spus Mahathir.

Mahathir Mohamad îl acuză pe premierul Najib Razak că subminează şi compromite instituţiile care anchetează în dosarul 1MDB, un imens scandal politico-financiar în curs de investigaţie în Malaezia, dar şi în Statele Unite şi Singapore. Fondul suveran 1MDB a fost creat de Najib când a ajuns la putere în 2009 pentru modernizarea ţării şi a atins în prezent valoarea de 10 miliarde de euro. Scandalul a izbucnit în urmă cu doi ani şi l-a afectat pe Najib după dezvăluirile din Wall Street Journal potrivit cărora ar fi strâns în mod necorespunzător aproape un miliard de euro din finanţări legate de 1MDB.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat / Un psiholog calcă pe cutume și-l „diagnostichează” pe Iohannis

2 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

3 Ea e madam Ciolacu. Poate cea mai de succes covrigăreasă din Buzău...

4 Așa o fi?

5 Jocuri de putere între taberele marionetelor din PSD