Mâncatul la ore fixe ajută la pierderea în greutate

Mâncatul la ore fixe ajută la pierderea în greutate

Un nou studiu a constatat că, atunci când oamenii au consumat aceeași cantitate de calorii, programele de mâncat cu restricții de timp și cele obișnuite au dus la niveluri similare de pierdere în greutate, scrie NBC News .

O serie de studii au sugerat că mâncatul doar într-o perioadă limitată de timp poate ajuta unele persoane să slăbească. Dar nu este clar de ce: Strategia îi ajută doar pe oameni să mănânce mai puțin, sau există ceva benefic în a păstra mesele într-un interval de timp mai scurt?

O nouă cercetare se încadrează în prima tabără, sugerând că numărul de calorii pe care o consumă oamenii contează mai mult decât momentul.

Un mic studiu randomizat realizat la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins – ale cărui rezultate au fost publicate vineri în revista Annals of Internal Medicine – a constatat că, atunci când cercetătorii au controlat numărul de calorii consumate de oameni, atât programul de masă restricționat în timp, cât și cel regulat au dus la grade similare de pierdere în greutate.

“Ne face să ne gândim că persoanele care beneficiază de o alimentație limitată în timp – adică pierd în greutate – probabil că acest lucru se datorează faptului că mănâncă mai puține calorii pentru că fereastra lor de timp este mai scurtă și nu altceva”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Nisa Maruthur, profesor asociat de medicină la Universitatea Johns Hopkins.

Regimurile de alimentație cu restricții de timp variază, iar unele sunt similare cu postul intermitent, un tip de dietă care presupune alternarea între perioade de post și de alimentație. Noul studiu a analizat o fereastră de masă de 10 ore, care este mai lungă decât cea care ar fi calificată de obicei drept post intermitent.

Cercetătorii au furnizat 41 de persoane cu mese pregătite timp de 12 săptămâni. Participanții, majoritatea femei de culoare, aveau obezitate și erau fie prediabetici, fie diabetici.

Mesele lor (mic dejun, prânz, cină și o gustare) au fost concepute astfel încât să conțină același număr de calorii pe care le consumau în viața de zi cu zi, în funcție de vârstă, sex, greutate, înălțime și nivel de activitate fizică. Alimentele aveau un echilibru sănătos de grăsimi, carbohidrați și proteine.

Într-o anumită zi, participanții puteau mânca cereale și o cupă de fructe la micul dejun, o salată de varză cu fasole albă și linte la prânz, alune sau mandarine la gustare și o tocană de vită la cină.

Jumătate din grup a mâncat mesele pe parcursul unei ferestre de 10 ore, de la 8 dimineața la 18.00. Aproximativ 80% din calorii au fost consumate la micul dejun și la prânz, deoarece unele cercetări au sugerat că a mânca cele mai multe calorii la începutul zilei ar putea fi benefic pentru pierderea în greutate.

Cealaltă jumătate a mâncat de la 8 dimineața până la miezul nopții și a consumat jumătate din caloriile zilnice la cină – un program menit să imite tiparele alimentare ale multor persoane în afara unui cadru de cercetare.

În timpul ferestrelor de alimentație, studiul nu a limitat băuturile dacă acestea erau fără calorii și cofeină. De asemenea, participanților li s-a permis câte o ceașcă de cafea, un suc dietetic și o băutură alcoolică pe zi. În afara perioadelor de timp desemnate, a fost permisă doar apa.

La finalul studiului, participanții au pierdut aproximativ aceeași cantitate de greutate, indiferent de regimul pe care l-au urmat. Media în grupul cu restricții de timp a fost de aproximativ 5,1 kilograme pierdute, față de 5,7 kilograme pentru celălalt grup. Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește glicemia, tensiunea arterială, circumferința taliei sau nivelul lipidelor.

Rezultatele au fost similare cu cele ale unui studiu randomizat de anul trecut, care a constatat că postul intermitent a fost similar cu numărarea caloriilor ca strategie de pierdere în greutate.

Cu toate acestea, cercetările în general privind alimentația cu restricții de timp sunt amestecate: Un studiu de șase ani nu a găsit o legătură între schimbarea greutății și limitarea consumului de alimente la o anumită fereastră de timp.

Noul studiu a fost distinctiv prin faptul că cercetătorii au controlat ceea ce au mâncat toți participanții – un proiect de experiment mai rar și mai complex.

Dar rezultatele sale vin cu câteva avertismente, a declarat Dr. Lisa Chow, profesor de medicină la Universitatea din Minnesota, care nu a fost implicată în acest studiu.

Este posibil ca acest studiu să nu fi surprins beneficiile pe termen lung ale unei diete cu restricție de timp, a spus ea. Unul dintre studiile sale, publicat anul trecut, a constatat că șase luni de alimentație cu restricție de timp – de la prânz până la ora 20.00 zilnic – a fost mai eficientă pentru pierderea în greutate decât restricția calorică la persoanele cu diabet de tip 2.

În plus, a adăugat Chow, studiul nu a reflectat cum arată alimentația cu restricție de timp în viața reală, deoarece a controlat caloriile și mesele oamenilor.

“Când vorbim despre medicul care vorbește cu un pacient despre pierderea în greutate, nu este același lucru, deoarece medicul nu va oferi toată mâncarea”, a spus ea.

Alți cercetători cred, de asemenea, că momentul mesei contează pentru pierderea în greutate.

Potrivit lui Satchin Panda, profesor la Salk Institute for Biological Studies, programul ideal de alimentație cu restricții de timp presupune să așteptați o oră sau două după ce vă treziți pentru a lua prima masă, apoi să luați ultima masă cu trei ore înainte de culcare.

“Nu depinde de ceasul mondial – depinde de ceasul tău intern”, a spus Panda. “O persoană care se trezește la 6 dimineața, poate fi în regulă pentru ea să înceapă la 8 dimineața, dar persoana care se trezește la 8 dimineața poate începe să mănânce la 9 sau 10 dimineața.”

Acest lucru se datorează faptului că hormonul stresului, cortizolul, este ridicat după ce vă treziți, iar melatonina – un hormon care reglează somnul – este încă în scădere în acel moment. Așadar, poate fi mai dificil pentru oameni să digere corect la scurt timp după ce se trezesc, a spus Panda.

Mâncatul aproape de ora de culcare, între timp, poate perturba somnul, iar un somn insuficient poate crește poftele, a adăugat Panda. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că mâncatul târziu în noapte ar putea determina oamenii să stocheze mai multă energie sub formă de grăsime.

Mâncatul restricționat în timp poate oferi și alte beneficii în afară de pierderea în greutate.

Cercetările lui Panda au descoperit că această abordare poate reduce așa-numitul “colesterol rău” și poate îmbunătăți tensiunea arterială și glicemia la persoanele cu anumite afecțiuni cronice.

Pe de altă parte, un studiu publicat luna trecută a constatat că limitarea consumului de alimente la mai puțin de opt ore pe zi poate crește riscul de deces cardiovascular pe termen lung.

Cel puțin, a spus Panda, mâncatul restricționat în funcție de timp poate oferi o alternativă mai simplă la numărarea caloriilor.

“Este mai ușor să numeri timpul decât să numeri caloriile”, a spus el. “Cred că majoritatea oamenilor nu își pot aminti câte calorii au consumat, dar timpul este ușor de reținut”. SURSA: g4food.ro

Sursa foto: Unsplash/Pablo Merchán Montes


populare
astăzi

1 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

2 Simple zvonuri?

3 Răsturnare de situație / Ăsta este de fapt „Dughin” ăla care a făcut postările imbecile despre România, pro-Georgescu

4 Ultimul mesaj al lui Marcel Ciolacu pe TikTok...

5 VIDEO Uite încă o chestie concretă și gravă despre Călin Georgescu