Manea (BCR): În momentul acesta România crește peste potențial

Manea (BCR): În momentul acesta România crește peste potențial

Creșterea economică înregistrată de România este una peste potențial, acesta fiind calculat la 2,5% - 2,6%, în condițiile în care țara crește cu 3,5% - 3,6%, a afirmat Sergiu Manea, CEO al BCR, în cadrul unei conferințe de specialitate.

"Nu avem în momentul acesta un așa numit GDP growth potential — creșterea produsului intern brut în termeni de potențialitate, suficient de robust. În momentul acesta România crește peste potențial. Potențialul calculat este 2,5% — 2,6%, iar România crește cu 3,5% — 3,6%. Dacă compari creșterea României foarte bună, nemaipomenit, extraordinar și sunt foarte bucuros că ea există, cu tipul de creștere din Cehia și Suedia, la nivel calitativ, într-adevăr începem să avem o problemă pentru că avansul peste potențial se cheamă bubble", a spus Sergiu Manea la conferința "Capitalul uman al României — forța de muncă adecvată din economie și producătorul de valoare adăugată în societate: cum recuperăm ce am ignorat în ultimii 25 de ani".

Potrivit acestuia, cu o creștere de 2 — 3%, România nu va trece de 75% din nivelul țărilor de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria — n.r.).

"În lipsa unei dezvoltări coordonate, România este condamnată să crească cu 2 — 3% pe an. Ce înseamnă 2 — 3% pentru România? Înseamnă că țara nu va depăși pragul real de 75% — 80% față de țările de la Vișegrad. Iar ca să fim foarte clari, în momentul în care vorbim de obiectivele pe termen mediu și lung ale țării noastre, acestea se traduc de fapt, în cazul în care ele ar exista, în închiderea gap-ului de nivel de trai", a declarat Sergiu Manea.

De asemenea, acesta a spus că lipsa infrastructurii de transport și lipsa unei forțe de muncă mediu calificate au devenit principalul impediment pentru atractivitatea României față de investitorii străini existenți sau potențiali.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria