MApN, despre transportorul blindat care s-a scufundat în brațul Borcea: „A intrat deja în lucrări de întreținere”

MApN, despre transportorul blindat care s-a scufundat în brațul Borcea: „A intrat deja în lucrări de întreținere”

Ministerul Apărării a venit cu precizări în urma apariției unui videoclip în care un transportor blindat al Armatei a fost surprins în timp ce se scufunda în brațul Borcea, în timpul unui exercițiu desfășurat în weekend sub egida NATO.

Transportorul blindat al Armatei s-a scufundat în brațul Borcea. Foto Captură video

Ministerul Apărării a transmis că soldații care erau în transportorul blindat Piranha nu au fost răniți și au fost scoși din vehicul după „aplicarea procedurilor standard de salvare și evacuare”. În plus, militarii „au ajuns la mal în siguranță”, conform oficialilor.

„Evenimentul la care se face referire a avut loc sâmbătă, 3 iunie, în jurul orei 9, în raionul de instruire din zona Bordușani, jud. Ialomița, pe timpul unei secvențe de antrenament care a presupus traversarea Brațului Borcea cu mijloace blindate amfibii. În cadrul acestor activități a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea și recuperarea ulterioară a unui transportor blindat.

În timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul mașinii de luptă. În urma aplicării în regim de urgență a procedurilor standard de salvare și evacuare a personalului, toți membrii echipajului au fost aduși la mal în siguranță”, a transmis Ministerul român al Apărării, conform Digi24.

De asemenea, conform precizărilor MApN, vehiculul s-a scufundat la circa 15 metri distanță de mal.

Transportorul s-a scufundat la o distanță de aproximativ 15 m față de mal, la o adâncime de aproximativ 8 m.

Ulterior, în data de 4 iunie, mașina de luptă a fost recuperată cu ajutorul unor echipamente de intervenție și evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic și evacuată către o bază de reparații a Statului Major al Forțelor Terestre.

La această dată, sunt în desfășurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreținere, în vederea repunerii în stare de operativitate.

La nivelul Statului Major al Forțelor Terestre a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire.

De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situații similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil, a riscurilor presupuse de executarea în situații reale a procedurilor de forțare a cursurilor de apă”, a mai comunicat Ministerul Apărării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...