MApN: Militari albanezi şi croaţi, repatriaţi din misiune din Mali cu sprijinul României

MApN: Militari albanezi şi croaţi, repatriaţi din misiune din Mali cu sprijinul României

Militarii români care au asigurat prima rotaţie a Detaşamentului "Carpathian Pumas" în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) au revenit în ţară, vineri, cu o cursă aeriană specială TAROM, pe ruta Bucureşti - Gao - Bucureşti, iar alături de ei au călătorit patru militari albanezi şi un cetăţean croat.

Potrivit MApN, cei patru militari albanezi fac parte din misiunea UE de instruire în Mali (EUTM) iar cetăţeanul croat este angajat al United Nations Mine Action Service (UNMAS).

Evacuarea acestora către România s-a efectuat la solicitarea Statului Major General al Forţelor Armate din Republica Albania şi a Ambasadei Croaţiei din Alger.

După ce au aterizat pe Aeroportul Otopeni, militarii albanezi au fost îmbarcaţi în mijloace auto asigurate de Ministerul Apărării Naţionale din România, pentru transportul către Tirana, iar cetăţeanul croat va ajunge în ţara sa pe cale aeriană, cu o cursă civilă.

"Aceste demersuri reprezintă o dovadă de solidaritate între aliaţii, în condiţiile restrictive impuse de pandemia COVID-19 la nivel mondial", precizează MApN.

La sosire, militarii au fost întâmpinaţi de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, care le-a urat bun venit şi i-a felicitat pentru modul cum şi-au desfăşurat misiunea în teatrul de operaţii din Mali.

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaţionale de menţinere a păcii cu un detaşament al Forţelor Aeriene format din 120 de militari şi 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”