Mare rău fac acești rahați! Articol al propagandei ruse din Sputnik, catalogat Fake News de Comisia Europeană. Articolul se baza pe o afirmație a Noricăi Nicolai.

Reprezentanța Comisiei Europene în România a catalogat drept ”fake news” afirmația că ar fi alocat Franței 300 de miliarde de euro în lupta cu COVID-19, iar României un miliard de euro, arătând că în cazul Franței e vorba despre un ajutor acordat economiei chiar de statul francez și doar aprobat de Bruxelles.

Afirmația a fost făcută de fostul europarlamentar Norica Nicolai, rămasă în afara Parlamentului European după ce ALDE, partidul său, nu a reușit să treacă pragul la alegerile din 2019.

Declarația Noricăi Nicolai a fost preluată imediat de Sputnik, organul oficial de propagandă al guvernului rus.

Postarea integrală a reprezentanței Comisiei Europene:

”Afirmație falsă:
Comisia Europeană alocă Franței 300 de miliarde de euro în lupta cu COVID-19, iar României un miliard de euro

Faptele sunt acestea:
Comisia a aprobat propunerea din partea autorităților franceze de a acorda ajutoare de stat în valoare de 300 de miliarde de euro. Suma provine de la bugetul de stat al Franței.
Detalii:  https://bit.ly/3biH8W8

Ce rol are Comisia?
Ajutoarele de stat acordate de statele membre trebuie aprobate de Comisie.
Pentru a face față crizei COVID-19, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiei în contextul pandemiei de COVID-19.
Detalii:  https://bit.ly/3dmxhAs

Cum acționează cadrul temporar?
Permite tuturor statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidități suficiente pentru a menține activitatea economică în contextul și după criza COVID-19.

Cadrul legal:
Este bazat pe articolul 107, alineatul 3, litera b din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”