Marea Britanie a negat că un distrugător al ei a fost somat să părăsească apele ruseşti în Marea Neagră

Marea Britanie a negat că un distrugător al ei a fost somat să părăsească apele ruseşti în Marea Neagră

Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declaraţiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră şi a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment şi bombe lansate în calea sa de forţele ruse, relatează Reuters.

''Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa (...) Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor'', notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

 ''Nava Marinei Regale efectua o trecere paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional'', mai afirmă ministerul britanic.

 Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.

''Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea sa extinsă'', a explicat Wallace.

 Reacţia Londrei vine după ce Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că o navă rusească a tras focuri de avertisment şi un avion rusesc de bombardament SU-24 a lansat patru bombe înalt explozive cu fragmentaţie în calea unui distrugător britanic care pătrunsese circa trei kilometri în apele teritoriale ruseşti.

''Distrugătorul a fost avertizat că va fi folosit armamentul dacă trece graniţa Federaţiei Ruse. El nu a reacţionat la avertisment'', a mai menţionat ministerul rus.

Incidentul s-a petrecut în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Moscova a anunţat de asemenea că l-a convocat pe ataşatul militar al ambasadei britanice.

 


Foto: (c) JOHN MACDOUGALL POOL / EPA


O reacţie a venit şi din partea Ucrainei, al cărei ministru de externe Dmitro Kuleba a spus că acest incident arată că ''politicile agresive şi provocatoare'' ale Rusiei în Marea Neagră şi în apropierea Mării Azov constituie ''o ameninţare continuă la adresa Ucrainei şi a aliaţilor săi''. El a cerut NATO să coopereze cu Ucraina în Marea Neagră.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

3 Așa o fi?

4 Cifrele nu mint niciodată

5 „Nu te mai saturi de bani! Ai devenit penibilă cu reclamele tale” / „Zâna” Andreea Marin, taxată dur de internau…